Tizenegy BEK-trófea, nyolc kupadöntős klub a keddi BL-színpadon • SportTV

Tizenegy BEK-trófea, nyolc kupadöntős klub a keddi BL-színpadon

2023. 10. 24. 04:19    
Olvasási idő: 5 perc

Ismét öt BL-mérkőzéssel jelentkezünk élőben összesen kedden, a minőség ismét garantálva van. A tíz fellépőből csupán kettő nem járt még európai kupadöntőben, hét csapat összesen 21 európai trófeát mondhat magáénak, a BEK-serleget – amelyet a BL győztesei is megkapnak – pedig három klub összesen 11 alkalommal nyerte el a múltban. Van mihez felnőnie a mai utódoknak…

Harry Kane is tehet ezt-azt azért, hogy a Bayern 37. csoportmeccsén is veretlen maradjon, sőt megszerezze 34. győzelmét is (Fotó: Getty Images)

GALATASARAY–BAYERN (A-csoport)

Egyszer már összetalálkozott a két klub Európában, de az nem ma volt – potom 51 esztendővel ezelőtt­… Az akkor még BEK-nek nevezett elődkupa első fordulójában Isztambulban 1–1-gyel kezdtek, aztán az akkor vadonat új, nemrég átadott Olimpiai Stadionban – két héttel az olimpia után a Bayern egy hatost gurított a Galatának  kapott gól nélkül, a góllövőlistára pedig feliratkozott Beckenbauer, Hoeness és egy duplával Gerd Müller is, azaz két friss Európa-, két évvel később meg világbajnok játékos…
Azóta kerülték egymást, egymás országának klubjait azonban nem: a Cím-bom-bom „német mérlege” (9–11–10) meglepő módon közelít az egyensúlyhoz, a Bayern „török mérlege” nem meglepő módon nagy fölényt mutat (5–1–0, az egy szem döntetlen az emlegetett első, ’72-es Galata-meccs…)
Ami a távoli múlt után a jelent illeti, a Galata pillanatnyi formája igen impresszív, legutóbbi öt meccse mindegyikét megnyerte, négy bajnokit és az MU elleni BL-csatát az Old Traffordban. Ennek megfelelőn a SüperLigben is jól áll 25 pontjával, és csak azért nem vezet, mert a városi rivális Fener még jobb, 9 mérkőzése mindegyikét megnyerve listavezető. Ugyanakkor a Bayern nem a szokásos pozícióját foglalja el, azaz nem vezet, „csak” harmadik, de szurkolóinak sok aggódásra nincs okuk, hátránya csupán két, illetve egy pont az őt megelőző Leverkusen, Stuttgart duó mögött.
A török bajnoktól Icardi  (bokasérülés) és Hakim Zijes hiányozhat egészségi okokból, Sérgio Oliveira sárgák miatti eltiltásért a kulcsemberek közül, a Bayern Gnabry (izomsérülés), Goretzka (kézközépcsonttörés), Upamecano (combizomsérülés) és Neuer (még mindig nem elég fitt) szolgálataira nem számíthat. Sok apró jel segíti ugyan a hazaiakat, de aligha valószínű, hogy ők vegyék el a Bayern 36 meccs óta őrzött veretlenségét a BL-csoportkörben (33 győzelem, 3 döntetlen).

 INTER–SALZBURG (D-csoport)

Marcus Thuran egyre jobban megérti magát világbajnok csatártársával, Lautaro Martínezzel, es ebből egyre több Inter-gól születik (Fotó: Getty Images)

Ők is csak egyetlenegy párharcban találkoztak, az azonban kupadöntő volt! Az UEFA-kupa 1994. évi fináléját vívták egymással, akkor még két mérkőzéses volt a végküzdelem és az Inter oda-vissza egyformán 1–0-ra győzött, Salzburgban Nicola Berti, a San Siróban Wim Jonk góljával. (Az volt az Inter negyedik nemzetközi kupasikere, a hatvanas évek közepének két BEK-diadala és az 1991-es UEFA-kupa-trófeanyerés után.)
Az Inter éppen a hét végén szerezte vissza a vezetést a Serie A-ban a Milan Juve elleni rangadóvesztése és saját Torino elleni sikere következtében.
Lautaro Martínez továbbra is bomba formában van, ő volt az előző forduló legjobb játékosa az UEFA technikai bizottsága szerint. „Kiváló volt az egész meccsen, állandó fenyegetést jelentett a mozgásával, tempójával, a vonalak és a védők közötti pozicionálásával, a labdák lábba fogadásával és a hátsó vonalon túljutással” – szólt a hivatalos indoklás.
A Salzburg elszenvedte második vereségét is az osztrák Bundesligában, hazai pályán kapott ki 1–0-ra a LASK-tól. Pedig Gerhard Struber edző „gálacsapatát” küldte pályára, nem tartalékolt az Inter ellen.
A nerazzurrinak nincs érdemi sérültje Cuadradón és Arnautovicon kívül. Az osztrák bajnoktól Fernando, Koita és Terzic közelítőizom-sérülés, Piakótkowski kisebb lábsérülés miatt nem játszhat.
Az Inter a mezőny egyik legtapasztaltabb, a Salzburg a legifjabb csapatainak egyike, az esélyek megítélése egyértelmű: nem valószínű, hogy az RB ugyanúgy el tudja rabolni a három pontot, mint a nyitányon a Luzból.

 SEVILLA–ARSENAL (B-csoport)

A hatszoros UEFA-kupa-/Európa-liga-győztes spanyol csapat és az egy-egy EVK- és KEK-trófeát szerző angol együttes is csupán egy oda-vissza meccset vívott, méghozzá a csoportkörben 2007 őszén. Akkor Londonban 3–0-ra, Sevillában 3–1-re nyert a hazai együttes. Pillanatnyi formájukat tekintve nagy a különbség köztük: az ágyúsok 9 játéknap után veretlenül, 21 ponttal, csak kettővel lemaradva örök észak-londoni vetélytársuktól,  a Spurstől és eggyel a Premier League-ben és a BL-ben is címvédő ManCitytől harmadikak. Az andalúzok viszont noha szombaton pontot csíptek el a listavezető Real Madridtól, csupán 9 pontot gyűjtve 13. helyezettek a LaLigában.
Az Arsenal ellen most csupán katasztrofális spanyolországi mérlege szól, eddigi 17 ottani kupameccsének csaknem kétharmadát elvesztette (11), csupán 3-3 győzelmet és döntetlent jegyzett, győzelmei közül csak egy esett az utolsó hat párharcra.
Egyik csapatnak sincs jelentős sérültje, a sevillai Timber kivételével.
A hazaiak Juszef En-Nesziri pazar formájában bízhatnak. A marokkói csatár tavaly november-decemberben vb-elődöntőig segítette a marokkói válogatottak, most pedig ha megszerzi 9, gólját, ő lesz a legeredményesebb BL-játékos hazájából, felülmúlva Marvan Samakot, aki annak idegén éppen az Arsenalban szerezte góljait a csúcsligában. Ha már góloknál tartunk: az ágyúsok lensi szépítő gólja azt jelentette, hogy legutóbbi 19 BL-csoportkörös mérkőzésük mindegyikén kapuba találtak – az egyetlen apró probléma, hogy az előző fellépésük 25 esztendeje, 1998–99-ben volt az elitliga alapszakaszában.

 

MAN. UNITED–KÖBENHAVN (A-csoport)

Bruno Fernandes remeklései nélkül a ManUnitednek még az Old Traffordban sem lenne esélye győzelemre a dán bajnok FCK ellen (Fotó: Getty Images) 

A földkerekség egyik legnépszerűbb futballklubja nem a legfényesebb lapjait írja históriájában. Két nehezen összekínlódott minimális győzelme csak a 8. helyig juttatta a Premier League-ben, legutóbb szégyenletes vereséget szenvedett a Galatától az Old Traffordban. S a gyenge eredménysor mögött meglehetősen esetleges játék rejlik, nemhogy a Fergie- , még a Mourinho-időktől is messze van Ten Hag jelenlegi társulata. S ha nem lenne az elmúlt években magét meghatározó játékossá kinövő Bruno Fernandes masszív jó formája, még ennyit sem tudna összehozni. A csapat csak a története miatt esélyesebb az FCK-nál, no meg ott van egy dán reménysugara Rasmus Höjlund személyében, aki 3 góljával jelenleg a BL-csoportkör társgólkirálya a ManCity argentin világbajnoka, Julián Álvarez társaságában.  Erik ten Hag persze „hurráoptimista” nyilatkozattal igyekszik megnyugtatni a csapat szurkolóink millióit, a két meccs után ponttalan szereplést mintegy mentegetve: „Még négy meccsünk van hátra, most jön egy dupla a koppenhágaiakkal” – mondta a holland menedzser. Ki tudja, mire alapozza a ki nem mondott, de sejtetett gondolatot, hogy mindkét meccsét megnyeri csapata a dán bajnok ellen. Az FCK ugyanis eddigi 21 tétmeccsén mindössze három vereséget szenvedett, a Silkeborgtól, a Midtjyllandtól és a Bayerntől. Márpedig egy ilyen eredménysorú gárda ellen ez az MU aligha mehet biztosra…

UNION BERLIN–NAPOLI (C-csoport)

Az abszolút újonc berliniek nagy balszerencsével pont nélküliek, a Napoli 3 pontos. Mindketten kikaptak a 14-szeres BEK-/BL-győztes Realtól, csak míg a németek csak a hosszabbításban kapott góllal veszítettek a Benabéuban, az olasz bajnok otthonában maradt alul gólgazdag csatában Ancelotti csapatától.
„Megérdemeltünk már valamilyen eredményt azért, amennyit beleadtunk” – mondta Robin Gosens, az Union Berlin Interből hazaszerződött játékosa a Braga elleni drámai vereség után. „Jól küzdöttük vissza magunkat, miután kettőt kaptunk. Valahogy már úgy kellene túl lennünk egy ilyen meccsen, ha nem is győzelemmel, de ponttal.” Kérdés, meddig bírja a kettős terhelést a fővárosi gárda, amely a Bundesligában már-már a kifulladás jeleit mutatja, hiszen mindössze 6 ponttal a 15., épphogy bent maradó helyen áll. A Napoli ugyn nincs a tavalyőszi elsöprő formájában, de kezd magára találni, Zseniális támadópárja, a nigériai Osimhen és a grúz Kvarachelia hol egészségi, hol fegyelmi, hol egyéb okokból nem muzsikál olyan harmonikusan, mint egy éve. Ha össze tud állni ismét a két klasszis, meglehet a „döntetlenkerülő” nápolyiak tizedik győzelme legutóbbi 13 meccsükből, merthogy most éppen 9 győzelem, 3 vereség a Partenopei mérlege. (A mérkőzést „helyhiány” miatt csak szerdán délben tudjuk megismételni, de a kitartó Napoli-rajongók az AMC Mikrón már élőben  megnézték kedden este a közvetítést…)

BAJNOKOK LIGÁJA CSOPORTKÖR, 3. forduló. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport1 18:30 Galatasaray SK–FC Bayern München (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); AMC Mikro 18:45 (felv. Sport2 23:00) FC Internazionale–RB Salzburg (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 20:45 Sevilla CF–Arsenal FC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter); Sport2 20:45 Manchester United FC–FC Köbenhavn (kommentátor: Méhes Gábor); AMC Mikro 21:00 (felv. szerda, Sport1 12:00)  1. FC Union Berlin–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László);  Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter)