Ha a 2023-as rájátszást a Szezonközi Torna elvei szerint játszották volna… • SportTV

Ha a 2023-as rájátszást a Szezonközi Torna elvei szerint játszották volna…

2023. 11. 03. 19:00    
Olvasási idő: 3 perc

Tegyük fel, hogy az NBA 2022-23-as szezonjának finisit már az In-Season Tournament (IST, Szezonközi Torna) szerint vívják meg! Emlékezz vissza, és fusd át gyorsa, mi lett volna, ha csak egy meccsen dől el minden párharc? Hogy emlékszel, ki lett volna a bajnok?

Nikola Jokic akkor is bajnok lett volna, ha egymeccses párharcokot játszanak. (Fotó: Getty Images)

A történelmen nem tudunk már változtatni, 2023-ban a Denver Nuggets az NBA bajnoka, és a 2022-23-as kiírásban nem volt még Szezonközi Torna. Ha a kedves olvasó még nem tudja, hogy mi az a Szezonközi Torna, javasoljuk, hogy olvassa el ezt a cikkünket. Ebben minden részlet benne van.

Azonban, ha átgondoljuk azt, amiről az IST szól, vagy ami egyedivé, különössé és izgalmassá teszi, akkor picit más megvilágításba tud kerülni egy szezon vége. A hétmeccses párharc egy szempontból mindenképpen jobb, mint az egymeccses, hiszen nagy valószínűséggel szinte biztosan a jobb csapat jut tovább, mert azért hétből négyszer nem nyerhet a gyengébb fél. Másképp fogalmazva: kisebb esély van a meglepetésre. Egy kritikát azonban meg lehet vele kapcsolatban fogalmazni: Az egymeccses párharc esetében nem hibázhatsz, tűélesnek kell lenned, mint mondjuk az NFL-ben, mert vagy tiéd a bank, vagy kulloghatsz haza lógó orral. Picit olyan, mintha minden meccs hetedik meccs lenne. Gondold át, mennyire más, ha csak egyszer 48 percre kell koncentrálnod, nem 4,5, 6 vagy 7 összecsapásra. Ugye? A Szezonközi Torna ezt hozza majd el nekünk idén novemberben és december legelején, és nem mellesleg a Final4 hangulatot, amit mi nagyon jól ismerünk a kézilabda Bajnokok Ligájából, és egyébként a kosárlabda Euroligát követők is tudják, hogy az is azzal zárul. Egy fergeteges többnapos happeninggel, ami ünnep a szurkolóknak, és ahol bármi megtörténhet.

Most visszatekerjük picit az idő kerekét, és azt az opciót kapargatjuk meg picit, hogy milyen lett volna az NBA 2023-as rájátszása, ha pont úgy zajlik, mint a Szezonközi Torna egyenes kieséses szakasza.

Kik lettek volna a legjobb nyolc között?

Valójában keleten és nyugaton normál esetben is van tulajdonképpen 3-3 keleti és nyugati csoport. Ezeket Divízióknak nevezik, és nagyjából földrajzi szempontból vannak kialakítva. Keleten van az Atlantic (Boston, Brooklyn, New York, Philadelphia, Toronto), a Central (Chicago, Cleveland, Detroit, Indiana, Milwaukee) és a Southeast (Atlanta, Charlotte, Miami, Orlando, Washington), míg nyugaton a Northwest (Denver, Minnesota, Oklahoma City, Portland, Utah), a Pacific (Golden State, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Phoenix, Sacramento) és a Southwest (Dallas, Houston, Memphis, New Orleans, San Antonio) divízió.

Ha csak az egyes divíziókon belüli mérleget nézzük, akkor keletről a Clelevand Cavaliers (13-3), Boston Celtics (11-5) és Miami Heat (10-6) lett volna a három csoportgyőztes, és az első kettő játszotta volna a negyeddöntőt hazai pályán, a szabadkártya pedig a Milwaukee Bucks kezében landolt volna (11-5). Nyugaton a Memphis Grizzlies (13-3) és a Denver Nuggets (10-6) mérlege garantált volna kiemelést, a szabadkártya biztosan a New Orleans Pelicansé lett volna (11-5), de a Pacific divízióban három csapat is 9-7-es mérleggel zárt. A Clippers, a Suns és a Kings között a divízión belüli pontarány döntötte volna el, hogy ki nyerte meg az ötöst, így ki jut ovább.

Ha a rájátszásban egymeccses párharcok lettek volna…

Azt természetesen nem lehet elmondani, ezeken a párharcokon mi történt volna, hiszen nyilván más volt a valós sorrend ennél. Inkább azt nézzük meg, a 16 csapatos rájátszásban mely párharc alakult volna másképp, ha egy meccsen múlik minden, és az első találkozót behúzó csapat megy tovább.

Keleten az első fordulót ez nem borítaná fel, és továbbjutott volna ugyanúgy Heat, a Celtics, a Sixers és a Knicks, mert mind behúzták az első találkozót a Bucks, a Hawks, a Nets és a Cavaliers ellen. Nyugaton azonban csak a Nuggetsre és a Lakersre igaz ez, mert a Warriors helyett a Kings, a Suns helyett pedig a Clippers került volna a második körbe. A második körben a Sixers az első meccsen legyőzte a Celticset, de végül mégis a bostoniak örülhettek, így Embiidék mentek volna a keleti döntőbe. A másik három párharc kimenetele nem változott volna: A Heat a Knicks, a Nuggets a Suns, a Lakers pedig a Warriors ellen húzta be az első meccset. A konferenciadöntők és döntők végkimenetele nem változott volna, mivel a Heat a Celtics, a Nuggets pedig a Lakers legyőzésével vezetett 1-0-ra, és Jimmy Butlerék, illetve Nikola Jokicék jutottak a fibáléba. A döntőben a Heat csak második meccset tudta megnyerni, így természetesen a Nuggets lett a bajnok, és övé lett az első meccs is.

Összességében tehát elmondható, hogy a Nuggets olyan magabiztos volt a rájátszásban, hogy még egymeccses párharcok esetén is bajnok lett volna, és egyébként tényleg a Heat lett volna az ellenfele.

Mi lesz idén?

Nos, ezt nem lehet még természetesen biztosra mondani, de a liga két legforróbb csapata pillanatnyilag az egyaránt 4-0-val álló Boston Celtics és Dallas Mavericks. A Denver Nuggets, Golden State Warriors és New Orleans Pelicans 4-1-es, illetve a Philadelphia 76ers 3-1-es szezonkezdésére sem lehet panasz. Ez a hat csapat kezdte a legjobb formában a szezont, de természetesen semmi sem garantálja, hogy épp ők lesznek december első hetében is a csúcson.

Mindenesetre a Szezonközi Torna első Sport TV-n közvetített meccsén épp láthatunk majd két remeklő csapatot, a Denvert és a Dallast. Már csak ezért sem lehet okunk a panaszra. Így néz majd ki a Nuggets csarnoka:

A Szezonközi Torna első két fordulója a tévében:

Denver Nuggets – Dallas Mavericks: november 4., szombat 3:00, Sport1 (élő); 14:00, Sport2 (felv.)

Phoenis Suns – Los Angeles Lakers: november 11., szombat 4:00, Sport1 (élő); 11:45, Sport2 (felv.)

Azonban ezeken kívül is rendeznek mérkőzéseket bőséggel az NBA-ben, és ezekből szép számmal kerül itthon képernyőre. Most hétvégén például ezek:

Phoenix Suns – San Antonio Spurs: november 3., péntek 22:15, Sport2 (felv.)

Alley-oop: november 4., szombat 17:00, Sport2 (élő)

Philadelphia 76ers – Phoenix Suns: november 4., szombat 18:00, Sport2 (élő)

NBA Action: november 5., vasárnap 10:00, Sport2

San Antonio Spurs – Toronto Raptors: november 5., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)