Kedd: kettőből egy, szerda: kettőből hány? • SportTV

Kedd: kettőből egy, szerda: kettőből hány?

2023. 11. 08. 13:39    
Olvasási idő: 5 perc

A szokásos négy élő tévés, egy AMC Mikrós meccsel folytatjuk közvetítéssorozatunkat a Bajnokok Ligájáról a 4. forduló első versenynapján, persze az „előétel” Ifjúsági Ligával, a felvezető műsorral és összefoglalóval keretbe foglalva. A keddi két százszázalékos együttesből a Man City érvényesítette a papírformát, a Barca bukott. Szerdán újabb két hibátlan száll a ringbe: a 14-szeres rekordgyőztes Real Madrid és a hatszoros védő Bayern. Ők vajon mindketten eljutnak a 12 pontig?

SEVILLA–ARSENAL (Ifjúsági Liga )

A két együttes 4 játéknap után a két alsó helyet foglalja el, a Sevillának 4 pontja van, az Arsenalnak egy sincs. A papírforma andalúz sikert ígér, ebben az esetben a hazaiak még reményt táplálhatnak a másik, versenyben maradást jelentő helyért, amelyet a PSV foglal el, ugyancsak 4 ponttal. A listavezető Lens 9 pontos, azaz vagy közvetlenül a nyolcaddöntőben folytathatja, vagy visszacsúszik a playoffot jelentő második pozícióba. Azért az ágyúsok hívei nagyon elszomorodnának, ha az „ifik” egyetlen pontocskát sem tudnának összekaparni a csoportkörben…

NAPOLI–UNION BERLIN (C-csoport)

A C-csoport klasszikus pontsorrendbe állt (9–6–3–0) az első körben, az olasz bajnoki címvédő a 6 pontos, a németek abszolút újonca a ponttalan. A Partenopei kezd a Serie A-ban is magára találni, már az új edző Rudi García is kezd összecsiszolódni a csapatával. Új elem, hogy a támadójáték eredményessége nem csupán a sztárduótól. Osimhentől és Kvaracheliától függ, hanem Raspadori és Politano is egyre gyakrabban betalál. Persze a két zseni szinte felváltva volt valami miatt bevethetetlen, a sérülések mellett fegyelmi problémák és formahanyatlás is gátolták a sztárpárt mondjuk tavaly ilyenkori formájuk folyamatos „újratermelését”. A gárda szombaton 2–0-ra nyert Salernóban Raspadori és Elmasz találatával. Az Union ezzel szemben otthon kapott ki 3–0-ra a Frankfurttól, tíz játéknap után a 16., kiesés elleni pótselejtezős helyen áll. Gyakori ez a totális BL-újoncoknál, olyannyira ingadoznak a kettős súly alatt, hogy a csúcsligában és a sajátjukban sem tudnak jól teljesíteni. Csak éppen a BL-ben gigászi erőfeszítéseik három, egyaránt egygólos vereséget eredményeztek, közben a Bundesliga-ellenfelek is kihasználták, hogy a játékoskeret igen szűk ahhoz, hogy az intenzív kettős teher alatt eredményesen szerepeljen.
Az előzetesek szerint az október 8-án combsérülést szenvedő Osimhen még mindig nem játszhat, más fontos hiányzója nincs az olaszoknak, az Unionból viszont a tartalékkapus Schwolow derék-,  Juranovic izomsérülés miatt nem szerepelhet. Kevés a valószínűsége annak, hogy a két héttel ezelőtti 1–0-s eredmény megismétlődik. S nem a nulla újra előkerülése lenne a meglepő…

 REAL SOCIEDAD–BENFICA (D-csoport)

Ki gondolta volna, hogy az elmúlt években rendre továbbjutó, a playoffban a legnagyobbakat is időnként kemény küzdelemre késztető Benfica félidőben pont nélkül sereghajtó lesz a D-csoportban? Pedig így történt, szerdai ellenfele, a baszk főváros kedvence pedig vezeti a kvartettet, pontbeli holtversenyben az Interrel, jobb gólkülönbségével megelőzve a milánói óriást. A két együttes eddigi egyetlen kupatalálkozóját értelemszerűen a baszkok nyerték meg Brais Méndez 63. perces góljával. A gólszerző most is a feltételezett kezdőbe van jelölve a középpálya jobb oldalára, csapattársai közül az izomsérüléssel küszködő Tierney, valamint Traoré nem léphet pályára. A lisszaboni sasok hiánylistája hosszabb: Bah és Orkan Kökcü láb-, Bernat comb-, David Neres térdsérülés miatt nem állhat Roger Schmidt rendelkezésére. A portugál együttes szombaton idegenben 2–0-ra nyert a Chaves ellen idegenben, és 2. a Primeira Ligában, három ponttal a Sporting CP mögött. A baszkok (egyik) büszkesége a Barcával vívott hatalmas rangadót, amelyet a hosszabbításban született egyetlen góllal veszített el, ezzel 7. a LaLigában, a BL-t garantáló negyedik helytől már hat pont távolságban. A lisszaboni védőknek elsősorban Brais Méndezt kell semlegesíteniük, aki az idényben BL-specialista, csapata 4 góljából hármat jegyez, mindhárom ellenfél kapujába betalált, az a Benficán kívül a Salzburg ellen győzelmet, az Interrel szemben egy pontot jelentett, ugyanakkor a bajnokságban 12 meccsen csupán kétszer volt eredményes.

Jude Bellingham már az első Real-mezben lejátszott BL-meccsén győztes gólt szerzett. Aztán betalált a Napoli és a Braga ellen is. A portugálok ellen otthon meglesz a négyből négy?  (Fotó: Getty Images)

REAL MADRID–BRAGA (C-csoport)

A rekordgyőztes a nap egyik hibátlanja. A harmadik körben Bragában a 16. perctől végig vezetett, tulajdonképpen simán nyerte meg a mérkőzést. A LaLigában vasárnap érzékeny két pontot engedett ki a kezéből, a játék és a gólhelyzetek sora megvolt, a befejezések nem sikeredtek, ezúttal az újsütetű gólzsáknak, Bellinghamnek sem sikerült betalálnia. Igaz, a Rayónak nem volt támadójátéka, a gyors Braga-csatárok ennél biztosan többet tudnak. S ha helyzetük akad, egyet-kettőt csak berúgnak, a bajnokságban a Portimonensének például egy hatost bevágtak (egy ellenében), különösen a mesterhármast szerző Simon Banza volt elemében, aki egyszer a 11-es pontról, kétszer mezőnyjáték után talált a kapuba. A Sporting ezzel a nagy különbségű sikerrel is csak 4., a szokásos nagy hármas leggyengébbike, a Porto két ponttal előzi meg a táblázatos 11 játéknap után. A Realból ezúttal a sztenderd hiányzókon (Courtois, Éder Militao és Tchouaméni) mellett  Ceballos (combsérülés), Bellingham (váll) és Mendy (izom) szereplése is erősen kétséges, a Bragának nincs jelentős hiányzója.

BAYERN–GALATASARAY (A-csoport)

A Bayern valósággal szétszedte a Dortmundot a Klassikeren, Harry Kane dortmundi mesterhármasával 10 meccs után már 15 gólnál jár, termelékenysége Gerd Müllert vagy Lewandowskit idézi, a bajor szurkolók csak azt sajnálhatják, hogy viszonylag idősen, 30 esztendősen került Münchenbe. A Bayern a nagy diadallal is csak második, a váratlan riválisok közül a Stuttgart már kezd lemaradni, kérdés, a listavezető Leverkusen, amely csak a Bayern ellen veszített két pontot, meddig tartja győzelmi sorozatát.  A Cim-bom-bom „leverkuseni tempóban” halad a Süperligben, 11 forduló után 10 győzelemmel, egy remivel nyomul az élen, de neki is van egy szívós üldözője a Fenerbahce csapatában, amely csak egy ponttal gyűjtött kevesebbet. A Galata már pénteken lejátszotta soros bajnokiját, Zaha duplájával már 2–0-ra vezetett az 5. számú isztambuli csapat, a Kasimpasa ellen, amely csak szépíteni tudott egy góllal az álláson. Noha szerda este nem lesz olyan elsöprő török drukkolás, mint két hete a Rams Parkban, biztosak lehetünk benne, hogy a szép számú müncheni és más németországi kolónia szép számmal képviselteti magát az Allianz Arenában („UEFA-ul”: a Bayern München Stadionban) is. Az előzetesek szerint a Bayernből csak De Ligt és Guerreiro hiányzik a fontos játékosok közül. A törököknél nem védhet a veterán uruguayi kapus, Muslera, aki a Kasimpasa-meccsen a 60. percben megsérült, helyettese pénteki cseréje, Günay Güvenc lesz nagy valószínűség szerint.

KÖBENHAVN–MAN UNITED (C-csoport)

A United továbbra is rangjához méltatlanul teljesít, még ha legutóbbi bajnokiját meg is nyerte a Craven Cottage-on a Fulham ellen Bruno Fernandes 91. percben értékesített büntetőjével. Azzal a három ponttal is csupán a 8., s továbbra is hiányzik az iksz az eredménysorából – vagy nyer vagy veszt. (Szurkolói szerint az előbbiből a 6 kevés, az utóbbiból az 5 túl sok, amennyi  szerepel a táblázaton…)  a Ferguson-érából lassan csak a „Fergie-time” maradt meg, azaz hogy a hosszabbításban rendszerint gólt ér el, vagy gólt hárít el (lásd Onana hárított büntetője a Köbenhavn ellen az Old Traffordban), a normál 90 percben aratott kisebb vagy nagyobb győzelmek sora már a múlté. Maradék néhány (egy-két) klasszisa sem mindig játszik egyszerre jól, azt pedig nem lehet elvárni Bruno Fernandestől, hogy cseppet sem araszos vállain cipelje az egész csapatot a két borzasztóan erős sorozaton, a Premier League-en és a Bajnokok Ligáján keresztül. Az MU legutóbbi bajnokiját már említettük, a dánok vasárnap Randersben nyertek 4–2-re, ezzel továbbra is vezetik a Superligaen táblázatát, három ponttal az örök városi rivális Bröndby előtt. Mindkét együttes hiányzólistája tetemes, a koppenhágaiaktól Meling és Hocsolava térd-, Clem láb-, Cornelius combsérülés miatt marad ki, Boilesen szereplése is kérdéses, szintén térdfájdalmak miatt. Ten Hag Malacia és Diallo (térd), Mainoo (boka), valamint Shaw (izomsérülés) szolgálataira nem számíthat, Maguire fejsérülés miatt maradhat ki, Rashford meg rúgást kapott. Mindenesetre az MU-nak a Galata feltételezett müncheni veresége mellett nyernie kellene Koppenhágában, a döntetlen kevés lehet, mert az egymás elleni eredmény az Old Traffordban a törökök előnyét jelenti – igaz, az isztambuli visszavágó még hátravan.

UEFA YOUTH LEAGUE. Sport1 14:00 Arsenal FC–Sevilla FC (kommentátor: Engyel István)
BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 4. forduló. Sport1 17:30 a nap felvezetése
(műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és László Csaba); Sport1 18:30 SSC Napoli–1. FC Union Berlin (kommentátor: Méhes Gábor, Takács Rita, szakértő: Kéri András és László Csaba); Sport2 18:30 Real Sociedad–SL Benfica (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 20:45 Real Madrid CF–Sporting Clube de Braga (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 FC Bayern München–Galatasaray SK (kommentátor: Faragó Richard); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00) FC Köbenhavn–Manchester United FC (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)