Ki lesz az angol újonc GSD-bajnok? • SportTV

Ki lesz az angol újonc GSD-bajnok?

2023. 11. 19. 12:11    
Olvasási idő: 2 perc

Tavaly három angol mellett egy holland alkotta a Grand Slam of Darts elődöntőjének mezőnyét, 2023-ra a hetvenöt percentes részarány százra egészült ki, azaz a zárónap előtt csupán két tény biztos: angol versenyzőnek, egyben új győztesnek adják át este 11 körül a verseny trófeáját.

James Wade szeretne negyedszer is döntőzni a Grand Slam of Dartson – héáha összejön ez a majortorna-győzelem is végre… (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Két nappal ezelőtt azon polemizáltunk, hogy a négy, egymást elkerülő angol dartsos közül hányan kerülnek be az elődöntőbe. Nos, a válasz, mind a négyen! James Wade óriási küzdelemben, döntő legben múlta felül a jövő bajnokát, Josh Rockot, Luke Humphries  jobb hajrájával, de szoros közdelemben győzött Gary Anderson ellen csütörtökön, a péntek játékest  jóval egyértelműbb mérkőzéseket hozott. Stephen Bunting nyolc, az öt évvel ezelőtti PDC-világbajnok Rob Cross 10 leg különbséggel, azaz nagy fölénnyel verte meg a meglepetésember Stowe Buntzot, illetve az egy körrel korábban az utolsó még versenyben lévő exbajnokot, Van Gerwent kiejtő Damon Hetát,

Érdemes egy pillantást vetni a négy elődöntős életkorára: a doyen Wade 40, Bunting 38, Cross 33, Humphries pedig csupán 28 esztendős. Azaz most már sorozatban kezd beérni, a major tornák végső fázisába kerülni az angol darts új nagy generációja, melyhez persze hozzá kell számítani a világbajnok Michael Smith-t (33 éves), Searle-t (36), Dobey-t (33), Aspinallt (32) és az idei GSD-n nem induló, de már minimum major torna döntőjéig eljutó Ross Smith-t (34) és Cullent (34) is. Ez az a tíztagú angol „betonfal”, amely megakadályozza most már egy-két éve, s vélhetőleg még jó ideig, hogy a sportág históriájának második számú géniusza, Michael van Gerwen hétmérföldes léptekkel próbálja meg ha nem is utolérni, se sokkal jobban megközelíteni az örök etalon Phil Taylort. S persze ők egymást is akadályozzák, hogy valamelyikük egyáltalán a két említett zsenihez fogható címhalmozásba kezdjen. Viszont ugyanígy garanciái lehetnek annak, hogy ne csak a leginkább fókuszban lévő vb-ken, hanem a nagy tornák mindegyikén jó néhány magas színvonalú, érdekes, drámai mérkőzés tartsa fenn a sportág iránt kialakuló egyre masszívabb közérdeklődést.
A wolverhamptoni négyek közül a Humphries produkálta a legegyenletesebb teljesítményt a viadalon. Nemcsak veretlenül jutott el az utolsó előtti versenyfázisig, egyedül a kvartettből, hanem mind az öt meccsét 100 feletti körátlaggal fejezte be – mind az öt benne van a 16 legjobb eredmény között, a legerősebbet, 105.42-t, amellyel harmadik a torna ranglistáján, a Searle elleni 10–7-es nyolcaddöntőn érte el, amelyen nem mellesleg ellenfele a viadal eddig egyetlen tökéletes legjét dobta. Persze, minden nap és minden verseny más, nem lehet előre kiadni a végső győzelmet a világranglista-negyediknek, hiszen három honfitárs riválisa közül egy PDC-, egy BDO-világbajnok, a harmadik pedig esztendők óta viseli a „világ legjobb, még nem világbajnok dartsosa” kétes címet, amelyet majd az Alexandra Palace-ban igyekszik levetni most is az esztendőforduló idején.

Humhreys, a világranglista és a viadal negyedik kiemeltje a fogadóirodák favoritja (Fotó: Getty Images)

James Wade – ha valaki nem tudná, róla van szó – előbb még itt, az Aldersley Leisure Village-ben is megszabadulna egy másik „átoktól”, a GSD ezüstembere titulustól, amelyet „társbérletben visel”. Ő és Peter Wright az a két dartsos, aki már három alkalommal döntőzött, de egyszer sem sikerült nyernie a fináléban. 2010-ben Scott Waites ellen 16–12-re, 2016-ban Van Gerwentől 16–8-ra, 2020-ban (a Covid miatt Coventryben, nézők nélküli versenyen)  José da Sousától ugyancsak 16–12-re kapott ki. A negyedik fináléhoz (ennél több, 7 csak Taylornak van, ugyanannyi  meg MVG-nek) viszont éppen a egyenlők közt orrhosszal most elsőnek látszó Humphries-t kellene felülmúlnia. (Amúgy Wade-en kívül a másik három játékos újonc a GSD elődöntőjében is.)
A fogadóirodák legfrissebb – vasárnap délelőtti – esélysorrendje: Humphries, Cross, Bunting, Wade – vasárnap délután és este meglátjuk, most is a bukiknak lesz igaza, mint többnyire, vagy borul a papírforma…

 GRAND SLAM OF DARTS, Wolverhampton. Sport2 14:00 James Wade–Luke Humphries és Rob Cross–Stephen Bunting elődöntő (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd); Sport2 20:00 a döntő  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)