Rajtol „Mighty Mike tornája” • SportTV

Rajtol „Mighty Mike tornája”

2023. 11. 24. 10:55    
Olvasási idő: 4 perc

A Players Championship a darts legtöbb tornát tartalmazó sorozata, ma már februártól novemberig 30 versenye van évente. Általában egy-egy hétvégén dupla tornát rendeznek, idén volt négy egymást követő is Barnsley-ben. A sorozatot 2009-ben egy „nagydöntő” zárja le, azon kevés major tornák egyike, amelyeknek nem Phil Taylor az örökrekordere.

Mighty Mike hetedik trófeamelése a Players Championsip Finals serlegével. A tar holland zseni mindent megtesz a nyolcadikért is (Fotó: pdctv.com)

Talán, mert „túl későn” kezdték el, The Power az első öt kiírásból „csak” hármat nyert meg, 2012-ben az utolsót, aztán jött a Van Gerwen-korszak, Mighty Mike a legutóbbi 10 kiírásból nyolcszor (!) döntőzött, ezek közül csak egyet vesztett el Daryl Gurney ellen 2018-ban, az északír klasszis mellett csak a két skót egyéni világbajnok, Anderson és Wright tudta egy-egy alkalommal hazavinni a serleget. A négy korábbi bajnok közül aktív MVG természetesen harcba száll a nyolcadik diadalért, Gary a ranglista 2. (!) helyéről rajtol és Gurney is ott lesz  21-es „rajtszámmal, Snakebite azonban levonva a pocsékul sikerülő World of Darts tanulságait, lemondta az indulást és „rápihen” a világbajnokságra.
Ha már rajtpozícióról esett szó, ez az a verseny, amelyen nem lesz sorolás. a sorozat teljes rangsorának első 64 elérhető játékosa alkotja a mezőnyt (Wrightot már említettük, ő még a sorsolás előtt visszalépett, a 9. Danny Noppert meg már azután, mert a napokban megszületett második gyermeke, az ő pozíciójába a 65. helyen besorolt  első tartalék ír Dylan Slavin száll s. Szabályos 64-es kieséses tábla szerint mennek, az első játszik a 6-ikkel, a második a 63-ikkal stb. majd a további fordulók is a kieséses táblák sémája szerint következnek, így ha végigmennek a táblán, az első kiemelt, vagyis a sorozat rangelsője, aktuálisan Gerwyn Price csak a fináléban találkoznak.

A színhely amúgy hagyományos, a mineheadi Butlin Resorts 2012 óta, az egyetlen Covid-év kivételével, amikor nézők nélkül Coventryben került sorra. A pénzdíj igazi tévés major tornához méltó, 600 ezer font, ebből az első 120-at, a döntős 60-at kap, de az indulók alapdíja, azaz az első fordulóban búcsúzóké is 3000. Az két fordulóban 6 nyert legig (best of 11), onnan a nyocad- és a negyeddöntőben 10-ig (best of 19), az elődöntőben és a fináléban 21-ig (best of 21) tartanak a mérkőzések.

A nyitó két napon a nagyobb érdeklődésre számot tartó mérkőzéseket a fő és a második színpadon rendezik meg.
A címvédő Van Gerwen tavaly a finálét stílusosan egy 9 nyilassal nyerte meg Rob Cross ellen 10–6-ra. A korábbi vb-nyolcaddöntős Callan Rydzzel kezd, aki amúgy szeptemberben versenyt nyert a Players Championshipen (a 19-es számút, a döntőben Dave Chisnall ellen 8–7-re). MVG az év elején megnyerte a 7. Premier League-címét, később ötödször a World Series of Darts fináléját és most a múlt heti GSD kudarca után nekiveselkedik a nyolcadiknak. „Kipihentnek érzem magam, jól vagyok, és már alig várom a versenyt. Sokkal jobban teljesíthettem volna a legutóbbi tévés versenyeken. Csak magadat hibáztathatod ilyenkor. Nincs értelme visszanézni a versenyeket, ez nem hoz többet sem kevesebbet, most teljes mértékben a szezon sikeres befejezésére koncentrálok” – mondta az újabb rekorddöntésre készülő Mighty Mike.

Hunphries tudja: attól, hogy a múlt héten ő volt a legjobb, nem kovetkezik, hogy most és a jövő héten is ő lesz (Fotó: Getty Images)

Az új Grand Slam-bajnok Luke Humphries péntek este lesz a nagyszínpad egyik szereplője, aki hét hét leforgása alatt harmadik tévés ranglistacíméért száll harcba, ő honfitárs, Martin Lukeman ellen kezdi meg szereplését. A világranglista-4. parádés meccseket produkált Wolverhamptonban, de még sincs elragadtatva magától.
„Úgy gondolom, ha az első címedet megszerzed, minden más könnyebbé válik. Önbizalmat ad ahhoz, hogy tovább menj és egyre többet nyerj. Nem véletlen, hogy az utóbbi öt évben nem nyertem jelentős címet, most pedig hat hét alatt kettőt is. Lehet, hogy jelenleg én vagyok a világ legjobb dartsosa, de ez folyton változik, mert abban a korszakban élünk, amely tele van fantasztikus játékosokkal. A következő hétvégén már csak a második vagy a harmadik lehetek, ha Price vagy MVG szerez egy címet” – mondta az előző kiírás elődöntőse.
Az élkiemelt, 1-es számú játékos Price lesz, aki négy részversenyen is győzött az idei sorozatban. A 2021-es világbajnok hat ranglistacímet nyert az esztendőben, Wales első számú reménységeként Ricky Evans ellen kezdi meg a viadalt.  

Gary Anderson talán azon gondolkodik, mikor volt ilyen jó formában legutóbb, mint az elmúlt másfél hónapban (Fotó: Getty Images)

A skót legenda, Gary Anderson – aki legyőzte Price-ot a múlt heti Grand Slam of Dartson – második rangsorhelyről indul, mivel mesterhármast ért el a Players Championshipen. A 2014-es PC Finals győztese veterántársával, Steve Beatonnel mérkőzik meg, miközben múlt heti negyeddöntőjére épít. ”A fiatal gyerekek most jönnek, de mi, idősebb fiúk még itt vagyunk” – viccelődött Anderson, a három korábbi győztes egyike. „Körülbelül 300 év tapasztalat van köztem és Steve között azon a színpadon, de neki még mindig klassz a dobása és még mindig nagyon jó dartsos. Visszatérek és még mindig nagyon élvezem a játékot. Az edzőteremben még mindig 105 fölötti az átlagom. Még mindig kicsit következetlen vagyok a színpadon, de egyre jobban alakul.”
A világbajnok Michael Smith is szerepel Minehead pódiumán, pénteken este csap össze Richard Veenstrával, míg a Masters-bajnok Chris Dobey az ötszörös világbajnok Raymond van Barnevelddel játszik egy másik nagy jelentőségű mérkőzésen.
A nap elején lép a tábla elé a tavalyi PChF és a múlt GSD döntőse Rob Cross, aki a kiszámíthatatlan Cameron Menziesszel meccsel a második körbe jutásért. Kiváló szezont tudhat maga mögött, több World Series-versenyen győzött, az European Tourt is sikerrel kezdte, Players Champioship-címet is szerzett, s biztos benne, hogy trófeákat fog még nyerni. „Most éppen kiválóan megy a játék, megyünk előre” – jelentette ki 2018 világbajnoka, aki a Grand Slam-szerepléssel visszaszerezte helyét a világ legjobb nyolc játékosa között. „Jó helyen vagyok, tiszta a mentalitásom, ha így megy tovább, egyre jobb leszek. Rengeteg önbizalmat szereztem a Grand Slamen, ezért leszegem a fejem, és megyek előre. Még két címért megy a küzdelem az idén, az egyik trófeáját fel fogom emelni.A 2021-es döntős Ryan Searle – egy hete 9 nyilast dobott a GSD negyeddöntőjében – szintén péntekeb este lép színpadra, a horvát Boris Krcmarral játszik, míg a tavalyi Európa-bajnok Ross Smith Scott Williamsszel küzd meg elsőre,
A harmadik kiemelt ausztrál Damon Heta „tengerentúli rangadót” vív az első számú amerikaival, Jules van Dongennel, az egy hete egymással parádés meccset vívó James Wade, Josh Rock duó is esélyesként lép a tábla elé az ír Will O’Connor, illetve a régi ismerős osztrák Rowby-John Rodriguez ellen.
A második színpad esti programjában szerepel a 2018-as győztes Gurney (a holland Nils Zonnevelddel) és a 2017-es döntős Jonny Clayton (az angol Steve Burtonnel meccsel).
Az UK Open idei bajnoka, Andrew Gilding is este tér vissza Mineheadbe (ellenfele az ír Steven Lennon lesz), két korábbi döntős közül Dave Chisnall Lee Evansszel, Kim Huybrechts pedig Martin Schindlerrel csap össze.
A pénteki győztesekre szombaton egy vagy két meccs vár, vasárnap a délutáni óráhókban lesz a negyeddöntő, este pedig a torna végküzdelme, már csak négy résztvevővel.

 DARTS PLAYERS CHMPIONSHIP FINAL, Minehead. Sport2 14.00 és 20:00 az első forduló délutáni és esti mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós és Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)