Hárman csatlakozhatnak a nyolcaddöntőbe • SportTV

Hárman csatlakozhatnak a nyolcaddöntőbe

2023. 11. 29. 17:48    
Olvasási idő: 3 perc

Az ötödik körben második, azaz a csoportmeccsek 10. játéknapján három tévés élő, egy AMC Mikrós élő és efy felvételes mérkőzéssel jelentkezünk, a szokásos felvezető és összefoglaló műsorral, amelyet ezúttal a Sport2-n láthatnak. Az A-D csoportok 8 továbbjutó helye közül a Bayern (A), a Real Madrid (C), valamint a Real Sociedad és az Inter (D) legfoglalt már négy kör urán négy helyet, további három csapat csatlakozhat még szerdán hozzájuk délután és este.

Luuk de Jong, a PSV tapasztalt klasszisa sokat tehet a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban a nyolcaddöntős remények megőrzéséért (Fotó: Getty Images)

SEVILLA–PSV és ARSENAL–LENS (B-csoport)

Előbbi csatát élőben mutatjuk a Sport2-en, utóbbit élőben az AMC Mikrón nézhetik meg, de ha más esti meccset választanak, 11-kor ismétlésben is elérhetik a Sport1-en.
A legjobb helyzetben az ágyúsok vannak, ők már egy ponttal nyeregben lehetnek, hárommal meg már a csoportelsőség is az övélók lenne. Az első meccsen Franciaországban 1–0-s vezetésről buktak, a „vér és arany” csapata, ahogy költőien a Lenst is nevezik, az első félidőben még kiegyenlítettáék Gabriel Jesús vezető gólját, majd a 69. percben Wahi a hárompontos találatot is elérte. Ez Mikel Arteta csapatának egyetlen veresége, a másik három találkozót, kétszer a Sevilla, egyszer a PSV ellen, egyformán megnyerték. A Prenmier League-ben, amelyben az előző évadnóban sokáig vezettek, a Man City–Liverpool rangadó döntzetlenjét kihaszbálva, a Brentford elleni mini városu derbi 1–0-jával vágtak az élre, egy ponttal előzik meg a címvédőt, kettővel a vörösöket és az Aston Villát. Sérültlistájuk vékonyka, Rowe, Partey és  Fábio Vieira nem tartozik a nehezen pótolható kategóriába, eltiltott nincs. A Lens is győzelemmel vette a szám szerint 13. bajnoki akadályt, az utolsó előtti Clermont Foot 3–0-s legyőzésével, ezzel a 6., Konferencia-ligát érő helyen állnak a Ligue1 bajnoki  tabelláján, öt pottal lemaradva a virtuális dobogó alsó, „BL-es” fokán álló Monacótól. Nekik csupán egy jelentősebb sérültjük van Machado (közelítőizom-sérülés) az egykori juniorvilágbajnok Guilavogui nem jászthat eltiltása miatt.
A csoport másik csatája igazából a PSV-nek fontos, hiszen 5 ponttal jelenleg holtversenyben áll a Lensszal.

REAL MADRID–NAPOLI (C-csoport)

A Real már simán nyolcaddöntős, vendége Itáliában jelenleg visszaesőben van, de a BL-ben tartja pozícióit. Mi több, ebben a körben akár szintén véglegesítheti továbbjutását. A Realnak sérltek tengerét kellene pótolnia, egyelőre úgy tűnik sikerrel. A Partenopei keresgéli előző idénybeli önmagát, de kezd rátalálni, Osimhen visszatérőben, Kvarachelia is nagy gödörből kikeveredve termeli a gólokat és a gólhelyzeteket. A Madrid visszavette vezető pozícióját a LaLiga élén, a Napoli most még csak a jövő évi újbóli BL-szereplést veheti célba. Mindenesetre a tét most az olaszokat nyomhatja, ugyanakkor még vissza is vágnának az októberi Maradona-stadionbeli 2–3-ért, amelyben azért Fortunának is megvolt a maga szerepe.

BAYERN–KÖBENHAVN (A-csoport)

Seg0ti-e, s ha igen, hány gólhoz a középen álló angol szuprecentert, Harry Kane-t a két német válogtott asszisztkirály, Leon Geretzka (balra) és  Srge Gnabry az Allianz Arenában (Fotó: Getty Images)

A Bayern most újabb csoportkörös rekord előtt áll: legutóbbi 30 hazai csoportkörös meccséből 29-et megnyert, egyetlen döntetlent engedélyezett 2018-bean az Ajaxnak. Senkinek sincs kétsége felől, hogy a bajorok a 31.-en megszerzik a 30. három pontjukat is.
Tuchel De Ligtre és Musialára biztosan nem számíthat, Guerreiro, Kim Min Dzse, Mazraui ás Tchoupo-Moting szereplése erősen kétséges. A dán bajnok hatalmas hármas versenygutásban van a Galatával és a ManUniteddel. Egy nehezen elképzelhető szuperbravúr az Allianz Arenában és egy estleges isztambuli döntetlen erős továbbjutási reményekkel kecsegtethetné a koppenhágai gárdát. A meccs további kérdése: az ötödmagával 4 góllal holtversenyben álló utoléri vagy megelőzi-e az ötgólos triót, a „címvédő” Haalandot (Man City), Höjlundot (Man United) és Moratát (At. Madrid) – hármuk közül csak a dán center növelheti szerdán is találatai számát.

BENFICA–INTER (D-csoport)

Azt sokan gondolták, hogy az 5. forduló előtt az Inter már biztos továbbjutó lesz a csoportból, azt kevesen, hogy a kétszeres BEK-győztes és hatszoros döntőbeli vesztes Benfica csak a csodával határos módon lehet csak harmadik úgy, hogy nulla pontról indulva az utolsó két találkozón, egyformán győzelemmel, az utolsó idegenbeli legalább háromgólos sikerrel vakarhatja össze az Európa-liga-playoffhoz kellő hat pontot.
Az Inter a Derby d’Italián megőriztea Serie A listavezetői pozícióját Torinóban, nagy kérdés, hány nem állandő kezdőt küld a pályára a Luzban Simone Inzaghi. Bármennyit is, a Benficának mintegy száz százalékot kellene javulni az „El-reményes szuperhajrához”…

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 5. forduló. Sport2 17:30 a nap felvezetése (műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 18:30 Sevilla FC–Philips SV (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 20:45 FC Bayern München–FC Köbenhavn (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor); 20:45 Real Madrid CF–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00)  Arsenal FC–RC Lens (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 SL Benfica–FC Internazionale (felv., kommentátor: Engyel István); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor)