Ki-ki találkozók Koppenhágában és Nápolyban • SportTV

Ki-ki találkozók Koppenhágában és Nápolyban

2023. 12. 12. 17:28    
Olvasási idő: 4 perc

Matematikailag már csak két továbbjutó kiléte kérdéses a BL-csoportkör záró fordulójának első napján, amelyen az A-D csoportok kvartettjei fejezik be szereplésüket 2023-ra. A nap nyolc meccséből ötöt (2-2-t tévécsatornáinkon, egyet az AMC Mikro-alkalmazásunkon) mutatunk élőben, a szokásos „szendvicskeretben”, azaz egy-egy órás felvezetéssel és összefoglalóval.

Elég lesz-e Osimhen és Kvarachelia együttes fellépése legalább a "bűvös döntetlenhez" a Stadio Maradonában? (Fotó: Gety Images)

PSV–ARSENAL és LENS–SEVILLA (B-csoport)

A B-csoport győzelmét már korábban véglegesítette az Arsenal, amely az eindhoveni Philips-stadionban fejezi be őszi szereplését. Igazi tétje a igazából egyik csapat számára sincs a mérkőzésnek, hiszen a Pjóhilips-gyári együttes helye is „be van betonozva”. A mintegy 220 kilométerrel nyugatabbra párhuzamosan zajló Lens–Sevilla mérkőzés eredménye viszont dönt róla, hogy a francia vagy a spanyol csapat folytathatja februárban az El-playoffban. Az első találkozó Andalúziában 1–1-gyel ért véget, a „visszavágón” a hétszeres UEFA-kupa-/El-győztes Sevillának győznie kell, hiszen azonos pontszámnál az egymás elleni eredmények döntenek, s a döntetlennel nem érik utól a három ponttal többet gyűjtő „vér és arany” csapatát.
Az angolok rangadót vesztettek vasárnap a feltörekvő Aston Villa ellen (0–1 Birminghamben), a hollandok pedig  Heerenveen elleni 2–0-val folytatték szédületes bajnoki sorozatukat, az idénykezdet óta mind az 15 találkozón megszerezték mindhárom pontot az Eredivisiében, már 9 pont előnnyel vezetik a bajnoki táblázatot a Feyenoord előtt. Az előzetesen jelzett kezdő összeállítások alapján Mikel Arteta mester a Premier League-re összpontosít, maximum 3-4 állandó kezdővel áll ki Eindhovenben.
A komolyabb tétű csoporttalálkozó hazai együttese, a Lens gól nélkül döntetlennel „melegített” szombaton Montpellier-ben, ezzel kikerült az „európai helyekről” a Ligue 1-ben, csak a 7., mert az igenben győztes OM megelőzte, azonos pontszám melletti jobb gólkülönbségével. A Sevilla Palma de Mallorcában elszenvedte hatodik vereségét is a LaLigában, a 16. helyen áll, csak három ponttal a már kieső pozíciót elfoglaló Celta előtt, igaz egy meccsel kevesebből a vigóiaknál. Mivel a hétvégén a középcsapat Getafét fogadja a Ramón Sánchez Pizjuánban, nincs semmilyen rotációs lehetősége Diego Alonsónak, az uruguayi mester azzal főz, amije van, Tíz első csapatbeli kerettagja sérült, Ocampos és Fernando el van tiltva, még a cserepadot sem tudja megtölteni második csapatos és ifista játékosok nélkül. Nagy futballcsodára lenne szükség, hogy meglehgyen a győzelemmel az El-playoff  lehetősége, amely utat jelentene egy esetleges nyolcadik kupatrófea megszerzésére a második számú európai klubsorozatban.

UNION BERLIN–REAL MADRID és NAPOLI–SC BRAGA (D-csoport)

A képlet itt egy kicsit bonyolultabb a B-csoporténál. A csoportgyőztes itt is megvan a 14-szeres trófeabirtokos Real Madrid csapatában, ám a másik továbbjutó helyért a Napoli és a Braga, az El-playoffért (a BL-csoportharmadikok az El-másodikokkal küzdenek meg) pedig a Braga és az Union van még versenyben. A (még) olasz bajnoknak egy pontot kell otthon tartania a folytatásért a portugálok ellen, akiknek az iksz a 3. hely bizonyosságát jelenti. Attól csak akkor eshetnek el, ha a Real kikap az An der Alte Förstereiben, ők pedig ugyancsak alulmaradnak a Stadio Maradonában. Akkor ugyanis a német csapat első győzelmével egyszersmind el is csípné a harmadik helyet, pontszámban megelőzve a bragai zöld-fehéreket. Az Union Nenad Bjelicával a kispadon és a csereként beálló, flórát játszó Schäfer Andrással a soraiban 3–1-es sikerrel zárta szombati bajnokiját a Mönchengladbach ellen, ezzel elkerült az osztályozós helyről a tabellán. A Realnak viszont ismét át kellett adnia a listavezető helyét a LaLigában a meglepetéscsapat Gironának, hiszen Sevillában csak 1–1-et játszott (noha Jude Bellingham belőtte 12. LaLiga-gólját, de Rubio a 66. percben egyenlített), a katalán kiscsapat viszont 4–2-re győzött a katalán órás ellen idegenben a tartományi fővárosban. A Realban az előzetesen szerint hosszabb idő óta először kezd együtt a két középpályás veterán világklasszis, a vb-győztes Kroos és az aranylabdás Modric, az Unionban Schäfert az UEFA és a Kicker honlapja is a cserepadra „helyezi”.
A Napoliban, amely a legutóbbi két fordulóban a két trónkövetelőtől, az Intertől és a Juvétól is kikapott, gyakorlatilag el is búcsúzva a scudetto megvédésének esélyétől, ismét együtt léphet pályára a sztár csatárduó, Osimhen és Kvarachelia, akik legutóbb októberben, a Realk ellen otthon Madridban kezdett együtt a BL-ben, amely meccset 3–2-re elvesztett a Partenopei. A bragaiaknak azonban csak a kétgólos siker jelentene továbbjutást Nápolyban, mert egygólos győzelemmel csak a holtversenyt érnék el házigazdájukkal, de egy góllal rosszabb maradna a gólkülönbségük, kettővel viszont fordulna a helyzet. Értelemszerűen Artur Jorge mester (nem tévesztendő össze az egykori Benfica-ikon játékos és a Portóval BEK-győztes edző, 26 esztendővel idősebb, már visszavonult Artur Jorge-zsal)  legjobb együttesét küldi pályára a Maradonában, az eltiltott Niakaté és a sérült Al-Muszrati kivételével.

FC KÖBENHAVN–GALATASARAY

Nápolyon kívül Koppenhága a mások „továbbjutó helyszín”, itt is ki-ki csatát vív egymással a két küzdő fél. Azonos pontszámmal állnak, amelyikük nyer, biztos második a már „réges-régen”, azaz a 4. forduló óta csoportelső Bayern mögött. Egyedül döntetlennel adnának lehetőséget a háromszoros BEK-/BL-győztes ManUnitednek, amely az Old Traffordban fogadja a hatszoros trófeabirtokos Bayernt. A két együttes szeptemberben az első körben 2–2-t játszott Isztambulban, ahol a Cim-bom-bom az utolsó öt percben mentette ikszre a 0–2-re álló, biztosan vesztesnek tűnő találkozót. A dán bajnok is végrehajtott már egy hasonló karakterű bravúrt éppen a Parkenben, a manchesteriek ellen győzött 0–2-t majd 2–3-at követően 4–3-ra. Kiderül, a nagy küzdők közül valamelyik jobb lesz, vagy „kioltják egymást”, esélyt adva a Unitednek. Az angol rekordbajnok az idény történései alapján csodát hajtana végre a Bayern legyűrésével, akárhogy is áll fel Thomas Tuchel együttese az Álmok színházában, amely a rossz szóviccel élve ezen az őszön inkább a Rémálmok színháza a klub több tízmilliós szurkolótáborának.

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba és Várhidi Péter); Sport1 18:30 PSV–Arsenal FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba és Várhidi Péter); Sport2 18:30 RC Lens–Sevilla FC (kommentátor: Fülöp László);  Sport1 20:45 1. FC Union Berlin–Real Madrid CF (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter); Sport2 20:45 SSC Napoli–Sporting Clube do Braga (kommentátor: Méhes Gábor); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00) FC Köbenhavn–Galatasaray SK (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter)