Darts vb-rajt a világbajnokkal • SportTV

Darts vb-rajt a világbajnokkal

2023. 12. 15. 10:54    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken este megkezdődik a darts legnagyobb szabású, legérdekesebb és legmagasabban díjazott tornája, a már 31.-edszer megrendezendő világbajnokság. A színhely hagyományosan a londoni Alexander Palace, a résztvevők száma 96, az időtartam bruttó 20, netto 17 nap, az összdíjazás 3 és fél millió font. A verseny első napján a záró mérkőzést – ugyancsak hagyományosan – a regnáló világbajnok játssza.

Michael Smith egyről a kettőre lépne közel három hét múlva – a világbajnoki győzelmek számában. Pénteken kell megtennie ehhez az első lépést (Fotó: pdctv.com)

Mind az öt földrészről lesz versenyzője a csúcstornának, amelyen a januári 3-i fináléig összesen 95 mérkőzést játszanak le. Az első héten minden játéknapon vegyes programot bonyolítanak le, az első három összecsapás első fordulós lesz, a negyedik csörte második körös, amelyeket az egyik versenyző 3. megnyert szettjéig játszanak. (Egy szett az egyik fél harmadik megnyert legjéig tart.)
A torna 96 résztvevője 27 országot képvisel, 24 játékos először szerepel PDC-világbajnokságon.
A címvédő Michael Smith, az angol csillag a januári szenzációs döntőn többek közt egy hibátlan. 9 nyilas leget is produkálva győzte le 7–4-re a háromszoros világbajnok Michael van Gerwent. (A vb-n, mint minden más nagy dartstornán a verseny vége felé növekszik a mérkőzések időtartama, magasabb leg-/szettszámú találkozókon dől el egy-egy mérkőzés sorsa.) A világelső angol klasszis a nyitó nap utolsó találkozóját az első meccs győztese, azaz az újonc holland Kevin Doets, vagy a Grand Slam of Darts meglepetés-negyeddöntőse, az amerikai Stowe Buntz ellen játssza. „Még nem állok készen arra, hogy korábbi világbajnoknak nevezzenek” – jelentette ki Bully Boy, aki a legutóbbi öt vb-finálé közül háromban szerepelt. „Tudom, hogy mi kell a győzelemhez és hogy a legjobb formámat hozom. Csodálatos volna, ha én lennék a negyedik versenyző, aki egymás utáni döntőkben játszik. Amikor abbahagyod, az emberek elfelejthetik, hogy valaha megnyerted a vb-t, de ha többször is megnyered, örök emléket hagysz magad után, én most erre pályázom.”
A 2010-es finalista Simon Whitlock is szerepel a torna nyitó estjén, a Fülöp-szigeteki Paolo Nebridával játszik, a meccs győztese Gray Andersonnal küzd meg szombaton este.
A pénteki második összecsapás két részese a skót Cameron Menzies, aki másodszor szerepel vb-n (tavaly az első körben 3–0-ra kikapott Vincent van der Voorttól) és a három osztrák Rodriguez testvér legfiatalabbika, Rusty-Jake, ő tavalyelőtt játszott egyszer az Alexander Palace-ban, az első körben Chris Dobey-t megszorongatva (2–3),

Kapcsolódó

DARTS-VB 2024, AZ ELSŐ NAP PROGRAMJA

Kevin DOETS (holland)–Stowe BUNTZ (amerikai)
Kora: 25, ill. 44 év. A világranglistán: 66., ill. 95. Hányadik PDC-vb-szereplése: 1. (újonc), ill. 1. (újonc). Legjobb vb-eredménye: –, ill. –.  Legjobb egyéb eredménye: ifjúsági vb-elődöntős (2021), ill. Grand Slam of Darts-negyeddöntős (2023)

Cameron MENZIES (skót)–Rusty-Jake RODRIGUEZ (osztrák)
Kora: 34, ill. 22 év. A világranglistán: 63., ill. 89. Hányadik PDC-vb-szereplése: 2., ill. 2. Legjobb vb-eredménye: 1. forduló (2023), ill. 1. forduló (2022).  Legjobb egyéb eredménye: WDF vb-elődöntős (2022), ill. EDF Eb-bronzérmes (2016)

Simon WHITLOCK (ausztrál)–Paolo NEBRIDA (Fülöp-szigeteki)
Kora: 54, ill. 28 év. A világranglistán: 43., ill. –. Hányadik PDC-vb-szereplése: 16., ill. 1. (újonc). Legjobb vb-eredménye: döntős (2010), ill. –.  Legjobb egyéb eredménye: Eb-győztes (2012), csapat vb-győztes (2022), ill. Hongkong Open-győztes (WDF, 2016)

Michael SMITH (angol)–Kevin  DOETS/Stowe BUNTZ
Kora: 33, ill. ?. A világranglistán: 1., ill. ld. fent. Hányadik PDC-vb-szereplése: 13., ill. ld. fent. Legjobb vb-eredménye: világbajnok (2023), ill. –.  Legjobb egyéb eredménye: Grand Slam of Darts-győztes (2022), ill. ld. fent

PDC-DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, London, Alexandra Palace. Sport1 20:00  az első játéknap mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)