Hollandból svéddé, vesztesből győztessé lett • SportTV

Hollandból svéddé, vesztesből győztessé lett

2023. 12. 24. 16:20    
Olvasási idő: 2 perc

Jeffrey de Graaf hollandkét hat nekifutásból egyszer sem tudott meccset nyerni dartsvilágbajnokságon, most először indult svédként – és már két győzelemnél tart.

Minden a papírforma és a statisztika szerint alakult, a harmadik szettben Ritchie Edhouse eljutott a meccsnyílig, és egyetlen sikeres dobásra volt arról, hogy meghosszabbítsa Jeffrey de Graaf világbajnoki átkát.

De Graaf ugyanis korábban hatszor indult vb-n (2013 és 2016 között négyszer a BDO-nál, kétszer – 2017, 2019 – a PDC-nél), és rendre már az első körben elbukott.

Edhouse azonban nem élt a lehetőséggel, De Graaf pedig feltámadt, 3:2-re fordított, majd a következő körben a 25. kiemelt José de Sousát is legyőzte (3:1), így karriercsúcsot jelentő módon már a harmadik fordulóban jár.

A világranglistán 164. játékos, azon túl, hogy végre meccset nyert a vb-n, legalább még egy téren különbözik korábbi önmagától. A mostani az első alkalom, hogy nem holland, hanem svéd színekben állt-áll dobóállásba. „Országot cseréltem és egyből nyertem. Talán már korábban svéd színekben kellett volna indulnom” – tréfálkozott még az Edhouse elleni sikere után. Mondjuk a tévés képek alapján az első szettben még akkor is holland volt, elvégre szülőhazája zászlaja volt feltüntetve mellette az első, egyébként elveszített játszma során…

És hogy miért váltott országot? A szerelem sok mindenre képes… „2015-ben ismertem meg a svéd barátnőmet. Azt követően szereztem Tour-kártyát, és tőle, Svédországból sokkal könnyebb volt elutazni a tornákra. Ezt az utat választottam, és már nem akarok visszakozni” – fejtegette. Ugyanakkor azt is elmondta, Észak-Európában sem kisebb a konkurencia, mint Hollandiában: „Itt sincsenek előnyeim vagy kiváltságaim. Egy a fontos, a jó játék. A Nordic és a Baltic Tour is kemény sorozat. Hiába gondolják úgy az emberek, jottányival sem könnyebb innen kijutni a világbajnokságra. A kvalifikációs versenyeken két meccsen is meg kellett közelítenem a százas átlagot.”

Erre egyelőre a világbajnokságon nem volt szüksége (az első meccsén 93.29-es, a másodikon 94.22-es átlaggal nyert), de azért 10 nyilast már dobott, sőt, saját bevallása szerint kilencnyilast is. A De Sousa elleni mérkőzés előtt, a gyakorlóteremben. Csak senki sem látta… De majd a legjobb 32 között, az egykori világbajnok Rob Cross ellen jöhet a tökéletes leg is.

A felkészülésén nem múlik, szakított ugyanis a hagyományaival. „Korábban a téli szünetben elmentem síleni vagy snowboardozni. Most talán kihagyom ezeket. Nem lenne túl okos dolog…”

A Sport1-en élőben követjük nyomon a PDC-világbajnokságot.