Újra egy Dream Team jön az olimpiára? • SportTV

Újra egy Dream Team jön az olimpiára?

2024. 01. 24. 15:53    
Olvasási idő: 2 perc

Bejelentette az amerikai szövetség azt a 41 fős keretet, amelyből majd összeállítják a párizsi olimpiára készülő amerikai válogatottat. Ennél erősebb nem is lehetne a névsor, így, ha végül a legjobbak vállalják a szereplést a tornán, könnyen összejöhet a következő Dream Team.

Vajon London után Párizsban is látunk ilyet Kevin Duranttől és LeBron Jamestől? (Fotó: Getty Images)

Eddig hivatalosan három amerikai válogatott kapta meg a Dream Team jelzőt, az igazi Dream Team Michael Jordannel, Magic Johnsonnal és Larry Birddel, amely Barcelonában bemutatta a világnak, hogy mit jelent az, ha a legeslegjobbak egy csapatba összeállnak, és oktatást rendeznek a saját sportágukról. Jordanék 43,8 ponttal nyerték átlagosan a meccseiket.

Aztán az 1994-es világbajnokságon szereplő amerikai csapat a Dream Team II nevet kapta. Ebbe a keretbe az a 12 játékos került be, aki nem volt ott Barcelonában, de az NBA legjobbjai közé tartozott mindenki. A Dream Team III az atlantai csapat, amely e sorok írója szerint minden idők legerősebbike volt, 12, épp a pályafutása csúcsán lévő szupersztárral a keretben. A barcelonai alakulatban ugye volt egy újonc, Christian Laettner, illetve a teljességhez hozzátartozik az is, hogy Magic Johnson már az 1991-es visszavonulásából tért vissza, míg Larry Bird az olimpiával zárta le játékospályafutását. A Dream Team III azért van méltatlanul a nagycsapat árnyékában kezelve, mert Michael Jordan nem volt ott a keretben.

A következő két sztárokkal teletűzdelt gárda a Redeem Team volt Pekingben, amely visszaterelte a normális kerékvágásba a világ rendjét a 2004-es athéni kudarc (bronzérem) után. A redeem ugyanis megváltást jelent, és ugyan csak a 2008-as gárdát hívták így, de a 2012-es csapat is nagyrészt ugyanazokra a sztárokra épült, mint az előbbi, csak az nem vitte tovább a fantázianevet.  Az angol fővárosban 32,1 ponttal verték el Kobe Bryanték az ellenfeleket, amivel 1992 óta a legnagyobb átlag pontkülönbséget hozták össze. Az átlagot mondjuk jelentősen felhúzza a Nigérie elleni 83 pontos siker, miközben a döntőben mindössze 7 ponttal nyertek Spanyolország ellen, és Litvániát is csak öt egységgel győzték le.

A Barcelona óta eltelt időszakban jól látszik, hogy hullámzó az, mennyire veszik komolyan az olimpiát és úgy általában a válogatottat a sztárok. Az athéni bukta óta mindig sikerült azért nyerni, igaz Tokióban volt egy veresége Amerikának. Ellenben a vb-ken botladoznak az amerikaiak, gyakran igazi sztárok nélkül. A legutóbbi két vb-t például nem sikerült megnyerniük 2019-ben és 2023-ban. Igaz, miközben ők azért nem egy A-csapattal jönnek, a világ nagyon is megtanult kosarazni, és az NBA legjobbjai közül többen is külföldiek. Joel Embiid honosítása pedig kulcskérdés volt az amerikaiaknak a párizsi játékok előtt, hiszen a kameruni kosarasért a franciák is bejelentkeztek. A regnáló MVP – aki egy napja 70 pontot dobott, ezzel megdöntötte a Philadelphia 76ers franchise-rekordját – az amerikaiakat választotta. Embiid elköteleződése és a játékosok hónapok óta látható lelkesedése miatt foglalkoztunk vele már mi is, milyen lehet az amerikai válogatott 2024-ben a párizsi olimpián.

A 41 fős bő keret névsora alapján még az is lehet, hogy egy újabb Dream Teammel lesz dolgunk, de akár a szokásos Team USA Light is kijöhet ebből, ha szépen lassan elkezdik lemondani a szereplést a nagyok. Mindenesetre az bizakodásra ad okot, hogy az X-re (twitter) kitett kreatívon szerepel LeBron James, Kevin Durant, Jayson Tatum, Tyrese Haliburton, Damian Lillard, Anthony Edwards, Paolo Banchero és Mikal Bridges is. Ha ők nyolcan ott lesznek, már nem lehet okunk a panaszra, hiszen a basketball-reference MVP Trackerén épp Embiid, Tatum és Haliburton a három legjobb amerikai játékos. Az nba.com ranglistáján is csak Anthony Davis fér be közéjük, mert ő ott megelőzi a negyedik Haliburtont, de Davis neve is ott van a 41-es listán, ahogy szinte minden olyan játékosé, akiről említést tesz bármelyik lista. LeBron James és Kevin Durant több szempontból is különleges alakja lehet ennek a keretnek. A 39 éves Lakers-játékos már 20 éve Athénban is ott volt a csapatban, ahogyan később 2008-ban és 2012-ben is, míg az amerikai pontrekorder Durant zsinórban negyedik olimpiáján lehet ott, és ha nyer a Team USA, ő lesz az első játékos, akinek négy olimpiai aranyérme van.