Copa del Rey: pályán a kuparekorderek és a LaLiga-éllovas • SportTV

Copa del Rey: pályán a kuparekorderek és a LaLiga-éllovas

2024. 01. 24. 17:00    
Olvasási idő: 3 perc

A keddi galíciai–baszk tartományi rangadó után szerdára emeljük a tétet: a Copa del Rey két negyeddöntőjéban fellép a pillanatnyi bajnoki listavezető katalán Girona, valamint egymás ellen játszik a kupahistória két legeredményesebb klubja, a Barcelona és az Athletic Bilbao

Legutóbb Marc Guiut ünnepelték a barcások gólszerzőként az Athletic ellen - a 18 éves fiatalember most is tagja a Bilbaóba utazó keretnek (Fotó: Getty Images)

MALLORCA–GIRONA

Mindenki csak ámul és bámul, attól, amit a Girona FC az idénykezdettől január derekig bemutatott. Elképesztő erőnlét, magas letámadás, a szerzett labdákból villámgyors kontrák mellett egész pályán vezetett akciókból elért szép gók, minedezek masszív védelemre alapozva, miközben a kispadon nem hatalmas edzőguru ül, és a keret névsorában is olyan, lassan veteránnak számító játékosok a legnagyobb nevek, mint  Daley Blind (32 éves), Portu (32) vagy az uruguayi Cristhian Stuani (a 38.-ba lép). Persze, az atlétákat megszégyenítő tempót nem az „öregek” diktálják, a csapat tele van a már ebben az évezredben született ifjú harcosokkal, nagy örömünkre köztük van a 7-szeres magyar korosztályos válogatott, magyar-grúz állampolgárságú Yaakobishvili Antal is. A 19 éves, budapesti születésű védő az előző idényben 26-szor játszott a Girona B-ben, s a nagycsapathoz felkerülve az előző kupafordulóban a Rayo elleni 3–1-en az egész második félidőt a pályán töltötte csereként, majd a Sevilla elleni 0–1-ről 5–1-re megnyert bajnokin egy teljes órát játszhatott a megsérülő Juanpe helyére beállva.
A két csapat 15 eddigi meccséből egy volt osztályozó (feljutásért játszott csoportmevvs, porom 82 esztendeje), a többi másodosztályú és élvonalbeli bajnoki – a kupában tehát először találkoznak. LaLiga-meccsüket az idényben szeptember 23-án, Fironában, a hazaiak már az első felidő végén 5–1-re vezettek, a baleáriaknak a második félidőben kétszépítő gólra futotta. A kupamúlt persze a házigazdák oldalán – egyszer győztek, kétszer döntőztek, míg a Girona eddigi klubrekordja egy öt évvel ezelőtti negyeddöntő, ezt állította be most – , de hát a katalánok mostanság valamennyi klubcsúcsukat folyamatosan írogatják felül…
A fogadóirodák persze a jelenre fizetnek – a többség szerint az RCD esélyszorzója 3.6-4 -szeres,  az új bombacsapaté 2 körüli, m remáljük, ainkábba másopdik jön be, több vagy kevesebb magyar részvétellel…

ATH. BILBAO–BARCELONA

A két együttes, amelyek a 122 befejezett kupakiírásból 55 győzelmet, valamint 81 kupadöntőt mondhatnak magukának, most ismét – sokadszor ­– egymás útját keresztezik. Az 1902 május 15-i első (nem mellesleg döntő) meccsüktől kezdve nem kevesebb mint 45 kupacsatát vívtak már, a fölény persze a katalánoké (15–6–24, baszk szempontból). A 45-ből nem kevesebb mint tíz kupadöntő volt (az első az említett 1902-es, a legutóbbi a három évvel ezelőtti), ott egy kicsi nagyobb a Barca előnye (7 katalán, 3 bilbaói siker). Negyeddöntőben 5 kétmeccses párviadaluk volt, no meg egy szóló ki-ki mérkőzés, a hatból 4-szer a Barca, kétszer az Athletic ment tovább az elődöntőbe.)
Ebben az idényben ez lesz a második találkozásuk, az október 22-i bajnokin a Monjuicban a blaugrana az újonc, egy perccel korábban csereként beálló  Marc Guiu 80. perces góljával nyert kínnal-keservvel 1–0-ra. Attól kezdve egészen szombatig az Atlhetic 14 meccses veretlen sorozatot épített fel (11 győzelem, 3 döntetlen), amelyet négy napja a Mestallában elszenvedett 1–0-s vereség zártt le. A Barcának inkább a bajnoksággal akadtak gondjai, a kupákban kivűlóan menetelt, Tihjádban a Szuperkuoópa-döntőben aztán beleszalasr egy k0nos 1–4-be a Real elleni Clásicón. A Bilbao négy kupameccsén egyetlen gólt kapott, 10 szerzett mellett, a Barca kiemeltként kapcsolódött az idei kupasorozatba, és a Barbastro, valamint az Unionista Salamanca ellen sem volt túl meggyőző (3–2 és 3–1 a negyed-, illetve hatmadosztályú ellenféllel szemben), á, Xavi mindkettőn afféle „+vegyes csapattal”+ kezdett, legjobbaiból többeket is a kispadon kezdetett. A katalánok 22-es kerete – João Cancelo, Balde, R. Araujo, Ferran, Pedri, Lewandowski, Iñaki Peña, João Félix, Christensen, Romeu, Vitor Roque, S. Roberto, F. De Jong, Gündoğan, Kounde, Astralaga, Lamine Yamal, Fermín, Cubarsí, Aron, Marc Guiu és H. Fort …  pillanatnyilag a legerősebb, még a kisebb sérüléssel bajlódó Christensen is a listán van – tartalmazza a teljes „gálacsapatot”  és a találkozó presztízse a viszonylag korai fázis ellenére is garantál(hat)ná, hogy ezt ne rotálásra haszmálja Xavi mester. (A tartósan sérültek névsora válozatlan: Marcos Alonso, ter Stehen, Onigo Martínez és Raphinha.) Ráadásul a bajnoki hátrány akkora (a Real mögött 7 pont), amekkorát korábban sosem hozott be a Barca a királyiak mögött, Szuperkupa már odalett, a Bl-ben öt-hat csapat is esélyesebb a gránátvörös-kékeknél – nem létezik , hogy Xavi és a vezetőség ne gondolna arra, az idényben a Copa del Rey a legkönnyebben megszerezhető trófea.
Copa del Rey, negyeddöntő. Sport1 19:15 RCD Mallorca–Girona FC); (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2  21:30 Athletic Club de Bilbao–FC Barcelona (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)