Leverkusen: lépés az "álom-duplázás" felé • SportTV

Leverkusen: lépés az „álom-duplázás” felé

2024. 02. 06. 13:23    
Olvasási idő: 4 perc

Amolyan vegyes napunk lesz futballközvetítések szempontjából a kedd. Egy-egy mérkőzést adunk az UEFA Ifjúsági Ligájából, valamint az általunk követett három nemzeti kupaküzdelem közül kettőből, a németből és a spanyolból.

Florian Wirtz, a fénylő csillagok nélküli, de roppant egységes Bayer Leverkusen egyik legértékesebb játékosa (Fotó: Getty Images)

MAINZ–BARCELONA

Az UEFA Ifjúsági Ligája a rájátszás szakaszát kezdi. A felületesen ifi BL-ként emlegetett sorozat – a téves nevet az indukálja, hogy a sorozaton belül az első fázisban az „igazi” BL klubjainak ifjúsági csapatai azonos sorsolással megküzdenek egymással – playoffjában a BL-ág csoportmásodikjai és a bajnoki ágon versenyben maradó nyolc együttes csap össze a nyolcaddöntőért két mérkőzéses párviadal formájában, amelyen a bajnoki ágról jövő együttesek az első meccs pályaválasztói.
A Mainz, a német U19-es bajnokcsapat az első fordulóban 2–0-ás idegenbeli sikerrel és hazai 1–1-gyel jutott túl a szlovén Mariboron, a másodikban ugyanúgy 1–1-et játszott elsőre a Dinamo Minszkkel a „hazai” mérkőzésem, majd ugyanott a mainzi Buchwagstadionban 2–1-re győzött az „idegenbeli” találkozón. (Mint ismert az orosz együttesek ki vannak zárva, a fehéroroszok nem játszhatnak otthon a UEFA rendezvényein. A két csapat a dupla azonos helyszínnel oldotta meg a problémát, amelyet négy nap különbséggel játszottak le.)
A Barcelona a H jelű BL „ifi tükörcsoportban” holtversenyben 15 ponttal végzett a Poróval, de egymás elleni eredmények alapján csak a második helyen végzett. Az azonos pontszám úgy jött össze, hogy a két ibériai együttes oda-vissza legyőzte a másik két riválist, az RFC Antwerpet és a Sahtar Donecket (az ukránok „hazai” meccseiket a németországi Norderstedtben játszották), egymást pedig idegenben legyőzték – csak éppen a Barca csupán 2–0-ra nyert Portóban, otthon viszont 0–4-gyel maradt alul a Mini Estadiban, hivatalos nevén a Johan Cruyff Stadionban. A Barelona 15 góljából egyet Marc Guiu szerzett, a 17-szeres spanyol U17-válogatott csatár (a 2023-as U17 Eb gólkirálya) azóta bemutatkozott a LaLigában is, csereként beállva 23 másodperccel később győztes gólt ért el az Athletic Bilbao ellen.
A kupamúlt a katalánokat „támogatja”, a Barca az induló évben, 2013–14-ben, valamint 2017–19-ban elnyerte a trófeát, utóbbi év előtti és utáni esztendőben is eljutott az elődöntőig. A Mainz első ízben vesz részt az IL-ben, német együttes az eddigi 9 kiírás egyikében sem jutott el a legjobb négy közé.

LEVERKUSEN–STUTTGART

1.–2.–6., ezek lehetnek a Leverkusen csodasorszámai ebben az idényben, ha minden az eddigi úton halad.  Ha megnyeri a Bundesligát (2 ponttal vezet 20 forduló után), először lesz német bajnok; ha elnyeri a Német Kupát, 1993 után másodszor lesz kupagyőztes, s ha győztesen fejezi be mindkét sorozatot, hatodikként lép be a duplázók sorába Németországban. (A rekordbajnok és -kupagyőztes Bayern eddig 13-szor duplázott, időrendben a Schalkénak 1937-ben, a Kölnnek 1978-ban, a Werdernek 2004-ban, a Dortmundnak pedig  2012-ben sikerült a két legnagyobb honi trófeát megszereznie.)
A nehezebb persze a bajnoki cím lenne – statisztikai érdekesség: a Leverkusen és a Parma az a két klub Európában, amely volt már nemzetközi kupagyőztes, de országa bajnoka  sosem – , hiszen az első számú üldöző a Bayern, amely a Bundesligát az elmúlt 11 évben egyaránt megnyerte, s csak két pont a hátránya. A kupa a sorozatos kiesések után könnyebbnek tűnik, a Bayer ágán van még két élvonalbeli csapat, a bajnokságban 3. Stuttgart – az aktuális ellenfél – és a 13. Mönchengladbach, a felső ágon két másodosztályú gárda elődöntőzik.
A gyógyszergyári alakulat egyetlen kupasikere sem mai, 1993-ban, azaz 31 esztendeje érte el, emellett háromszor volt vesztes finalista. A vendég sváb gárda szigorúan a kupahistóriát tekintve eredményesebb: hatszor szerepelt a döntőben 1954 és 2013 között, s azoknak a felét megnyerte (1954, 1958, 1997), ezzel a sorozat örökranglistájának 8. helyezettje. Ugyanakkor a közös kupamúlt a másik oldalra billen: mindhárom eddigi összecsapásukat a Bayer nyerte meg, az 1992-es negyeddöntőben hosszabbításban 1–0-ra, 2002-ban a 2. fordulóban 3–0-ra, 2020-ban a nyolcaddöntőben 2–1-re. Mindhárom meccset a BayArenában játszották – ahol kedd este is összecsapnak.
Jelen kiírásban a Bayern 8–0-val kezdett a negyedosztályú Teutonia ellen (gólok: Hlozek 2, Tapsoba, Boniface, Wirtz, Adli, Frimpong, Hofmann), 5–2-vel folytatta a 3. Ligás Sandhausennel (g.: Adli 2, Palacios-11-es, Tah, Hlozek) egyaránt idegenben, majd a nyolcaddöntőben már a BayArenában 3–1-re győzte le a másodvonalbeli Paderbornt (g.: Boniface, Palacios, Schick). Csak a gólszerzők felsorolásából –  a 16 találatot tíz különböző játékos jegyzi – is látszik a mostani csapat egyik nagy erőssége:  csaknem bárki képes betalálni a kapuba, tehát nincs kiszolgáltatva egy vagy két gólzsák pillanatnyi formájának. A Stuttgart útja a negyeddöntőig: Balingen 4–0 (4. osztályú, idegenben, g.: Millot, Katomba Mvumpa, Guirassy, Endo), Union Berlin 1–0 (otthon, g.: Undav) és a nagy durranás: Dortmund 2–0 (otthon, g.: Guirassy, Katomba Mvumpa). Itt is árulkodó a felsorolás, egyrészt nehezebb volt az út – két bundesligás ellenfél, míg a Bayernek egy sem volt, s három clean sheet, azaz a kupában hibátlanul záró védelem. (A bajnokságban azért a Leverkusen, a Bayern és a Frankfurt is kevesesebbet kapott, a VfB „csak” holtversenyes negyedik a Dortmunddal).
A bajnokságban december 10-én az MHPArenában csaptak össze, a hazaiak a 40. percben szereztek vezetést Führich révén, a Bayer a 46.-ben egyenlített Florian Wirtz találatával.
A sikeredző Xabi Alonso – most már Európa több topklubjával hírbe hozzák leendő trénerként, többek közt játékosként egykori klubjai közül a Reallal és a Liverpollal is – vezetői filozófiáját ismerve valószínűleg legerősebb csapatát küldi a pályára, s nagy valószínűséggel Sebastian Hoeness is hasonlóképpen cselekszik…

MALLORCA–REAL SOCIEDAD

A vendég baszkok kupaeredményessége éppen kétszerese kanári-szigeteki házigazdáiknak. Hatszor jártak a nemzeti kupadöntőben, két győzelemmel (1987, 2010) és 4 vereséggel, míg a Mallorca három eddigi fináléjából egyet nyert meg (2003) és kettőt vesztett el. Közös kupamúltjuk nem túl régi és nem túl gazdag, mindössze három találkozást tartalmaz. 2012-ben az akkor még kétmeccses nyolcaddöntőben Mallorcán 2–0-ra nyert a hazai együttes, a baszkok 6–1-gyel vágtak vissza és mentek tovább San Sebastiánban. A legutóbbi kiírásban ugyancsak a 16 között találkoztak, akkor már egy meccsen, Baszkföldön 1–0-ra nyert a Soci Robert Navarro 5. perces góljával. Mindketten élvonalbeliek: a LaLigában 23 forduló után a Real Sociedad 6., 37 ponttal, a Mallorca az utolsó bent maradó (17.) helyen áll 20 ponttal, hárommal a már vonal alatti Cádiz előtt. Az őszi idényben november 21-én kis különbségekkel másolták a januári kupacsatát: ugyancsak a Reale Arenában (a népnyelven: az Anoetában) játszottak, ugyancsak 1–0-ra győztek a baszkok, de a győztes gólt nem a meccs elején, hanem a második félidő derekán (64. p.) szerezte meg a hazai játékos, aktuálisan Brais Méndez.
Kupamúlt, egymás elleni kupamérleg, bajnoki szereplés, jelenlegi forma – mind-mind a vendégsiker mellett „érvel” – valahogy így gondolják a bukik is: a mallorcai „királyiak” győzelmére 3.8–3.9-szeres pénzt, döntetlenre 3-szorosat, a vendég „királyiak” sikerére csupán 2.4 körül fizetnek. S mint tudjuk, a banknak mindig (no jó, számoljunk a sport dicsőséges bizonytalanságával…) többnyire igaza van.

 UEFA IFJÚSÁGI LIGA, rájátszás. Sport1 18:00 1. FSV Mainz–FC Barcelona (kommentátor: Gyulai Miklós);
NÉMET KUPA (DFB Pokal), negyeddöntő. Sport1 20:30 TSV Bayer 04 Leverkusen–VfB Stuttgart
(kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: László Csaba)
SPANYOL KUPA (Copa del Rey) elődöntő, első mérkőzés. Sport2 21:00  Real Club Deportivo Mallorca–Real Sociedad (Fülöp Marcell)