PSG: a sokadik nekirugaszkodáa • SportTV

PSG: a sokadik nekirugaszkodáa

2024. 02. 14. 17:32    
Olvasási idő: 3 perc

Sokadszor fut neki a „futball-újgazdagság” egyik szimbolikus csapata, a Paris St.-Germain FC az örök nagy cél, a Bajnokok Ligája elhódításának. Ami sikerült a hatalmas tőkeinvesztálással „összegrundolt”, ezért a konkurens klubok által nem kedvelt, sőt a szurkolóik által utált „társaknak”, a Chelsea-nek és a ManCitynek, az a katari tulajdonosú párizsiaknak továbbra is vágyálom maradt. A londoni kékeknek speciel akkor jött össze – 2012-ben –, amikor talán a legkevésbé volt valószínű. A PSG most ugyanúgy áll…

Meglesz-e az idény 7, BL-meccsén Kylian Mbappé hetedik BL-gólja is? (Fotó: Getty Images)

A francia rekordbajnok a 2012–13-as idény óta sorrendben 12. alkalommal jutott el a BL kieséses szakaszába. Az eddigi 11-bőll ötször a nyolcaddöntő, négyszer a negyeddöntő jelentette a végállomást, 2021-ben pedig a negyeddöntő. A célhoz legközelebb a 2019–20-as „Covid-szezonban” sikerült jutni, akkor azonban a mindent nyerő, abban az idényben a nagy triplát is összehozó, Hansi Flick-féle Bayern Kingsley Coman góljával a döntőben 1–0-ra jobbnak bizonyult az akkor már Neymarral és Mbappével felálló párizsiaknál. Azóta csatlakozott Messi, majd előbb ő, később a másik dél-amerikai csillag, a brazil is elhagyta Párizst, most a vb-győztes és -ezüstös Kylian Mbapééra várna a feladat, hogy a pályán vezérként végig vigye a „lehetetlen küldetést”. A vezérkar a kispadon pedig mindent megpróbált megtenni az ügy érdekében. Csak az említett elmúlt tucatnyi szezonban Carlo Ancelotti, Unai Emery, Thomas Tuchel és Luis Enrique személyében négy korábbi nemzetközi kupagyőztes kezébe adta a csapatot, a spanyol mester például Guardiola   tavalyi triplája előtt  az utolsó volt, aki aktuális csapatával, a Barcával triplázott, azaz a nemzeti bajnokság és kupa mellett a BL-győztesnek járó BEK-trófeát is megszerezte.

Ami azt illeti, idén a tripla kétharmadával elvileg jól áll a csapat, 21 forduló után 11 ponttal vezet a Ligue 1-ben, a Francia Kupában három győzelemmel negyeddöntős, amelyben otthon a Nice-t fogadja. A BL-ben az F jelű „halálcsoportból” másodikként sikerült továbblépni, két vereséggel, de a csoportgyőztes Dortmund ellen 4, a Milan ellen 3 pontot szerezve, csak a sereghajtó Newcastle ellen sikerólt egyetlen pont, a St. James’-ben elszenvedett 1–4-gyel és a Parc des Princes-beli 1–1-gyel. A góllövés oroszlánrésze persze továbbra is Mbappéé: a bajnokságban 19 meccsen 20, a kupában 3 találkozón 6, a Bl-ben 6/6 találat a mérlege, s még az idény eleji, Toulouse elleni Szuperkupa- (Trophée des Champions) 2–0 győzelemből is kivette a részét, az idény tétre menő klubtalálkozóin 29 fellépésen 33-szor talált a kapuba – rajta nem múlik az ügy. Nem sérült, nincs akadálya a szerdai játékának sem, csapatából csak Kimpembé (Achilles), Nuno Mendes (comb) és Skriniar (boka)  kényszerül sérülés miatt partvonalon kívülre.
A vendég Real Sociadadnál hosszabb a hiányzólista: Odriazola (térd), Carlos Fernández (porc), Tierney (combizom), Becker (ágyék), Oyarzabal (izom) sérülés, Elustondo eltiltás miatt nem szerepelhet.
A baszkok a hazai színtéren messze nem olyan sikeresek, mint vendéglátóik. A legutóbbi 8 mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni a La Ligában, 24 játéknap után csak a 7. helyen állnak, ha a bajnokságnak most lenne vége, nem is indulhatnának nemzetközi kupában. Ugyanakkor a Copa del Reyben elődöntősök, s mivel az első találkozón gól nélkül végeztel Mallorcán, esélyük van akár a hivatalosan négy, a valóságban három évvel ezelőtti kupasiker megismétlésére. (A 2020-as döntőt a Covid miatt egy évvel, 2021-ben játszották le, amelyben a baszk házirangadón 1–0-ra nyertek a nagy regionális vetélytárs, a mostani elődöntőben ugyancsak jelen lévő Athletic Bilbaót). Amúgy a Real mostani ereje elsősorban kiváló védekezésében rejlik, 1 alatti a meccsenkénti kapottgól-átlaga (22/24) – csak a Las Palmas kapujába talált be kevesebbszer az ellenfél (21) az idényben  –  és hat kupameccsén is mindössze egyetlen gólt kapott.
A két együttes egyébként még sosem találkozott nemzetközi kupameccsen, ez lesz az első összecsapásuk. A kerek (és a „félkerek”) számok kedvelőinek: ez lesz a PSG 150. fellépése a BEK-ben és a BL-ben (a selejtezőket is beszámítva) és ha nyer, 80-adszor vonulhat le győztesként egy mérkőzésről a legrangosabb európai kupaküzdelemben.

A BL-találkozón kívül egy elhalasztottmérkőzést is közvetítünk a Serie A-ból az AMC Mikro alkalmazáson (ismétlés: Sport1 23:45). A találkozót a szaúd-arábaiai olasz Szuperkupa miatt kellett új időpontra áttenni. A tavalyi Olasz Kupa-döntős Fiorentina ugyanis a rijádi négyes tornán szerepelt, s nem tudott kiállni a Bologna ellen. A találkozó a liga „eurozónájában” zajlik, a házigazda rossoblu az 5., Konferencialigát érő helyet foglalja el, a violának csak két ponttal van kevesebbje. Egy esetleges vendégsikerrel akár a lilák meg is előzhetik vendéglátójukat, a 7., már nem kupahelyre szorítva le a De Rossival megtáltosodó, de az Interrel nem bíró AS Romát.

Kapcsolódó

PSG–REAL SOCIEDAD kupamúlt

Egymás ellen: még sosem játszottak korábban.
Örök európai kupaszereplés: 32 kupaévad–259 mérkőzés–135 győzelem–59 döntetlen–65 vereség / 464–263 gólok (az örökranglistán: 30.), ill. 19–106–43–29–34 / 130–121 (ör.: 129.)
BEK-/BL-szereplés: 17–149–79–29–41 / 292–174 (ör.: 19.), ill. 5–30–9–9–12 / 27–31 (ör.: 60.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: döntős (2020), ill. nyolcaddöntős (2004, 2024)

BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, első mérkőzés. Sport1 20:00 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván, Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Paris Saint-Germain FC–Real Sociedad (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván, Kéri András és Nyilasi Tibor);  Sport2 23:00 összefoglaló a nap eseményeiről  (kommentátor: Faragó Richard műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván, Kéri András és Nyilasi Tibor)
SERIE A, 21. forduló, elhalasztott mérkőzés. AMC Mikro  (Sport3) 19:00  (felv. Sport 23:45) FC Bologna–ACF Fiorentina (kommentátor: Gyulai Miklós)