Négy BL-pontban reménykedünk • SportTV

Négy BL-pontban reménykedünk

2024. 02. 15. 11:06    
Olvasási idő: 3 perc

A 11. fordulóval folytatódott-folytatódik a férfi kézilabda BL a hét közben. Mindkét csapatunk csütörtökre kapott mérkőzést. A Szeged hazai pályán a playoff véglegesítéséért és a még jobb csoportpozícióért harcol a norvég Kolstad ellen otthon, a Veszprém Portóba utazik, az ő célja a versenyben maradás a közvetlen negyeddöntős helyért.

Mikler Roland bízik a visszavágásban a norvégoknak (Fotó: pickhandball.hu)

SZEGED–KOLSTAD (A-csoport)

Mindkét csapat a playoffért küzd, a Szeged 11 ponttal az 5., a Kolstad 9-cel a 7. helyezett. Fordított pályaválasztással a norvég együttes ősszel nagy különbségű győzelmet aratott (37–24). A most ismót szülőhazájában játszó norvég klasszis, Sander Sagosen 59 góljával a BL harmadik legjobb góllövője, míg a szegediek házi gólkirálya, Mario Sostaric 57 találattal, áll a lajstromban. A skandináv együttes a héten jelentette be Torbjörn Bergerud és Sagosen szerződéshosszabbítását. A Szeged viszont a következő idényben három érkező játékosáról adott hírt: Lazar Kukic (Dinamo Bucuresti), Jérémy Toto (Nantes) és Janus Smarason (SC Magdeburg) a nyártól a kékek mezét viseli.
A Szeged a múlt héten második bajnoki vereségét szenvedte el Gyöngyösön (33–36), a Kolstad viszont 35–25-re legyőtzte a Baekkelaget együttesét.

Ez nagyon izgalmas meccs lesz! Nagyon kellenek a pontok, de a Szeged elleni idegenbeli meccs más lesz, mint otthon. Mindenesetre nagy önbizalmat viszünk magunkkal a legutóbbi győzelmünk után” – mondta Magnus Gullerud, a norvégok beállója az EHD BL-honlapjának.
„A norvégiai meccsen mutatott játékból semmit nem lehet tanulni, szétestünk már az első tíz percben, onnantól kezdve nem volt közünk a meccshez. Ezt nem lehet megtenni: a mérkőzés a nulladik percben kezdődik, pláne a Kolstad ellen, amely olyan gárda, hogy ha megérzi a
»vérszagot«, akkor az utolsó leheletéig megy, ha hússzal is lehet, akkor hússzal akar nyerni. Ez most nem történhet meg, egyrészt azért, mert szükségünk van még pontokra, másrészt pedig azért, mert december után játszhatunk ismét hazai közönség előtt, amelyet ki szeretnénk szolgálni” – ezt pedig a szegediek kapusklasszisa, Mikler Roland nyilatkozta a szegedi klubhonlapon megjelent interjú részeként.

PORTO–VESZPRÉM (B-csoport)

A Porto eddig csupán egyetlen győzelmet aratott (32–31-re a GOG ellen) a legutóbbi nyolc csoportmeccsen, és a 7. helyen áll, azonos pontszámmal az Orlen Plockkal. A Veszprém 14 ponttal 3., de meglepetésre legutóbb 30–27-re kikapott még az Eb-szünet előtti fordulóban, éppen Plockban. A duó első találkozója gólzáporos meccset hozott Veszprémben, a Telekom 44–24-es győzelmet aratott.
A Porto még sosem nyert meg tétmeccset a Veszprém ellen, egyetlen döntetlenjét (28–28) egy éve érte el, a másik hat találkozó a magyar rekordbajnok sikerével végződött.
A Veszprém négy újdonsült Európa-bajnokkal állhat ki, a torna legjobbjának választott Nedim Remilivel, az Eb All Star-csapatába választott beállóval, Kentin Mahéval, Ludovic Fabregasszal és Hugo Descat-val, emellett két skandináv klasszisa, Lukas Sandell és Andreas Nilsson bronzérmet nyert a kontinensbajnokságon.
A Porto 34–31-re nyert az Aguas Santas ellen, és továbbra is második a portugál bajnokságban, a Veszprém őedig 34–31-re legyőzte az éremre pályázó Tatabányát és továbbra is vezeti a K&H Liga bajnoki táblázatát.
„Ezt a mérkőzést kedvelni fogjuk. A világ egyik legjobb csapata ellen, a kézilabda legjobb klubversenyében játszunk. Az FC Porto a múltban megmutatta, hogy nagy eredményeket képes elérni. A kezdetektől fogva koncentrálnunk kell, és hinnünk kell a játéktervünkben” – bizakodott Carlos Resende, a hazaiak vezetőedzője.

A Porto ellen nehéz lehet játszani. Tudnak hihetetlen jól és rosszul is teljesíteni. Sosem tudhatod, hogy melyik arcukat mutatják. A beállósok megjátszásában kiemelkedőek, erre pedig nekünk fel kell majd készülnünk. A szurkolók is nagy nyomást tesznek a vendég csapatra, ezért sosem könnyű a Porto otthonában kézilabdázni. Ebből kifolyólag is azt gondolom, hogy nehéz mérkőzésre számíthatunk. Nincs is jobb módja egy új klubban való bemutatkozásnak, mint egy jó csapat ellen játszani. Meg kell még találnom a szerepemet a csapatban, így természetesen egy kicsit izgatott vagyok az első meccsem előtt. Mint ahogy említettem, kemény találkozó lesz, de azt gondolom, nem kérdés, hogy ki az esélyese ennek az összecsapásnak. Ezt azonban még bizonyítanunk kell a pályán is. Sosem becsülhetünk le egyetlen ellenfelet sem. A Porto erős csapat, játékosai mindig vissza tudnak jönni egy mérkőzésbe. Sosem adják fel és az utolsó másodpercig harcolnak” – ezt pedig Mike Jensen, a Veszprém februárban igazolt dán kapusa mondta a klubhonlapnak. Van is információalapja a 29 éves kapuvédőnek, aki a dán korosztályos válogatottal U19-vb-t és U21 Eb-ezüstöt nyert, tagja volt a Magdeburg 2022-es Super Globe- és 2022–23-as BL-győztes csapatának, az elmúlt fél évet pedig a portugál bajnokságban, a Benfica színeiben játszotta végig.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, 11. forduló. Sport1 17:45 OTP Bank-Pick SzegedKolstad Handball (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Mezei Richárd, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport1 20:30 FC Porto–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor)