Rajtol a darts különleges „minimimaratonija” • SportTV

Rajtol a darts különleges „minimimaratonija”

2024. 03. 01. 12:31    
Olvasási idő: 4 perc

Minden darts majortornának megvan a maga különlegessége, amitől érdekes és izgalmas lesz a játékosoknak és a szurkolóknak is. A március első hétvégéjén sorra kerülő OK Opennek több is van. Elsősorban a gigamezőny (158 induló), az első két nap több színpados helyszínelosztása és legfőképpen a harmadik forduló befejezésétől kezdődő, az egyes körök utolsó meccsét követő azonnali, random, kiemelés nélküli sorsolás. Emiatt szokták a „darts FA-kupájának” is nevezni a sportág egyik klasszikus színhelyén, a mineheadi Butlin's Resortban sorra kerülő szupertornát.

A cínvédő Andrew Gilding a trófeával, amelyet azóta is a nappalijában őriz (Fotó: pdctv.com)

Elképesztően sűrű a sportág éves programja. Már a második majortorna kezdődik pénteken, egy Premier League-forduló másnapján, így volt ez a Mastersszel is. Persze a szervezők „vigyáznak” a szupersztárokra, az első nap senki sem játszik a „szuper 8-ból”, mi több, a világrangsor első 32 játékosából sem, ők csak a negyedik körben csatlakoznak a versenyben maradó 32-höz, de a 64-es tábla random sorsolásában már az ő sorszámukat rejtő golyócska is ott lesz az urnában, azaz például akár már pnteken este megismétlődhet mondjuk az exeteri Aspinall–Cross döntő, vagy a Humphries–Littler vb-finálé, ha Fortuna istenasszony úgy akarja… (Azért ne sajnáljuk a nagyokat, sűrűn előfordul, hogy egy hétvégén két  nap alatt két teljes Players Championship-versenyt is lebonyolítanak. Ráadásul Exeter és Minehead távolsága csupán 96 kilométer…)

Tavaly óriási meglepetésre az unortodox versenyt egy unortodox versenyző nyerte, az angol Andrew Gilding, aki 52 éves koráig, 11 esztendős profi pályafutása során egyetlen major-elődöntőt tudott csak felmutatni – aztán megnyerte az UK Opent, többek közt Brendan Dolant, Martin Schindlert , a másik meglepetésember  cseh Adam Gawlast elbúcsúztatva, majd a döntőben Michael van Gerwent döntő legben 11–10-re legyőzve.  A március 1. és 3. között sorra kerülő egyedülálló több táblás viadalon a PDC Tour kártyabirtokosai versenyeznek az amatőr selejtezősökkel és a Challenge és Development Tour játékosaival. A 600 ezer fontos verseny első napján mind a 158 versenyző tábla elé lép, mivel az első négy forduló nyolc szakaszon keresztül zajlik.
A nyitó köreben a 97-126. helyre rangsorolt Tour-kártyabirtokosok, valamint a selejtezősök és a CD Tourból a legjobbak csapnak össze, a második fordulóban a 65–96. helyen besorolt Tour-kártyások csatlakoznak és a második forduló után fennmaradó győztes 32. A péntek esti negyedik kanyarban a legjobb 32 is neszáll, közte a védő Gilding, a két vb-döntő résztvevő Luke. Itt csatlakozik a korábbi győztesek közül induló Michael van Gerwen, Nathan Aspinall, Danny Noppert, Peter Wright, James Wade, Gary Anderson, Raymond van Barneveld hetes is, a nagy klasszasikernek ígérkező 4. fordulóba, ahol már akár egymással is találkozhatnak.
Gilding hatalmas meglepetésre verte meg a döntő 21. legben tavaly MVG-t és lett a verseny históriájának legidősebb győztese. Amúgy a suffolki sztár kedvenc tornája a mineheadi, 2015-ben is volt egy nagy sorozata, amelynek éppen a 8 évvel később legyőzött Mighty Mike vetett véget az elődöntőben, amelyen egyébként Gilding 108 fölötti körátlagiot ért el.
„Nem igazán tudom, mia az, ami éppen ezen a tornán hozza ki belőlem a legjobbat – mondta az angol újhullámból  felfelé kilógó, 50 feletti klasszis, aki  Phil Taylor, RVB és MVG után a negyedik lehet, aki esetleg meg tudja védeni UK Open-bajnoki címét . – Tavaly az egész hihetetlen volt. Nem éreztem igazán folyamatosnak a nagy formámat, ezért egy hihetetlen valórea vált álom lett nekem az a verseny. Az emberek azt mondják ≫ ezt senki sem veheti el tőled≪ és tényleg, a mai napig ott van a trófea a nappalimban. Új élmény lesz nekem uralkodó bajnokként játszani, de remélhetőleg ez segít, hogy idén is minél tovább jussak. Nem kötelező újra átlépnem ezt az akadályt, ez adhat egy kis plusz önbizalmat az igazán szoros meccseken.

Humphries szuper majortorna-sorozata éppen Mineheadben kezdődött tavaly novemberben (Fotó: pdctv.com)

A világbajnok Luke Humphries is a főszereplők közt lehet a viadalon, ő sorozatban negyedik tévés nagy torna-győzelmére készül. A 29 éves sztár legutóbbi mineheadi versenyzése szép emléke, hiszen a Players Championship Finals nagydöntőjében jelentős hátrányból egy hat győztes leges nagy sorozattal fordított MVG ellen. A világelső – nem mellesleg 2021-ben is a torna döntőse – 19 sorozatban megnyert tévéstorna-meccset mondhatott magáénak az októberi Eb-negyeddöntős kiesése óta, újabb trófeára éhes a kultikus veresnyszínhelyre visszatérve, hetedszer indulva a viadalon.
„ Nyilvánvalóan amikor legutóbb a Mineheadben voltam, megnyertem azt a címet, szóval szívesen dupláznék, és úgy gondolom, hogy ha továbbra is úgy játszom, ahogy eddig, minden esélyem megvan arra, hogy még egy nagy címet szerezzek meg. Ezen a tornán értem el a nagy áttörésemet, és ha megnézzük az azóta eltelt pályafutásomat, ez indította el a felemelkedésemet, szóval nagyszerű emlékeket őrzök innen. Szeretném felvenni ezt a címet is a dicsőséglistámra listámra, de azt hiszem, hogy ezt az egyik legnehezebb megnyerni. Ez egy igazán egyedi torna nyílt sorsolással, de ettől olyan különleges.”

Ryan Searle az angolok top 30-as „nagy generációjából” a kevesek egyike, aki még nem nyert major tornát de úgy véli, ami késik, nem múlik (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A nagy nevek közül Ryan Searle is a negyedik fordulóban száll harcba, a someseticsillag arra pályázik, hogy hazai pályán folytassa idei pazar sorozatát. Egymást követő három Pro Tour-tornadöntőt ért el a hónap elején. és miután legyőzte állandó edzőpartnerét, Gary Andersont a Players Championship 3-ban,úgy véli, nincs mitől és kitől félnie.
„Jól játszom. Tele vagyok önbizalommal, és úgy gondolom, hogy a játékosok el akarnak kerülni a sorsoláson. Nagyon jól kezdtem a szezont. Az átlagaim magasak, a helyezésem nagyon jó, és az új dartsaim is szépen szállnak. Azt hiszem, az elmúlt hetekben elért eredményeim és a teljesítményeim azt mutatják, hogy az esélyes játékosok közé tartozom, és úgy érzem, ha játszom a legjobb játékomat, akkor bárkit meg tudok győzni. Tavaly elég egyenletesen játszottam voltam a tévés tornákon, de ez sem segít, ha a nyolcaddöntőben folyton Luke Humphriesszal futsz össze! Néha ez így megy, de ebben a szezonban arra törekszem, hogy nagyobb áttörést érjek el a legnagyobb színpadon” – összegezte reményeit az őszi Players Championship Finals döntőse, aki akkor éppen a fináléban kapott ki a későbbi világbajnoktól.

A nagy szám, a kiemelés nélküli azonnali sorsolás a harmadik kör után kezdődik péntek este és minden egyes forduló után megismétlődik egészen a vasárnap esti negyeddöntő utánig. (Az 1-3. forduló meccssorozata az egyik fél hatodik, a továbbiak a győztes tizedik, az elődöntő és a finálé a jobbik 11. megnyert legjéig tart.)
DARTS UK OPEN, Minehead, Butlin’s Resort. Sport1 14:00 és 20:00 az első-negyedik forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)