Ki-ki rangadó Veszprémben a negyeddöntőért • SportTV

Ki-ki rangadó Veszprémben a negyeddöntőért

2024. 03. 07. 14:41    
Olvasási idő: 2 perc

Fordulókkal ezelőtt kialakult a férfi kézilabda BL B-csoportjában az első-harmadik sorrendje, kétpontos lépcsőkkel, úgy, hogy a 3. Veszprém mindkét ellenfelét legyőzte idegemben az ősszel, és a vezető Barcától kevesebbel kapott ki otthon. Mindenki sejtette, ami a végére be is következett: az utolsó körben a magyar rekordbajnok és a címvédő meccsének tétje a az első kettőbe jutás, ezzel a playoffkör kihagyásával a közvetlen negyeddöntős szereplés lehetősége lett.

Magdeburgban szeptemberben öt góllal nyert a Veszprém – most eggyel is bőven kiegyeznénk… (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

VESZPRÉM–MAGDEBURG

A Veszprém 33–28-ban nyert Magdeburgban az őszi meccsen, ám jelenleg két pont a hátránya a címvédővel szemben.
A Magdeburg 22 pontos, megnyerte a legutóbbi 11 mérkőzését sorozatban, egy döntetlen is elég lenne neki a közvetlen negyeddöntőhöz. A Veszprémnek meg kell nyernie a találkozót ugyanehhez, mi több, csoportelső is lehet,. ha zaz utána következő találkozón a Barca kikap otthon a Montpellier-től.
A 13. fordulóban a Magdeburg lett az első csapat, amely ellen a Barca meccset vesztett idegenben 20212 novembere óta.
Mike Jensen, a dán kapus, aki januárban a Benficából igazolt a Veszprémbe, ravaly még a Magdeburg színeiben lett BL-győztes, azaz excsapata ellen játszik csütörtök kora este.
A magyar bajnok 461 góljával a csoport legeredményesebb együttese, a Magdeburgé viszont a második leghatékonybb védekezés a Zagreb mögött az egész mezőnyből, mindössze 356 kapott találattal.

Az előző idényben is ki-ki meccset játszottak hasonló tétért, azt a mérkőzést a Magdeburg nyerte meg 34–32-re, de otthon, a Getec Arenában, a Veszprémnek meg a playoffban kellett játszania – a Szegeddel. (Ez most is megismétlődik, ha a bakonyiak nem nyerik meg az összecsapást.)
Az SCM továbbra is második a német Bundesligában, miután a hét végén 38–30-ea győzött Gummersbachban. A Veszprémnek nem kellett játszania, de vezeti a K&H Ligát, négypontos előnnyel a Szeged előtt.
„Ez igazi topmeccs lesz, szerintem ha bárkit megkérdeznek, aki közel áll a kézilabdához, így vélekedik. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a találkozó akár Bajnokok Ligája-döntőnek is beillene. Mindkét csapatnak egyformán kell a két pont, a győzelem. Ha Magdeburgról beszélünk, elég talán annyit mondani, hogy ők a Bajnokok Ligája-győztesek, a            Super Globe-győztesek, 2022-ben megnyerték a Bundesligát, minden helyzetben és a világon mindenhol a győzelemre törekvő csapat” – jellemezte az ellenfelet  Momir Ilics, a magyar rekordbajnok vezetőedzője.

BARCA–MONTPELLIER

A Barca már mindenképpen negyeddöntős, de a Magdeburg vagy a Veszprém megelőzheti, ha nyer a csúcsrangadón és a katalán BL-rekorder kikap az utolsó csoportmeccsén. Hat egymást követő győzelem után a múlt héten a Barca veszített két góllal Magdeburgban. A 13. fordulóban hazai pályán a Montpellier bukott 37–31-re a Veszprém ellen, 12 ponttal a negyedik, de elveszítheti a helyét a GOG-val szemben. A francia együttes legutóbb 2018-ban tudta megverni a Barcát a negyeddöntőben, majd meg is szerezte a BL-trófeát Kölnben.  Dika Mem a katalánok (francia) házi gólkirálya 74 találattal, a svéd Sebastian Karlsson 63-szor volt eredményes a dél-franciák színeiben. Összességében azonban tucatnyi összecsapásuk közül a Barca 9-et nyert meg, az MHB csupán hármat. A spanyol bajnokágban legutóbb a Barca 30–24-re legyőzte a La Rioját, a Montpellier is kényelmes győzelmet aratott Nimes-ben 27–16-ra.

„A Montpellier bárkit legyőzhet. Nagyon koncentrálnunk kell, mert igen bonyolulttá tehetik a dolgokat számunkra. Ha a csoportkör megkezdése előtt arra gondoltunk volna, hogy az utolsó napon hazai pályán játszunk az első helyért, mindannyian aláírtuk volna. Büszkének kell lennünk arra, amit tettünk, de folytatnunk kell” – nyilatkoztaCarlos Ortega, a BL-rekorder szakvezetője az EHF honlapjának.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 14. forduló. Sport1 18:30 Telekom Veszprém KC–SC Magdeburg (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Császár Gábor, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)­; Sport1 20:30 Barca–Montpellier Handball (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)­