Baszk vagy baleári diadalünnep Andalúziában • SportTV

Baszk vagy baleári diadalünnep Andalúziában

2024. 04. 06. 17:59    
Olvasási idő: 2 perc

Ötödször egymás után a sevillai La Cartuja Stadion ad otthont a spanyol nemzetii kupaküzdelem, a Copa del Rey fináléjának. Az öt éven belül a sorozat első győztese (?) az Athletic Bilbao harmadszor, a Real Mallorca meg fennállása során összesen negyedszer próbálkozik meg a trófea megszerzésével.

A Williams fivérek, Inaki és Nico igen sokat tehetnek az Athletic 23. vagy 24. Spanyol Kupa-győzelméért (Fotó: Geety Images)

A sorozat első (vagy nulladik?) kiírása azóta is egy vita tárgyát képezi. 1902-ben a Bilbao és a Real elődeként fungáló FC Madrid elnökének közös javaslatára kiírták a Koronázási Kupát XIII. Alfonz király beiktatásának tiszteletére, amely küzdelemben összesen négy csapat indult és a győzelmet az FC Bizcaya – az Athletic és az FC Bilbao „vegyes csapata”, nagy többségében Athletic-játékosokkal felállva szerezte meg, az FC Barcelona döntőbeli legyőzésével. A trófeát azóta is az Athletic múzeumában őrzik, a 11 évvel később alapított Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) azóta sem ismeri el az egy évvel később indított sorozat jogelődjének. Azóta létezik a kettősség: a bilbaóiak szerint eggyel több kiírása volt a kupának – és eggyel több győzelme az AC Bilbaónak – , a madridi szövetség csak eggyel kevesebbet ismer el.

Ennek megfelelően az Athletic most 41. (vagy 40.) fináléjára és 24. (vagy 23.) győzelmét célozza meg, amellyel az örök ranglistán torony magasan második. Az ellenfél baleári klub esetében nincs vita: három eddigi döntőjéből (1991, 1998, 2003) csak az utóbbit nyerte meg a a legnagyobb spanyol sziget első számú labdarúgócsapata.
Mindkét együttes már az első fordulótól játszott az idei kiírásban, ez alól csak a Szuperkupát játszó négyes tagjai kaptak felmentést.
A Bilbao Rubíban 2–1-gyel kezdett, Cayóban 3–0-val folytatta, amelyet Eibarban megismételt. A nyolcaddöntőtől következtek a La Liga-csapatok, sorban a San Mamésben: előbb az Alavés (2–0), majd az örök kuparagsor éllovasa, a 30-szoros győztes Barca. 2–2-es kilencven perc után a baszkoké lett a pálma: a két Williams fivér egyaránt betalált. Az elődöntőben az Atlético Madrid ellen kettős győzelemmel (1–0, 3–0) diadalmaskodott a baszkok kedvence.
A mások döntős Mallorca a negyeddöntőig még gólt sem kapott (Boiro 4–0, Valle de Agües 3–0, Burgos 3–0 és Tenerife 1–0 a hosszabbításban), mindannyiszor idegenben. A nyolc között játszott először otthon, 3–2-re verte meg a bajnokságban brillírozó katalán Gironát. Az elődöntőben a másik baszk óriás, a Real Sociedad ellen a két mérkőzéses elődöntőben otthon csak gól nélküli döntetlenre futotta, de a visszavágón az Anoetában még hátrányból is sikerült egyenlíteni, majd a 11-es párbajban sikerült felülkerekedniük. A bajnokságban még szeptemberben gól nélkül végeztek a Baleári-szigeteken, Baszkföldön a Bilbao február 2-án 4–0-val tartotta otthon a három pontot.

De hát a szokásos fordulattal élve, a kupa mindig „más kávéház”. Ott eltűnhet a La Liga-táblázaton mutatkozó 9 helynyi, 25 pontnyi különbség – s a szigetlakók azon lesznek, hogy el is tűnjék…

Sport1 21:45 Club Athletic de Bilbao–Real Club Deportivo Mallorca Spanyol Kupa-döntő (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)