Visszavágás közel hat évtized után? • SportTV

Visszavágás közel hat évtized után?

2024. 04. 10. 19:02    
Olvasási idő: 3 perc

Viszonylag régi párharc folytatódik a BL negyeddöntőjének második napján a spanyol fővárosban. A spanyol futball harmadik számú klubja mérkőzik meg a németek második legerősebb képviselőjével. Mindkét együttes már járt a milliomos elitliga fináléjában is, mi több, a dortmundiak már el is nyerték a BEK-serleget, már a BL-korszakban. Most egymás útjába kerültek az odavezető úton…

Diego Simeone az Atleti élén túl a Bajnokok Ligája-százon az 50. győzelemre hajt, amely akár a hetedik BL-elődöntőhöz is hozzásegíthet...(Fotó: Getty Images)

Talán nem közismert, de mindenképpen érdekes statisztikai tény: az európai futball hat elitklubja mondhatja el magáról, hogy mind a három nagy kontinentális kupasorozat trófeáját elnyerte már legalább egyszer. (Most a Konferenciliagától tekintsünk el, mert az annyira új fejlemény, hogy eltart még jó néhány évig, amíg azt is bele lehet foglalni egy ilyen összehasonlításba). A Juventus volt az első 1985-ben, az Ajax és a Barcelona 1992-ben irakozott fel, a Bayern Müchen 1996-ban nyerte meg harmadik serlegként az UEFA-kupát, a két angol óriás közül a Chelsea 2013-ban, a ManUnted 2016-ban tette teljessé a gyűjteményt, egyformán Európa-liga-sikerrel. Azok a klubok, amelyeknek éppen a már megszűnt KEK hiányzik – csak néhány példa: Real Madrid, Inter, Liverpool – , már nem is léphetnek be az „elitklubba”, de jó néhány olyan egyesület van, amelynek a BL, vagy az Európa-liga a hiányzó tétel, ők még reménykedhetnek. A szerda esti két csapat ezek közül is abba a kisebbségbe tartozik, amelyek már nagyon közel jártak, eljutottak a nélkülözött trófea döntőjéig, csak éppen kikaptak. Az Atléticónak a legáhítottabb serleg hiányzik: 1974-ben második meccsen, 2014-ban hosszabbításban, 2016-ban 11-esekkel bukta el a BEK-, illetve a BL-döntőt (előtte 1962-ben nyerte el a KEK-et, a 2010-es években háromszor az Európa-ligát). A Dortmundnak az első kupasikerek még 1966-ra datálódik (a Liverpool elleni 2:1-es döntővel a KEK-ben), 1997-ben a Juve ellen lett meg a BEK-trófea a Juve ellen, de éppen a torinóiak miatt nem lett ez a harmadik, mert az 1993-es UEFA-kupa akkor még kétmeccses fináléjában Baggióék oda-vissza jobbak voltak a BVB-nél).
Ha már 1966 szóba került, a címben emlegetett 58 évvel ezelőtti Atlético–Dortmund párharc éppen a KEK negyeddöntőjében zajlott, Dortmundban az akkor még Westfalenstadion
nak nevezett pályán a negyed évvel később vb-ezüstérmes Lothar Emmerich egyetlen góljával jutottak tovább a fekete-sárgák, három héttel azután, hogy Madridban 1:1-re végeztek. Az volt az egyetlen ki-ki összecsapásuk, azóta négyszer is összetalálkoztak, a BL csoportkörében. 1996-ban mindketten vesztettek otthon (Madridban 0–1, Dortmundban 1–2. de annakk az idénynek a végén a BVB nyerte meg a BL-t, lásd fent), 2018-ban pedig mindketten győztek hazai pályán (2–0 a Vicente Calderónban, 4–0 a Signal Iduna Parkban).
A közeli és távolabbi múlt tehét egy kis mértékben a Borussia mellett szól, a pillanatnyi formák egyik fél mellett sem. Az Atleti ugyan BL-helyen áll, a 4.-en a LaLigában, de 7 ponttal van elmaradva a meglepetéscsapat Gironától. Legutóbbi négy bajnokijából kétszer nyert, kétszer vesztett, a két kudarcból a Barca elleni 0–3 még magyarázható, a Cádiz elleni 0–2 magyaráthatatlan.
A Borussia má
rciusban négyes nyerősorozatot produkált márciusban, a csúcspontot a Klassiker müncheni 2–0-ja jelentette, mely az örök vetélytársra az utolsó csapást jelentette, a 12 év utáni csaknem biztos trónfosztást. Ám még mielőtt az egekig szányaltak volna a fekete-sárgák híveinek reményei, következett szombaton egy kijóznító 0–1 az idényben szentózéciós Stuttgart ellen, amely az 5. helyre vetette vissza a csapatot, a kiválóan hajrázó Lipcse jött fel negyediknek:Pesrzs, lehet, hogy a Bundesliga is kap egy plusz helyett az ősztől 36 csapatos BL-alapszakaszban, de azért „biztos” a negyedik hely, amely amúgy persze visszaesés az „örök második”, tavaly csak önhibájól a bajnoki címet elpackázó BVB-nek.
Egyvalaki vbizonyosan szép jubileumhotz érkezik a meccsel. Diego Simeone, a madridiak eszője 100. BL-találkozóját
éppen elhagyta az Inter elleni nyolcaddöntőben, a madridi visszavégón a 2–1 a 49. győzelmét jelentette a csúcsligában. Ha a Metropolitanóban újabb sikert aratna együzttese, elérné a félszáz győzelemt, amelyet csak 8 edző mondhat el magáról BEK-BL históriájában. (Amúgy meg, ha túljut a kétmeccsen akadályon, 7-edszer vezeti el az matracosokat a BL elődöntőjéig.)
A Dortmunddal azonban nehéz elbánni az európai kupákban. Az együttes veretlen legutóbbi 7 BL-csatáján (4 gy., 3 d.), ötöt ebből az alapszakasz ”halálcsoportjában” teljesített. Mivel otthon a legutóbbi 20 meccséből csupán kettőt vesztett el , 11 győzelem mellett,
a madriiaknak szinte kötelezö előnyt szerezniük, ha csak egygólosat is, mert Vesztfáliában kevés sikerrel kecsegtet bárkinek is a kupafellépés.

A meccsen az Atleti három fontos emberét is nélkülözi, Hermoso és Lenmar felépülőben van, Depay viszont nemrég szenvedett izomsérülést, lagalább négy hétre kiesik. A Dortmund szerencsésebb, Terzic mester régi sérültjei mellett Benszebainire és Malenre nem számíthat. Az előzetesek szerint Brandt helye nem biztos a középpályán, a veterán klasszis Reus vagy Nmecha kezdhet helyette.
A fogadóirodák szoros eredményre számítanak, egygólos különbségre nagyobb bármelyik oldalra a tízszeres szorzót közelíti.

BAJNOKOK LIGÁJA, negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 20:00 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attia, Holczer Ádám és Kéri András); Sport1 20:45 BV 09 Borussia Dortmund–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attia, Holczer Ádám és Kéri András); Sport1 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attia, Holczer Ádám és Kéri András)