Az NBA három legjobbja: Jokics, Doncic és SGA • SportTV

Az NBA három legjobbja: Jokics, Doncic és SGA

2024. 04. 22. 15:21    
Olvasási idő: 2 perc

Nem okoztak igazán nagy meglepetést az NBA egyéni díjaival kapcsolatos keretszűkítés. Minden díjra három jelölt maradt, az MVP címre a szerb Nikola Jokics, a kanadai Shai Gilgeous-Alexander és a szlovén Luka Doncics pályázik még.

Luka Doncic és Nikola Jokics, az NBA két szupersztárja. (Fotó: Getty Images)

Legutóbb 2018-ban emelte fel amerikai állampolgár az MVP-trófeát az NBA-ben, akkor James Harden, a Houston Rickets (ma már Los Angeles Clippers) hátvédje részesült ebben az elismerésben. Akkor zsinórban 11. alkalommal amerikai volt a liga legjobbja. Azóta Giannis Antetokounmpo kétszer (2019, 2020), Nikola Jokics kétszer (2021 és 2022), illetve Joel Embiid egyszer lett MVP. Embiid kameruni születésű, és francia, illetve amerikai állampolgár is (ott is lesz az új Dream Teamben az olimpián), de ebből a szempontból külföldinek számolják.

Egy szó, mint száz, 2024-ben is külföldi lesz a liga MVP-je. A legnagyobb valószínűség szerint a szerb Nikola Jokics lesz a liga kilencedik játékosa, aki legalább háromszor a legjobb. Kareem Abdul-Jabbar hatszoros, Bill Russell és Michael Jordan ötszörös, Wilt Chamberlain és LeBron James négyszeres, Moses Malone, Larry Bird és Magic Johnson háromszoros nyertes. Embiid nagyon jól állt ebben a versengésben a térdsérüléséig, az amerikai sajtó Embiid sérülése után sokáig Jayson Tatumot favorizálta, majd a kanadai Shai Gilgeous-Alexander lett a kedvenc sokaknál, és való igaz, hogy amit az Oklahoma City Thunderrel elért, az kalapemelést érdemel. A rájátszás első meccsén ráadásul ő nyerte meg a találkozót a Thundernek.

Egyéni statisztikák alapján pedig valóban a szlovén Luka Doncic szezonja volt a legdurvább. Ettől függetlenül nehezen elképzelhető, hogy ne Jokics fusson be győztesnek.

Jokics egyébként köszöni szépen, teszi a dolgát, és meg is nyerte csapatával a Los Angeles Lakers elleni első meccset, olyan Jokicsos 32-12-7-es teljesítménnyel. Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy a szerb zseni, a Gru 4 elsőszámú reklámarca lett épp Amerikában. Egyrészt egy szenzációs videó került ki róla a hétvégén, ami arra hajaz, hogy öltönyben sokak szerint úgy néz ki, mint Gru:

Majd pedig a Lakers elleni meccsre konkrétan Grunak öltözve jelent meg:

Ezután nyerti is a Nuggets. A korábbi sikeres NBA-edző, aki a Denver Nuggetset is irányította azt tweetelte, hogy jelenleg úgy látja, Nikola Jokics a legjobb kosárlabdázó, akit valaha látott játszani…

Nem csak az MVP-díj finalistáit hozták nyilvánosságra tegnap. Chet Holmgren, Brandon Miller vagy Victor Wembanyama lehet az Év Újonca, Bam Adebayo, Rudy Gobert vagy Victor Wembanyama lehet az Év Védője, Tyrese Maxey, Alperen Sengün vagy Coby White lehet a Legtöbbet Fejlődött Játékos, Malik Monk, Bobby Portis vagy Naz Reeid lehet az Év Hatodik Embere, Mark Daigneault Chris Finch, Jamahl Mosley lehet az Év Edzője, Steph Curry, DeMar DeRozan vagy Shai Gilgeous-Alexander lehet a legclutchabb. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Továbbra is arra bíztatunk mindenkit, hogy csatlakozzon az NBA, illetve az Alley-oop – Sport TV Bracket Challenge-éhez.

EBBEN A CIKKBEN MINDEN RÉSZLETET MEGTALÁLTOK

A rájátszás prög, és túl vagyunk az első meccseken. Mindenki megnyerte az első hazai meccsét, ezért így áll a mezőny pillanatnyilag:

Keleten:

1. Boston Celtics – 8. Miami Heat: 1-0

2. New York Knciks – 7. Philadelphie 76ers: 1-0

3. Milwaukee Bucks – 6. Indiana Pacers: 1-0

4. Cleveland Cavaliers – 5. Orlando Magic: 1-0

Nyugaton:

1. Oklahoma City Thunder – 8. New Orleans Pelicans: 1-0

2. Denver Nuggets – 7. Los Angeles Lakers: 1-0

3. Minnesota Timberwolves – 6. Phoenix Suns 1-0

4. Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks: 1-0

A Sport TV NBA-s programja a héten:

Trash Talk: április 25., csütörtök 22:30, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets (3. mérkőzés): április 26., péntek 4:00, Sport1 (élő); 11:30, Sport1 (felv.); 20:45, Sport2 (felv.)

Alley-oop: április 27., szombat 20:30, Sport1 (élő)

New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder (3. meccs): április 27., szombat 21:30, Sport1 (élő)

NBA Action: április 28., vasárnap 14:45, Sport2

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers (4. mérkőzés): április 28., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)