Nemzetközi elismerésben részesült „A Calcio Titkai” • SportTV

Nemzetközi elismerésben részesült „A Calcio Titkai”

Sport TV avatar Sport TV 2024. 04. 30. 16:49    
Olvasási idő: < 1 perc

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) spanyolországi díjkiosztó gáláján globális szakmai elismerésben részesült Kéri András Dániel „A Calcio Titkai” című sorozata is több magyar sportújságíró munkája mellett.

Ez a jelenet tűnt fel a díjátadón. (Fotó: AIPS)

Nagy fába vágta a fejszéjét a Sport TV és Kéri András Dániel, a csatorna szakértője, amikor 2022-ben útjára indította „A Calcio Titkai” projektet. A magyar sporttelevíziózás történetében még nem készült ehhez fogható átfogó, nagyszabású dokumentumsorozat. Kéri András Dániel személyesen látogatta meg Spanyolországban, Olaszországban és Magyarországon Carlo Ancelottit, Massimiliano Allegrit, Claudio Ranierit, Franco Baresit és Marco Rossit. 2023-ban második évaddal jelentkezett a széria, amelyben például Gianluigi Buffon is helyet kapott.

A sorozat 2023-ban a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nívódíjában részesült, míg pár hete a világ legjobb sportfilmjei közé került. Az AIPS április 30-án megrendezett spanyolországi díjátadóján kiemelt szakmai elismerést kapott. Az egyedi formátumáért részesült globális szakmai elismerésben, a Nemzeti Sport helyszíni beszámolója szerint főként azt az erőfeszítést díjazta a zsűri, hogy az alkotó ebben a szériában egyedül kereste fel és szólaltatta meg az olasz labdarúgás olyan ikonikus alakjait, mint például az edzőóriás Carlo Ancelottit.

Aki lemaradt korábban a sorozatról, még bepótolhatja azt, mert „A Calcio Titkai” első két éve, azaz mind a kilenc epizód elérhető lesz május 1-től az AMC Mikrón.

Az AIPS 86. kongresszusán Koncz Márton, Szilágyi Anna, Szalay Attila, valamint Zákonyi S. Tamás „Nemzet aranyai” című filmje került még be a legjobbak közé. A további magyar sikerekről és a kongresszusról bővebben is beszámolt a Nemzeti Sport.