Cormier-Jones: jön a leszámolás! • SportTV

Cormier-Jones: jön a leszámolás!

2017. 07. 26. 21:35    
Olvasási idő: 2 perc

Daniel Cormier és Jon Jones rivalizálásának az oktagonban és azon kívül is múltja van. Szombaton az anaheimi UFC 214 főmérkőzésén mindent lerendezhetnek egymással.

2011 márciusában Jon Jones lett minden idők legfiatalabb bajnoka a UFC-ben, miután a UFC 128-on megverte Mauricio Shogun Ruát. A győzelmet hét címvédés követte, utoljára a UFC 182-ön Daniel Cormier ellen. Sokak szerint minden idők két legjobb félnehézsúlyúja meccsét Jones pontozással nyerte meg, de a két fél közötti feszültség már hetekkel az összecsapás előtt érezhető volt, amikor egy sajtótájékoztatón Jones keményen rányomta a homlokát Cormier fejére, az egykori olimpikon birkózó pedig ellökte magáról a bajnokot.
2015 áprilisában Jones egy karambol után elszaladt a helyszínről, a baleset másik résztvevője (egy terhes nő) pedig eltörte a karját. Jones végül nem került börtönbe, csupán közmunkára ítélték, ám a UFC elvette bajnoki övét, noha az oktogonban is csak úgy szenvedte el eddigi egyetlen vereségét, hogy illegális könyökösök miatt leléptették.
Cormier a UFC 187-en lecsapott a szabad övre, Anthony Johnson legyőzésével bajnok lett, ám a karrierje egyetlen vereségéért felelős Jonesszal való visszavágóra már ekkor ki volt éhezve. Még egy címvédés után (Alexander Gustafsson) az alkalom tálcán érkezett, ám Cormier sérülése miatt végül egy átmeneti címmeccset hirdettek Jones és Ovince St. Preux között (UFC 197), amelyen Jones viszonylag sima, ám nem túl impozáns teljesítménnyel pontozással nyert.
A két fél visszavágóját újra főmérkőzésnek szánták tavaly júliusban a UFC 200-ra, ám három nappal a gála előtt a UFC doppingellenőrzéseiért felelős USADA tiltott szert talált Jones leletében, így a mérkőzés ismét elmaradt. Mint később kiderült, Jones vesztét nem dopping, hanem egy szextablettában talált anyag okozta.
Cormier egy újabb súlyos sérülés után ismét megvédte az övét (UFC 210 – Anthony Johnson), innentől kezdve már csak az volt a kérdés, hogy Jones egyéves eltiltása után szeretne bemelegítő meccset valaki ellen vagy egyből a címért harcolna. A 214 főmeccseként a szervezet persze minden elővigyázatosság megtett, amit csak lehetett: a kártyára ráraktak még két címmérkőzést (Tyron Woodley – Demian Maia váltósúlyban, Cris Cyborg – Tonya Evinger női pehelysúlyban), ha a meccs ismét elmaradna, ráadásul a főkártyán találunk egy csatát, ami a következő kihívóról is dönthet (Jimi Manuwa – Volkan Oezdemir), így onnan is be lehet emelni valakit, ha netán egyikük mégsem tudna kiállni.
Egy biztos: Jones egy éven át borzasztóan keményen készül, hogy visszaszerezze övét, amit nem az oktogonban vettek el tőle, Cormier pedig szeretne visszavágni karrierje egyetlen vereségéért. Hogy végül ki ülhet a félnehézsúlyú trónján, azt vasárnapra hajnali 4-től fogjuk megtudni.

(Sport TV)

A Sport1-en vasárnap hajnali négytől élőben közvetítjük az anaheimi UFC-gálát.