Három címmeccs a UFC 214-en • SportTV

Három címmeccs a UFC 214-en

2017. 07. 28. 15:42    
Olvasási idő: 2 perc

A nyár talán legjobb UFC-gáláját rendezik meg Anaheimben, a UFC 214 programjában három címmeccs is szerepel. Kun Zsolt, a Sport1-en adásba kerülő esemény szakkommentátora az alábbiakban elemzi, mi várhat ránk vasárnap hajnalban.

Bár eredetileg a UFC 213-ra tervezte a nyár legnagyobb durranását a UFC, az elmaradt főmeccs és egy átkerülő mérkőzés miatt a UFC 214 lett az év legjobban várt gálája, amelynek főmérkőzésén nemcsak a jelenkor egyik legnagyobb sztárja tér vissza, hanem a szervezet talán legnagyobb rivalizálása támadhat fel.
A főkártya első ütközetét kissé kényszerből pakolták ide, ismerve a tényt, hogy a Jones–Cormier meccs bármikor képes „bedőlni”. Jimi Manuwa lenne a beugró, ha valamelyikükkel történne valami a héten, ám ha minden marad, a UFC-ben két impresszív győzelemmel bemutatkozó Volkan Oezdemir lesz az ellenfele.
A brit Manuwa két elképesztő K. O.-t mutatott be legutóbbi két szereplésén, a svájci Oezdemir pedig a félnehézsúlyúak között legnagyobb tehetségnek tartott Misa Cirkunovot intézte el egy fül mögötti találattal, így könnyen lehet, hogy a csata győztese lesz a gála főmeccsén megkoronázandó bajnok következő ellenfele.
Tipp: Manuwa, kiütéssel

Talán a szintén ezen a gálán megrendezendő váltósúlyú címmeccsnél is jobban várt 170 fontos ütközetet rendeznek az egykori bajnok Robbie Lawler és a közönségkedvenc Donald Cerrone között. Fura leírni, de mindkét legenda vereséget követően érkezik, hiszen Lawlertől pontosan egy évvel ezelőtt vette el címét az azóta is trónoló Tyron Woodley, Cerrone pedig picit sokat vállalt, amikor zsinórban 4 győzelem után alig másfél hónappal legutóbbi sikere után beugrott Jorge Masvidal ellen.
Papíron már most oda lehet adni ennek a találkozónak a „Fight of the Night” díjat, ám nagyon jó kérdés, hogy Lawler álla mennyire kopott meg a Woodley előtti háborúktól (Hendricks, MacDonald, Condit) és mennyire lesz rozsdás egy évnyi kihagyás után.
Tipp: Cerrone, pontozással

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A gála első címmérkőzését női pehelysúlyban vívják, ahol Germaine de Randamie hiába nyerte meg a súlycsoport első övét, a UFC elvette tőle, miután nem akart kiállni Cris Cyborg (képünkön) ellen. Született nevén Cristiane Justino legutóbb 2005-ben kapott ki az oktogonban, az azóta elért 17 győzeléme között mindössze kettő ért véget pontozással.
Az Invictából átemelt, a női szervezetnél harmatsúlyú bajnokként ünnepelt Tonya Evingernek senki nem jósol jó sokat, a tisztes helytállás már óriási pozitívum lenne tőle. Bármi történik, Evinger szinte biztosan harmatsúlyban folytatja majd, ahol akár tényező is lehet néhány meccs után.
Tipp: Cyborg, kiütéssel

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A váltósúlyú címmeccsen Tyron Woodley (képünkön) harmadik címvédésére készül, hiszen Stephen Thompson ellen egy döntetlennel és egy pontozással, de két alkalommal is állta a sarat. Demian Maia hosszú évek után újabb címmeccset kap (ezúttal középsúly helyett váltósúlyban), miután 2014 májusa óta zsinórban 7 győzelmet szedett össze.
A könyörtelen jobbkezéről és robbanékonyságáról híres Woodley akkor sem feltétlenül lesz bajban, ha lemegy a földre a küzdelem, hiszen birkózása semlegesítheti Maia világklasszis jiu-jitsuját. Az öt menet alatt viszont az egyik fél szinte biztosan hibázni fog, így simán láthatunk egy Woodley-kiütést vagy egy Maia-fojtást. Ha nagyon vékonyan is, de utóbbira nagyobb esélyt látok.
Tipp: Maia, feladásra kényszerítéssel

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A főmérkőzésről írtam már hosszabban, annyi viszont bizonyos, hogy a két fél ütközete a UFC jelenlegi legnagyobb rivalizálása. Jon Jones szeretné visszaszerezni, amit az oktogonban soha nem vettek el tőle, Daniel Cormier pedig szeretné megtorolni egyetlen vereségét.
Érzésem szerint az első meccsük forgatókönyve könnyen megismétlődhet (akkor Jones nyert sima pontozással), azóta pedig még kreatívabb, még erősebb és a földön is veszélyesebb lett. Cormier Anthony Johnsont kétszer is megsemmisítette a földön, így egyértelműen azt várhatjuk tőle, hogy hasonlót próbáljon meg „Bones” ellen is, mivel állóharcban egyszerűen túl sok hátránya lesz.
Tipp: Jones, pontozással

A Sport1-en vasárnap hajnali négytől élőben közvetítjük a UFC 214-et.