A nagy javítók versenye jöhet • SportTV

A nagy javítók versenye jöhet

2018. 07. 05. 09:31    
Olvasási idő: 2 perc

A nyugat-virginiai verseny mindig különleges helyet foglal el a PGA versenynaptárában, lévén hogy az amerikai nemzeti ünnep hetében kerül sorra. Ezen a héten különleges vendége is volt a készülő viadalnak, maga az Államok elnöke, Donald Trump látogatott el White Sulphur Springsbe, még kedden este.

A nemzeti ünnep hete egyben megemlékezés is mindig az USA-ban a katonákról, s az elnök, aki a Black Hawk helikopterrel érkezett, rövid, félórás beszédében, amelyet a katonai vezetőknek és a golfviadal résztvevőinek tartott aegy díszvacsorán, a katonaságnak az ország életében elfoglalt fontosságát hangsúlyozta. A látogatás az egyhetes katonai bemutató és fesztivál része, amelyet a Greenbrieren tartanak, s melybe szinte beleágyazódiik maga a golfverseny. Amúgy a színhely, Sulphur Springs környéke igazi családbarát hely, a Tour egyik fontos játékosának, Bubba Watsonnak (képünkön) – mutattuk őt nyerni két hete a Travelers Championshipen – például éppen a Greenbrieren van egy nyaralója. „A hatéves kisfiam azt mondja, katona lesz. Caleb, aki máskor is naponta itt üldögél, most látja a katonákat és nagyon tetszik neki az egész kavalkád”. Watson apja egyébként Vietnamban szolgált, és a család elkötelezett támogatója a hadseregnek. A versenyző már három viadalt nyert az idényben, nincs nagyobb vágya, mint a negyediket éppen itt megnyerni. „Ez nagyon fontos lehet a családomnak, szép megemlékezés lehet apám tiszteletére. Parádés érzés lenne, sok nagy sztori létezik, ez is hatalmas lenne számomra.”
Amúgy a Greenbrier katonai kapcsolatai még a polgárháború idejére nyúlnak vissza, amikor kórház működött a területen. Később a máodik világháború idején állami tulajdonú katonai kórházkébt és rekreációs központként szolgált. Eisenhower itt alakíttatta ki az a katonai bunkert, amely krízishelyzet esetén az amerikai vezetés menekülő és búvóhelyeként szolgált volna.

Maga a viadal sok olyan játékost vonultat fel, akik sokkal jobban szerepelnek mostanság, mint tavaly ilyenkor. A háromszoros idei versenygyőztes Watson például a 115. helyen állt a rangsorban. Ismeretlen betegséggel küszködött, 20 kilót lefogyott, pályafutása legrosszabb időszakát élte. Most a három sikerével a 3. pozíciót foglalja el a Fedex-kupa-sorozatban. ’A játékosok hol jobban, hol gyengébben teljesítenek” – mondja a kupa jelenlegi éllovasa, Dustin Johnson, aki tavaly csak a 30. hely környékén állt ilyen tájt. Valamennyiük célja persze, hogy eljussanak a Tour Championshipre, a sorozat atlantai döntőjére. „Ha eljutsz, Atlantába, mindegy, hogy játszottál korábban az idényben” – nyilatkozta Webb Simpson, aki a tavaly ilyenkori 33. helye után most a 10.-en áll a táblázaton, miután megnyerte a Players Championshipet. Még nála is nagyobb „ugró” Chesson Hedley, a FedEx-kupa 19. helyezettje, aki csupán 224. Volt egy évvel ezelőtt. Ryan Armour is indul, aki a múlt héten is kiválóan játszott a Quicken Loads-viadalon, amelyen második lett a szenzációs győzelmet arató olasz Molinari mögött.

A címvédő Xabder Schauffele, aki tavaly 14 ütéssel par alatt teljesített és nyerte meg a Greenbriert. Jelenleg ő is csak a 37. a FedEx-kupában, 1198 ponttal lemaradva a vezető Johnsontól – úgyhogy neki is van honnan javítania…
A nagy előretörők tehát azon dolgoznak, a heti versenyen minél közelebb kerülhessenek az atlantai évadzáró döntő viadalhoz.

(Sport TV)

Sport2 21:30 Military Tribute at the Greenbrier PGA-golfverseny, 1. nap (kommentátor: Faragó Richard, szakkommentátor: Király Levente)