Juve: a hegemónia kötelez • SportTV

Juve: a hegemónia kötelez

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 30. 10:42    
Olvasási idő: 3 perc

Megdupláztuk a keddi adagot: szerdán az Olasz Kupából és a portugál bajnokságból is két-két meccset közvetítünk. A fellépők közt van a Coppa Italia négy legtöbbszörös győzteséből három (Juve, Roma, Fiorentina) és a Liga NOS listavezetője, az FC Porto is.

CR7 karácsonyi ajándéka a Juve-drukkereknek és milliónyi saját szurkolójának: egyenlítő fejes gól az Atalanta ellen tavaly december 26-án (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–ROMA

A kupahistória 2. és 4. legtöbbszörös győztese, a Roma (9) és a Firentina (6) jerült egymás útjába. Eddig négy különböző sorozatban (Serie A, Olasz Kupa, Szuperkupa, Európa-liga) mérkőztek meg egymással, összesen nem kevesebb mint 171 mérkőzést váltva. Ebből csupán 7 esett a Coppa Italiára, ötszöri párosításra (az első négy meccs oda-visszavágós párharc volt), valamennyit a nyolcad- vagy a negyeddöntőben játszották. Négyszer a rómaiak jutottak tovább, ám ebből egyszer sem sikerült végül elhódítaniuk a serleget. Az egyetlen Fiorentina-siker a legutóbbi találkozáskor született,  2015-ben a negyeddöntőben az Olimpicóban győztek 2–0-ra a lilák.
Ebben a kupakiírásban mindketten kiemeltként a nyolcaddöntőben kezdtek, a Fiorentina Tornóban nyert a Toro ellen 2–0-ra, a Roma hazai 4–0-val parancsolt megálljt a Virtus Entella (Adorján Krisztián csapata) addigi nagy menetelésének.
A bajnokságban november 3-án találkoztak, ugyancsak az Artemio Franchi Stadionban, a szerdai meccs színhelyén. A francia Veretout a 32. percben 11-esből szerzett vezetést, ezt Florenzi a 85.-ben egyenlítette ki. A Serie A-ben nem túl nagy a különbség a két csapat közt, a fővárosiak mindössze 4 hellyel és 4 ponttal állnak jobban a firenzeieknél. Talán az sem lenne meglepetés, ha a 90 perc alatt nem jutnának döntésre. 2005-ben két meccs után csak a 11-esek döntöttek, 2013-ban hosszabbításban szerzett gól. Mindkettő Firenzében történt – és mindkettő után a farkasok szurkolói ünnepelhettek…

ATALANTA–JUVENTUS

Ebben a párosításban is olyan klubok találkoznak, amelyek elnyerték már a kupát. Egy „kis” kölönbség azért akad: míg a bergamóiak egyetlenegyszer (1963) nyertek, addig a Juve –  bajnoksághoz hasonlóan – itt is az örökrangsor éllovasa, 13 végső kupasikerrel. Mi több, ebből a 13-ból négyet a legutóbbi négy kíírásban, azaz Itáliában egyedülálló ötös sorozatot hajszol. (Érdekes párhuzamként a Barcelona pont ebben a helyzetben van, de szorult helyzetben a Sevilla elleni 0–2 után…)  Jelen kiírásban ez a két csapat is kiemeltként csupán egy meccsen van túl, mindketten idegenben kezdtek a nyolcaddöntőben, s mindketten egyformán 2–0-ra nyertek, a bergamóiak délen Cagliariban, a Juve északon Bolognában. Értelemszerűen örökmérlegük éppolyan nagy torinói fölényt mutat, mint trófeáik száma: 126 tétmeccsükből a zebrák 70-et nyertek meg. Jóval kisebb a fölényük a Coppa Italiában: 1989 óta megvívott 11 találkozójukból az Atalanta 3 sikere mellett „csak” 5 Juve-győzelem született, 3 remi kíséretében. Viszont az a három siker mindannyiszor továbbjutást is ért a bergamóiaknak. Tavaly egy fázissal később, az elődöntőben csaptak össze, a Juve oda-vssza 1–0-vak, azaz kettő sikerrel lett finalista. Úgy is fogalmazhatnánk: a legutóbb csapat, amely legyőzte a kék-feketéket az Olasz Kupában, éppen a Juve volt.  Alighanem a legfrissebb is az lesz… (Az őszi bajnokijukon egyébként karácsony másnapján döntetlen született Bergamóban, Cristiano Ronaldo  a 78. percben alakította ki a 2–2-es végeredményt.)

SETÚBAL–SPORTING CP

A hétközi, 19. forduló meccseinek zömét hétfőn-kedden lejátszották, szerdára már csak két találkozó maradt. A Sporting sajátos „önbizalomnövelőt” adott magának azzal, hogy a szombati Ligakupa-döntőben 1–1-es normál játékidő – Fernando Andrade  79. perces vezető góljára Bas Dost a normál hosszabbítás 2. percében válaszolt – után 11-esekkel 3-1-re legyőzte a favorit Portót. (A Sporting ezzel megvédte címét, a Porto pedig a 12. Ligakupa-kiírásból harmadszor vesztett finálét. Egyébként a Sporting a hérom nappal korábbi elődöntőt is 11-esekkel nyerte meg Bragában, szintén 1–1-es 90 percet követően.) Ezzel a holland Marcel Keizer irányításával első trófeáját szerezte meg a zöld-fehér legénység.
A Setúbal – amely egy hete rúgta ki siralmas bajnoki szereplése miatt edzőjét, Domingos Pacienciát – Sandro Mendes irányításával szeretné meglepni a friss Ligakupa-győztest. Augusztusban, a két csapat őszi bajnokiján 2–1 Sporting-siker született Lisszabonban, mindkét gólt a veterán csapatkapitány, Nani szerezte, aki egyébként a Liga NOS góllövőlistájának 7. helyén áll, holtversenyben csapattársával, Bruno Fernandesszel, de a csapat házi gólkirálya, Bas Dost hárommal többet szerzett két kollégájánál.

PORTO–BELENENSES

Yacine Brahimi, az algériai válogatott csatár 9 eddigi Belenenses elleni találkozóján három gólt szerzett. Most a negyediken a tizediket is szeretné elérni (Fotó: Getty Images)

A forduló záró csatája a listavezető Portóra marad. A tét, hogy a Benfica gólzáporos győzelmére válaszul sikerül-e újra otthon tartani mindhárom pontot – a csapat 9 hazai bajnokijából 8-at megnyert az idényben – , ismét ötpontosra növelve előnyét a táblázaton. A szerdai Ligakupa-finálét balszerencsésen, 11-esekkel elbukta ugyan a csapat, de a normál játékidő döntetlenjével tovább őrzi négy sorozatban felépített 27 meccses veretlenségi szériáját. Sérgio Conceicao mester ugyan kissé morcosan fogadta a kupafinálé elvesztését, de aztán gyorsan elővette a kötelező edzői klisét: „Mostantól a következő feladatra kell koncentrálni, meg kell vernünk a Belenensest.”
A mérkőzés az egyik az évente egytucat  Porto–Lisszabon városi rangadó közül (az északi centrumot a bajnok mellett a Boavista, a fővárost a Benfica, a Sporting és a Belenenses képviseli a ligában), így plusz presztízsértékkel is rendelkezik. A Belenensesnek egyébként már megvan az új edzője az angolai Lito Vidigal személyében, az eddigi mestert, Silast ugyanis kirúgták annak ellenére, hogy a csapat a 7. helyen áll a bajnoki táblázaton. Kérdés, az új szakvezető – játékosként 1995 és 2002 között, edzőként  1994 és 1995 márciusa közt szolgálta a klubot – , akit a Setúbal kispadjáról csábítottak el, már ezen a meccsen is a pálya mellől irányít, vagy csak a hétvégi bajnokit jegyzi először hivatalosan.
Ősszel a fővárosban gólgazdag meccset játszottak egymással, mozgalmas hajrával.  Alhassane Keita a 83. percben egyenlített fejessel, de egy 90. perces, erősen vitatott 11-es értékesítésével Alex Telles a portóiak javára fordította a mérkőzést.

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 18:00 ACF Fiorentina–AS Roma (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Atalanta BC– FC Juventus (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); LIGA NOS, 19. forduló. Sport2 20:00 Vitória Setúbal–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Bartha Zoltán);  Sport2 22:15 FC Porto–Os Belenenses (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)