Indul az oroszlánvadászat! • SportTV

Indul az oroszlánvadászat!

2019. 07. 14. 16:08    
Olvasási idő: 2 perc

A fogadóirodáknál már Szenegál az Afrikai Nemzetek Kupája legnagyobb esélyese, így ha folytatódnak az idei torna hagyományai, biztosan nem Teranga Oroszlánjai lesznek a döntősök, hanem Tunézia, illetve az Algéria-Nigéria párharc továbbjutója.

Ha hiszünk abban, hogy az idei Afrikai Nemzetek Kupájában a favoritok fejre állnak, akkor rossz hírünk van Szenegál számára: Tunézia nyeri meg az elődöntőt, és várhatja ellenfelét az Algéria-Nigéria párharcból. A nyolcaddöntők előtt a rekordgyőztes Egyiptom tűnt esélyesnek, de a második és harmadik legeredményesebb nemzethez, Kamerunhoz, illetve Ghánához hasonlóan már nincs versenyben. A legjobb négy közé jutott együttesek közül Szenegál az esélyes a bukiknál (2,25-szörös pénzt fizetnek a végső sikerére, Algéria 3,5-, Nigéria 5-, Tunézia pedig 6-szoros pénzért fogadható), ami a jelenlegi tornán nem jó előjel. Főleg úgy nem, hogy Szenegál az egyetlen a még álló négy együttes közül, amelyik nem volt kontinensbajnok. Oké, Algéria is a „kőkorban” nyert, 1990-ben, amikor például egyik nagy sztárja, Mahrez még nem is élt, de Tunézia 2004-ben, Nigéria meg háromszor is, legutóbb 2013-ban. Viszont a „Szuper Sasoké” az egyetlen brigád, amely képes volt külföldön is ANK-t nyerni.

A hat évvel ezelőtti, Dél-Afrikában előadott bravúr Kenneth Omeruo, a nigériaiak védője fejében is megfordult, mondván, a csapatot ott és akkor ugyanaz a mentalitás, a soha ne add fel hajtogatása repítette előre. Ez ugye most is kellett, hiszen a Kamerun elleni nyolcaddöntőt 1-2-ről fordította meg a társulat, Dél-Afrikának meg a 89. percben lőtte a győztes gólt. Persze, ettől még nem hajlandóak magukra esélyesként tekinteni, Alex Iwobi, az egyik csatáruk odáig merészkedett, hogy mindenkinek 25 százalékot adott a végső győzelemre.

Mondjuk Nigériának nem árt az óvatosság, hiszen a torna legjobb mérlegű csapata (4 győzelem, 1 döntetlen) jön szembe a négy között. Algéria kiválóan épít a Mahrez, Unasz, Feguli hármasra, emellett mindenki magáévá tette Dzsamel Belmadi szövetségi kapitány fegyelemre, szervezettségre és taktikára épülő stílusát. Igaz, mertek is volna mást tenni: Belmadi kevéssel a torna előtt úgy vágta ki a keretből Harisz Belkeblát egy kisebb pályán kívüli tiszteletlenségért, hogy a lába nem érte a földet.

De vissza a korábban kezdődő Szenegál-Tunéziához, legalábbis egy gondolat erejéig. A nemrég véget ért Copa América véghajrájában Alissonnal, a végül tornagyőztes brazilok kapusával kapcsolatban lehetett azt olvasni, egy újabb arannyal bejelentkezhet akár az Aranylabdára is. Szélsőséges esetben most Sadio Manéval kapcsolatban várhatóak hasonló cikkek, hiszen ő is alapembere volt a BL-győztes Liverpoolnak, játszott benne 50 tétmeccset és 26 góljával a második lett házon belül. A kontinenstornán pedig versenyben van az aranyért, ráadásul három góljával (holtversenyben Unasszal, a nigériai Odion Ighalóval és a Kongói DK-beli Cedric Bakambuval) vezeti a mesterlövészek versenyét. És „Teranga Oroszlánjaira” a tornán eddig összesen egyszer nyerő Tunézia vár…

A Sport1-en 17:45-től a Szenegál-Tunézia 20:45-től pedig az Algéria-Nigéria elődöntőt közvetítjük az Afrikai Nemzetek Kupájáról.