Szalai: szép emlékek majd’ egy évtizedről • SportTV

Szalai: szép emlékek majd’ egy évtizedről

Sport TV avatar Sport TV 2019. 08. 31. 11:36    
Olvasási idő: 2 perc

A harmadik kör szombati játéknapján pályára lép a két fő bajnokesélyes, a Bayern és a Doprtmund is, nálunk ők lesznek a főszereplők. No meg Szalai Ádám, aki hét év után újra Mainz-mezben léphet pályára az Allianz Arenában. Ő azonban inkább egy közel kilenc esztendővel ezelőtti müncheni mérkőzésre emlékszik a legszívesebben…

"Az a bizonyos" gólöröm: Szalai Ádám 2010. szeptember 25-én az Allianz Arenában a 77 és feledik percben… (Fotó: Getty Images)

BAYERN–MAINZ

Válogatott centerünk „személyes mérlege” nem túl fényes  a rekordbajnok ellen. Tíz találkozóból kettőn volt győzelem részese, egy döntetlen és 7 vereség mellett. (”Kis” csapatok játékosaként ez nagyjából normális a Bayernnel szembem.) Sokkal szebb az  eredménysor a Mainz játékosaként (1–1–3), ráadásul az öt Bundesliga meccsen kétszer be is talált a bajorok kapujába. Ráadásul a két találatból az egyik három pontot ért! 2010. szeptember 25-én az akkor még csak 22 éves csatár a 77. percben bal lábas kövéssel bevette Hans-Jörg Butt kapuját, azzal lett 1–1 után 2–1 az állás az Allianzban a vendégeknek, s ez is maradt a végeredmény! A jegyzőkönyvben rögzített 38 szereplő közül (csapatonként 11 kezdő, 7 cserejátékos és a vezetőedző) közül szombaton délután Ádám mellett egyvalaki kaphat ismét szerepet: a hazaiak világbajok és vb-gólkirály csatára, Thomas Müller.
Azóta persze igen sok víz folyt le az Isaron, a különbség nem csak megmaradt, hanem nőtt is a két klub között, jelenleg a bajnoki táblázaton ráadásul a Mainz két vereséggel sereghajtó is. A rekordbajnok pedig a rajton elszenvedett pontvesztesége miatt csupán a 6., de mérget vehetünk rá, nem sokáig marad ez így.  Azért azt reméljük, a felzárkózást nem éppen a Mainz elleni nagy különbségű győzelemmel kezdi meg a bajnok! Persze csak „puszta önzésből”, hiszen a végre vélhetőleg a kezdőbe jelölt válogatott középcsatárunknak elkelne némi sikerélmény a két, a nemzeti csapatban lejátszandó meccs előtt!
(Aki mélyebb szakmai elemzésre vágyik, ki ne hagyja szakértőnk, Mészáros Ábel írását a tárgyban!)

Kapcsolódó

Bayern–Mainz örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 28 mérkőzés–21 győzelem–3 döntetlen–4 Mainz-győzelem/76–28-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 26–19–3–4/70–26
Münchenben: 15–11–2–2/43–15. A Bundesligában: 13–9–2–2/37–13
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Robert Lewandowski 9 mérkőzés–6 gól–1 lap, ill. Szalai Ádám, Mohamed Zidan, Andreas Ivanschitz és Jhon Córdoba 2-2 gól.

UNION BERLIN–DORTMUND

Így ünnepeltek a dortmundiak a tavaly októberi kupameccs 11-es párbajának végén, amikor az Union kihagyta harmadik rúgását is, miután a BVB mindhárom lövője betalált korábban (Fotó: Getty Images)

Nem lehet azt mondani, hogy az abszolút újonc berliniek hazai sorsolása fergetegesen alakult. A nyitányon egy bajnokesélyes (Leipzig) ellen kezdtek, másodikra ismét egy bajnokesélyes , a Dortmund ellen folytatják. A nyitó 0–4 nem döngölte teljesen földbe az együttest, utána Augsburgban egy idegenbeli 1–1-gyel jelezte, nincs fényévekre elmaradva az első osztály szintjétől. A Dortmund azonos koreográfiával vette az első két forduló akadályát: előbb hátrányba került, majd egyenlített és fordítani is tudott. A különbség csupán annyi, hogy az Augsburg ellen korábban jött az egyenlítés és nagyobb különbségű lett a győzelem, mint másodikra Kölnben, ahol viszont a hajrá sikerült fergetegesre: a 86. percben sikerült megszerezni a vezetést és a 94.-ben véglegesíteni a győzelmet.
A két együttesnek ez lesz az első bajnokija és az első meccse Berlinben. Korábban kétszer a DFB-kupában találkoztak,  2016-ban és 2018-ban, egyaránt a második fordulóban. Mindkétszer Dortmundban, s mindkétszer a hazaiak jutottak tovább, de egyszer sem 90 perc alatt. Az első alkalommal 1–1 után a hosszabbítást követően csak 11-es párbaj döntött (3-0), másodikra tavaly Marco Reus csak a 121.(!) percben szerezte meg a győztes gólt úgy, hogy a berliniek kétszer is egyenlíteni tudtak a normál 90 perc során.
Amúgy a Kicker a transzferidőszak végére közzétette csapatonként az érkezők végleges listáját. A BVB ötöse (Mats Hummels, Nico Schulz,  Thorgan Hazard, Julian Brandt és Mateu Morey (19 éves tehetség az FC Barcelonából) talán a legütősebb az egész mezőnyből, s alighanem még erőteljesebben aláhúzza a fekete-sárgák esélyeit a körvonalazódó Dortmund–Bayern–Leipzig nagy hármas bajnoki versenyfutásban…

Kapcsolódó

Union Berlin–Dortmund örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 2 mérkőzés–1 döntetlen–1 Dotmund-győzelem /3–4-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: még nem játszottak.
Berlinben: még nem játszottak
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Sebastian Polter 2 gól,  ill. Christian Pulisic,  Max Philipp és Marco Reus 1-1 gól.

Amúgy Szalai Ádinak nemcsak a jelenlegi, a volt csapatáról sem maradunk le: a két élő meccs között közel félórás összefoglalóban számolunk be a Leverkusen–Hoffenheim mérkőzésen történtekről.

BUNDESLIGA, 3. forduló. Sport1 15:30  FC Bayern München–1. FSV 05 Mainz (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 17:45 Bayer 04 Leverkusen–TSG 1899 Hoffenheim összefoglaló (kommntátor: Haraszti Ádám); Sport1 18:15 1. FC Union Berlin –BV Borussia Dortmund  (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel)