Sporting: vissza az "európai helyre" • SportTV

Sporting: vissza az „európai helyre”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 31. 10:38    
Olvasási idő: < 1 perc

A Liga NOS, vagy másképp a Primeira Liga hétközi, 9. fordulójából már közvetítettük a hagyományos nagy trió két csapatának, a Benficának és a Portónak a mérkőzését. Csütörtökön jön a harmadik tag, a Sporting fellépése az egyik kiesőjelölt otthonában.

A bombaformában játszó Bruno Fernandes vezérletével három pontot szerezne a Sporting (Fotó: Getty Images)

A lisszaboni „gyíkok” már összeszedtek néhány pontos hátrányt az élen álló hármassal szemben, amelynek friss tagja az izraeli pénzen felpumpált, ambíciózus és eddig a fordulóig az élen is álló Famalicao. A reális cél most a negyedik hely megkaparintása lehet, azon jelenleg a kilencedik meccsét már letudó Vitória Guimaraes áll, amelynek egy ponttal van többje a fővárosiaknál.

Az  SCP házigazdája a Pacos de Ferreira, amely jelenleg az utolsó előtti, 17. a táblázaton, ám egy akármekkora győzelemmel négy helyet ugorhatna előre. Az együttes a válogatott találkozó óta a kupákban jól teljesített, a Ligakupában egy iksz mellett egyszer győzött, a Portugál Kupából hosszabbítás után kiverte a harmadosztályú Louletanót, majd az előző fordulóban gól nélküli döntetlent játszotta a Rio Ave-val, azaz négymeccse veretlenség sorozatban van.
A Sporting ugyanebben az időszakban a Ligakupában kikapott a Rio Ave-tól 2–­1-re, a Portugál Kupából 0–2-vel kiesett a harmadosztályú Alverca otthonában, viszont az Európa-ligában legyőzte 1–0-ra a Rosenborgot, a bajnokságban pedig 3–­1-re éppen a Vitóriát, amelyet a győzelemmel most maga mögé utasíthatna.

A históriai összevetés persze nagy Sporting-fölényt mutat: a lisszaboniak a két együttes 44 tétmeccséből 28-at megnyertek,  7 döntetlen és 9 Pacos-siker mellett. Csak a bajnokikat figyelembe véve 40–24–7–9 ez az eredménysor, és az SCP még idegenben is eredményesebb vendéglátójánál (20–10–5–5). A bajnokikon 2013 óta veretlen Pacos de Ferreirában 4 győzelemmel és 1 döntetlennel.

Ráadásul első számú frontembere, Bruno Fernandes csúcsformában futballozik, gólokat szerez, előkészít, a Nemzetek Ligája-győztes, de az Eb-selejtezőkön kissé dadogó Európa-bajnok portugál válogatott állandó tagja. Az ő jó teljesítménye is szükséges ahhoz, hogy klubja időlegesen megszerezze a 4., Európa-ligát érő  pozíciót a táblázaton.

LIGA NOS, 9. forduló. Sport2 20:45  Pacos de Ferreira–­Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Fülöp László)