Spanyol-német futballszombat • SportTV

Spanyol-német futballszombat

2021. 01. 16. 10:11    
Olvasási idő: 5 perc

Két-két Copa del Rey- és Bundesliga-meccsel jelentkezünk szombaton, előbbit a nyolcaddöntőbe jutásért, utóbbit a 16. Fordulóban rendezik. Mi mind a négyet élőben közvetítjük.

A svéd válogatott John Guidettit – aki két gólt is szerzett a kupában eddig az idényben , éppen a Barca elleni bajnoiki gólja után köszöntik a csapattársak (Fotó: Getty Images)

ALMERÍA–ALAVÉS

A másodosztály jelenlegi 3. helyezettje mérkőzik meg az élvonal 16.-ja. Tavaly ilyenkor még egy bajnoki osztályban voltak, az andalúziai együttes a ”Covid-idény” végén esett ki a LaLigából. Ami a kupamúltjukat illeti, a a baszkok egy döntős helyezéssel és 3 elődöntővel a 23. helyen állnak a Copa del Rey örökranglistáján. A fináléjukat három éve játszották, akkor még kétmeccses párviadalokkal, a Gimnástic Tarragona, a Deportivo, az Alcorcón és a Celta Vigo kiütésével jutottak el a végső közdelemig, amelyben 2–0-ra vesztettek az akkor sorozatban harmadik sikerét arató Barcelona ellen. Az UD Almeria ezen az öröklistán nincs rajta, vagy más nézőpontból nézve kétszer is rajta van. Az összesen három nyolcaddöntős hellyel 99. CD Almería és az egyetlen 16 közé jutással 35-öd magával 110. CD Almeria egyaránt jogelődje a végül 1989-ben alapított, de végleges mai nevét csak összeolvadások után 2001-ben felvevő UD-nek, amely elnevezéssel viszont még sosem jutott a kupasorozat nyolcaddöntőjébe. Talán majd most, ha legyőzi első kupameccsükön az Alavést, amellyel korábban 1995-től 2016-ig 12 mérkőzést játszott, valamennyit a másodosztályban. Az összmérleg a baszkok számára kedvező: 5 győzelem, szemben az UDA három sikerével, három remi mellett.
Az Alavés eddigi két meccsén ebben a kiírásban még gólt sem kapott, az 5. osztályú Rincont idegenben 2–0-ra verte meg (gólok: Guidetti 2), a most éppen harmadik ligás  Depor ellen idegenben 1–0-ra győzött, ugyancsak idegenben, Rioja találatával.
Az Almería előbb 4–1-re verte meg a harmadosztályú L’Hospitaletet (g.: Appiah, Ramazani, Aketxe és egy öngól), majd már januárban, ismét idegenben, Soriában 2–1-re a Numanciát (g.: Robertone 2).
Az andalúziaiak vasárnapi bajnokija elmaradt a Leganés ellen (hóvihar miatt el sem repültek, amiatt egy kicsit többet pihenhettek, az Alavés viszont játszott és kikapott Cádizban 3–1-re.

WOLFSBURG–LEIPZIG

Christopher Nkunku (RB Leipzig, balról) és Josip Brekalo szombaton délután is összecsaphatnak, ha a két mester úgy gondolja (Fotó: Getty Images)

A Lipcsét kissé elkábította a múlt héten az új erőre kapó Dortmundtól kapott hatalmas pofon. Kérdés, Julian Nagelsmann tudja-e villámgyorsan rendezni a sorokat.
A Wolfsburg kiváló ellenfél ahhoz, hogy képesek-e Gulácsiék a visszakapaszkodásra. A Volkswagen-gyári együttes a 6. helyen áll, az El-pozícióból könnyen lehet BL-hely is, hiszen a Dortmund csak jobb gólkülönbségével előzi meg a VfL-t és a negyedik fix Bajnokok Ligája-pozíciót aktuálisan elfoglaló Union Berlin (!) is úgy vezet csak három ponttal a kettős előtt, hogy egy meccsel többet játszott. (Az volt a pénteki meglepetésgyőzelem a Leverkusen ellen!)
A Wolfsburg sikere egyben roppantul összetömörítené az élcsoportot is, s esetleg a gödörben lévő Bayernnek is lehetőséget jelent egy kisebb szökésre a rekordbajnoknak éppen akkor, amikor viharfelhők látszanak gyülekezni a rekordbajnok feje fölött.
A hazaiaknál Brekalo combsérülés miatt még nem edzhetett a társakkal, de még idejében elérheti esetleg azt a fitségi szintet, ami a játékhoz kell. Lacroix és Pongracic egyaránt Covid-fertőzés után van, kérdés, betehetők-e a kezdőcsapatba a lipcseiek ellen.
A vendégcsapatban Gulácsi mellett Orbán is szinte biztos kezdőnek számít. Hogy Sabitzer játszhat-e közelítőizom-problémái után, eldől a mérkőzésig. Kamplt bokafájdalmai akadályozhatják a pályára lépésben. Nkunku és Kluivert több hetes szünet után a tartalékok között már helyet foglalhatnak, akár csereként pályára is küldheti őket Nagelsmann.

A két élő mérkőzés között bő, közel egyórás összefoglalót mutatunk a Borussia Dortmund–Mainz mérkőzésről.

STUTTGART–MÖNCHENGLADBACH

Patrick Herrmann igyekszik feltartóztatni a Stuttgart argentin ékjét, Nicolás Gonzálezt  a két együttes 2019 . áprilisi bajnokiján (Fotó: Getty Images)

Ha nem is akkora rangadó, mint a délutáni, de az esti találkozó is remek csapatok kiváló csatája lehet. A Stuttgart aktuális újoncként – ne feledjük azért, ligaalapító „régi motorosnak” számít – jól teles0tett eddig, a Gladbach pedig decemberig jól állta a kétfrontos csatát, a bajnokit és a BL-t. Aztán jött egy hatmeccses nyeretlen sorozat, de a kupában az Elversberg ellen már visszatértek a csikók a győzelmi ösvényre, majd megverte a Bochumot és a hármas nyerősorozat csúcsaként, 0–2-ről ellenfele védelmi szarvashibáit profin kihasználva a rekordbajnok Bayernt is.
A két csapat közt éppen három pont a különbség, a svábok győzelem esetén meg is előzik a Borussiát, hiszen 3-mal jobb máris a gólkülönbségük.
A hazaiak edzője, Matarazzo mester minden fontos játékosával számolhat. Esetleg Mavropanosz helyettesítheti Stenzelt a gyors gladbachi támadók ellensúlyozására. Biztosan González marad a csúcsék, kérdés, mögötte Castro mellett Klimowicz vagy Didavi támogathatja jobban az argentin csatár gólcélzó rohamait.
Kérdés, Embolo elutazik-e csapattársaival kisebb kézműtétje után. Pléa visszatérhet izomproblémáit kiheverve, könnyen meglehet, hogy ő helyettesíti svájci csapattársát.

 

LEGANÉS–SEVILLA

A duplázó Óliver Torrest a csapattárs Joan Jordan köszönti az Estadio Municipal de Butarque-ban tavaly június 30-án a legutóbbi Leganés–Sevilla bajnokin  (Fotó: Getty Images)

Az abszolút kupacsapatnak számító Sevilla meccse zárja keretbe a nap Sport TV-s futballprogramot, az 1-es csatornánkon.
Az andalúziai gárda a már említett kupa-örökranglistán a nyolcadik 4 győzelemmel, további 4 vesztes fináléval és 10 elődöntős szerepléssel, vendéglátója 2-2 elő- és negyeddöntővel holtversenyben 54. az Albacetével.
Az a bizonyos elődöntős szereplés nem volt olyan rég, a 2017–18-as kiírásban – négy élvonalbeli szezonja másodikjában a Valladolid és a Villarreal után a negyeddöntőben a Real Madridod ütütte el a továbbjutástól. Hazai pályán, a Butarque-ban ugyan kikapott a királyiaktól Marco Asensio 89. perces góljával 1–0-ra, ám a visszavágón a Bernabéuban közel 50 ezer néző előtt Erasio (31. p.) góljára Benzema (41. p.) még válaszolni tudott, de Gabriel találatára (55. p.)  már nem érkezett válasz. Ezután az elődöntőben éppen a szombat esti ellenfél, a Sevilla következett. A hazai 1–1-et (g.: Sziovasz, ill. Muriel) egy sevillai 0–­2 követte, a gólokat Joaquín Correa és Franco Vázquez szerezte. Az volt a két együttes eddigi összesen két kupatalálkozója, bajnokin az első osztályban 8, a másodvonalban 6 találkozót váltottak, az összesítés messze az andalúzoknak hízelgő: 6 győzelem, 3 Leganés-sikerrel szemben, ugyancsak 3 döntetlen mellett. A legutóbbi bajnokijukat a LaLigában  ugyancsak a Butarque-ban játszották, tavaly június 30-án, amikor a vendégek Óliver Torres (2) lés Munir góljával sima 3–0-s győzelmet arattak. Az idény végén, négyéves szereplés után a Leganés  a 18., legmagasabb kiesési helyen búcsút mondott az élvonalnak, mindössze egy ponttal elmaradva a még megmenekülő Celtától.
Ebben a bajnoki idényben a fővárosi együttes – Leganés Külső-Madrid egyik kerülete – 21 forduló után, azaz az idényfelezéskor – egy meccsét halasztották, a múlt vasárnapi Almería ellenit – a 6. helyen állnak, azaz ha most végződne az idény, részt vehetnének a számukra visszajutást célzó, négycsapatok feljutási rájátszásban.
A Sevilla nem kezdte túl jól az idényt, de a november 7. óta tartó, 11 fordulós bajnoki etapban csupán két vereséget szenvedett el, a két madridi óriástól, a Realtól idegenben 1–0-ra, az Atléticótól otthon 2–0-ra. Emellett még kétszer remizett, a Valladoliddal és a városi derbin a Betisszel, a további 7 meccsét megnyerte. Ezzel a nagy futással jelenleg a 6., a vesztett pontokat számolva az 5. helyen áll a tabellán, s nem mellesleg közben bejutott a BL nyolcaddöntőjébe is, amelyben az újabban változó formát mutató Borussia Dortmunddal kell összecsapnia februárban.
A Copa del Rey jelen kiírásában a Leganés az első körben a negyedosztályú Ourensét csak a hosszabbításban, a 101. percben szerzett Sergio González-góllal sikerült kiütnie, a második kanyarban a harmadosztályú US Socuéllamost 2–0-ra verte meg Kevin Bua és Miguel találataival, azaz egyetlen alkalommal sem rezdült meg a hálója, A  Sevilla ugyancsak nem kapott még gólt a Ciudad de Lucena (3. osztály, 3–0) és a Linares Deportivo (3. o., 2-0) elleni csatákon, az egyetlen kétgólos Óscar, aki a bajnokságban 11 meccsen még egyszer sem talált be.  Mivel a Sevillára kedden már a hétközi bajnokin vár újabb feladat – éppen a délutáni „kupacsapatunk”, az Alavés ellen –, kérdés, hogy Julen Lopetegui mennyire enged a rotáció csábításának, azaz hány állandó kezdőjét szerepelteti a Madridban pályára lépő együttesben.

 COPA DEL REY, 3. forduló, a 16-ba jutásért.  Sport2 12:00 UD Almería–CD Alavés (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 19:45  CD Leganés–Sevilla FC (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)
BUNDESLIGA, 16. forduló. Sport2 15:30 VfL Wolfsburg–RasenBallclub Leipzig (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 17:30  BV Borussia Dortmund–1. FSV 05 Mainz (fel., öf., kommentátor: Fülöp László);  Sport2 18:30 VfB Stuttgart–BV Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Fülöp László)