Egyetlen új csapat csatlakozhat az Eb-mezőnyhöz • SportTV

Egyetlen új csapat csatlakozhat az Eb-mezőnyhöz

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 17. 10:40    
Olvasási idő: 2 perc

Három csoportban befejeződnek a 2020-as Európa-bajnokság selejtező küzdelmei, közülük az egyikben már nemcsak a továbbjutók kiléte, de sorrendje is végleges, a másikban megvan a két döntős, de elvileg nyitva van a csoportelsőség kérdése, a harmadikból pedig fantasztikus meglepetés lenne, ha nem a címvédő jutna tovább, meglehet persze, „csak” csoportmásodikként. Az összesen 7 találkozóból hármat közvetítünk élőben, egyet csúsztatott felvételről, kettőt pedig hétfőn láthat teljes terjedelmében, aki „hard core válogatottfutball-fogyasztó”.

Harry Kane, a csapat házi és a selejtezők társgólkirálya a násodikat lőtte Southamptonban a szeptemberi 5–3-as meccsen a koszovóiak kapujába (Fotó: Getty Images)

SZERBIA–UKRAJNA (B-csoport)

Nagy meglepetésre Ukrajna már biztos csoportelsőként utazhatott Belgrádba az utolsó selejtező mérkőzés színhelyére. Andrij Sevcsenko együttese remek formában futballozta végig a sorozatot, egyetlen meccsét nem nyerte meg, a címvédő otthonában az első találkozón hagyott két pontot. Közben egy ötöst rúgott a szerbeknek (le is váltották Mladen Krsztajics szövetségi kapitányt). Ennek a meccsnek a „visszavágóját” rendezik a Rajko Mitics Stadionban (közkedvelt nevén a Marakanában), ahol a hazaiaknak nemcsak a nemes bosszú gondolata lebeg a szemük előtt, hanem afféle utolsó szalmaszálként kapaszkodnak a győzelembe. Ha ugyanis nyernek és Portugália valamely csoda folytán nem győz Luxemburgban, akkor megelőzik a címvédőt, amely hozzájuk hasonlóan – csak nem annyira – kikapott Kijevben, de őket sem tudta legyőzni otthonában. Így 7 forduló után csak egy pont a különbség a két együttes között, ha tehát Ronaldóék a Josy Barthel Stadionban pontokat hagynak, Szerbia még egyenes ágon kijutó lehet az Eb-re. A luxemburgi–portugál meccset éjféltől, az összefoglaló után a Sport2-n teljes egészében is láthatják.

KOSZOVÓ–ANGLIA (A-csoport)

Vedat Muriqi két góljából az egyiket 11-esből lőtte Pickford hálójába a 3–5-ös southamptoni mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

A pristinai találkozónak teljes mértékben presztízstéje van csupán. Az angolok a mámoros jubileum – 7­–0-ra nyerték meg válogatott históriájuk millenniumi mérkőzését Montenegró ellen – , a második ezernek is győzelemmel futnának neki a kontinens „szupertörpéje”, Koszovó ellen. A hazaiak meg újfent bizonyítanák (Southamptonban 1–5 után két góllal 3­–5-re felzárkózva is megtették), hogy időnként már a legnagyobbaknak is méltó ellenfelei tudnak lenni. A csoport sorrendje már „bebetonozódott”, ha Koszovó szuper meglepetést szerezve győz és a csehek is nyernek Szófiában (Bulgária–Csehország hétfőn 15:15-től a Sport1-en), akkor is Anglia végez az élen, mert egymás elleni mérlege (5–0, 1–­2) jobb Jaroslav Silhavy együtteséénél.

Az angolok csapatkapitánya, Harry Kane 11 góllal holtversenyben Zahavival vezeti a selejtezősorozat  góllövőlistáját, de az izraeli már befejezte a szreplését a kvalifikációban, akár egyetlen góllal is egyedüliként az élre ugorhat. (Persze Cristiano Ronaldfo már ott liheg kettejük nyomában 10 találattal és ő akár kettőnél többször is beveheti a luxemburgiak hálóját a záró találkozóján.)

ALBÁNIA–­FRANCIAORSZÁG (H-csoport)

Kingsley Coman Odise Roshit kizárva lő az albán kapuba a saint-denis-i  4–1-es hazai győzelemmel végződő selejtezőn szeptemberben (Fotó: Getty Images)

A két továbbjutó már fix a a H-csoportban is, a kérdés csupán az, hogy a világbajnok franciák, vagy a Senol Günes irányításával remeklő törökök végeznek a hatos élén. Elvileg a nehezebb feladat Didier Deschamps csapatára vár, amelynek nyernie kell az elsőségért Tiranában. Ha ugyanis csupán döntetlenül végez és Törökország győz Andorrában (hétfő, Sport1 17:15), akkor az élen pontazonosság alakul ki (18-18), ezt pedig a szabály szerint az egymás elleni eredmény dönti el ­a félholdasok javára! (2–0, 1–1). A csoportelsőségnek egyébként a tekintetben van jelentősége, hogy milyen erősségű ellenfeleket kap a csapat a sok helyszínű Eb-n jövőre. Nem mellesleg egyik csapat sem társrendező (a franciák nyilván nem pályázhattak az előző teljes torna rendezőiként), így legalább egy meccsüket idegenben, egyet vagy kettőt pedig semleges pályán kell lejátszaniuk a jövő évi torna csoportkörében.

A franciáknak egyébként ez lesz a harmadik fellépésük tétmeccsen Tiranában, ahol eddigi két meccsüket – mindkettő Eb-selejtező volt – egyformán megnyerték, 1990-ben 1–0-ra, 2011-ben 2–­1-re, és a másik két kontinensbajnoki összecsapásukon, otthon sem hibáztak még ellenük (a legutóbbi döntő torna csoportkörében Marseille-ben 2–0-ra, idén szeptemberben St.-Denis-ben 4–1-re bizonyultak jobbnak).

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 26. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Luxemburg–Portugália (B-csoport, Sport2 éjféltől, felv.)
15:00   Szerbia–Ukrajna (B-csoport, Sport2 14:45)
18:00   Bulgária–Csehország (A-csoport, hétfő Sport1 15:15, felv.)
18:00   Koszovó–Anglia (A-csoport, Sport2 17:45)
20:45   Albánia–Franciaország (H-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Andorra–Törökország (H-csoport, hétfő Sport1 17:15, felv.)
20:45   Moldova–Izland (H-csoport)

EB-SELEJTEZŐK. Sport2 14:45 Szerbia–Ukrajna (kommentátor: Fülöp László); Sport2 17:45  Koszovó–Anglia (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 20:30  Albánia–Franciaország (kommentátor: Fülöp László);  Sport2 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 éjféltől Luxemburg–Portugália  (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)