A téli álomból ébredező Bundesliga (I.) Hertha újratöltve

2020. 01. 13. 11:33    
Olvasási idő: 3 perc

Már csak egy hét és újraindul a Bundesliga. Első 2020-as posztunkban a már bőven a téli edzőtáborokban levő, sőt már edzőmeccseket is játszó klubok téli mozgolódásairól számolunk be. Indulás a fővárosból!

Klinsmann és Preetz – meddig tart a mosolygós barátság? (Fotó: Getty Images)

Hertha újratöltve?

Kezdjük a Floridában felkészülő Herthával, ahol mint ismeretes, nyár óta Lars Windhorst alatt új irányt vett a BSC, ami a német nagybefektető irányelvei szerint igazi “nagy fővárosi klubbá” szeretne válni. (Ennek hátteréről, Michael Preetz hatalmának gyengüléséről és Klinsmann behozatalának hátteréről itt írtam.)

Mindenesetre a sikertelen Ante Covic-éra után már a Hinrunde (őszi idény) végén tíz játékost kiszuperált a Jürgen Klinsmann vezette stáb, így többek között Salomon Kalou, Ondrej Duda és Dárdai Palkó is új klubot keres magának. A Kínába vagy Szaúd-Arábiába tartó Kalou el sem utazott a csapattal, Dudával ellentétben, aki úgy tűnik, máris csapatot talált magának: a hírek szerint a volt dortmundi U23-as edző, Daniel Farke  által “bundesligásított” (Leitner, Stiepermann, Vrancic vagy akár a Schalkében megforduló Teemu Pukki) Norwich City veszi őt kölcsön egyelőre nyárig. A gond az, hogy Dudával nyáron hosszabbítottak egészen 2023-ig, pedig a zseniális képességeit nem mindig a legmegfelelőbb hozzáállással ötvöző szlovák válogatott talán éppen abban az egy idényben mutatott valamit. Igaz, 11 múlt idénybeli gólját 6.4 XG-re lőtte, és különösen január óta alig-alig tudott valamit hozzátenni a Hertha támadójátékához a maga 2 góljával, így talán elmondható, hogy itt a klub nem megfelelőképpen mérte fel képességeit. Vagy talán pontosabb az, amit Dudáról Dárdai is sokszor elmondott, hogy egy zseniális képességű, a labdával mindent tudó futballista, aki − teszem hozzá − talán nincs mindig a kellő szinten tempóban (pl. neki volt a legtöbb elkövetett szabálytalansága az egész ligában) és védekezésben. Duda feltehetőleg úgy érzi, hogy egy a Herthánál bátrabb és kreatívabb támadófocit vállaló csapatban (pl. Norwich) sikeresebb lehetne.

Újragondolt középpálya

A téli átigazolási időszakot szinte uraló Herthát majdnem minden nap hírbe hozták egy-egy nagyobb névvel, ám pl. a dortmundi célpontok közül Julian Weigl (a Benfica lett a befutó, de róla majd később), Mo Dahoud és Mario Götze sem igazolt egyelőre több játéklehetőség reményében a fővárosba. A sokáig biztosra mondott másik nagy halat, Granit Xhakát úgy tűnik Mikel Artetának sikerült meggyőznie a maradásról, így a berliniek a hírek szerint 25 milliót ajánlottak a Lyonnak Lucas Tousartért. A 22 évesen már ugyanennyiszeres U21-es francia válogatott amolyan igazi labdaszerző védekező középpályás, aki a védelem előtt többnyire egyedül remekül takarít, és igyekszik a kontrákat megállítani. Képességeiről sokat elmond, hogy már száz fölötti meccse van a Ligue 1-ben és nyáron a PSG is őt akarta volna, ha nem jön össze Idrissa Gueye leigazolása.

Hogy annak a Herthának, amelyik még mindig a roppant szimpatikus, de eléggé szerény képességű Per Skjelbredet kellett elővennie (ő hazaigazolhat a nyáron), mutatja, mennyire hiányzik egy ilyen típusú játékos, ezt Santiago Ascacíbar leigazolása is bizonyítja. A  168 centis, mini-bulldog (a scouting riportok Gennaro Gattusóhoz hasonlították) típusú argentin ugyan, mint azt szegény Tim Walter alatt a Stuttgartban láthattuk, akár képes nyolcas poszton is játszani. egy-két éve a még első osztályú Stuttgartban, vagy még előtte is sokkal többre tartották, de még mindig csak 22 éves, így tízmillió euró akár még aprópénznek is tekinthető érte. Bár magam szkeptikus vagyok a támadásalkotásban felvett szerepével kapcsolatban és állandó szabálytalanságai (tíz sárga idényenként) miatt, talán a Herthának pont egy ilyen sokat mozgó és agresszív középpályásra van szüksége.

Újratervezés fiatalok nélkül

Az már érdekesebb, hogy mi lesz pl. az idén sokat sérült, a német futball egyik legnagyobb tehetségének tartott, de a Frankfurt elleni edzőmeccsen ismét térdsérülést szenvedő Arne Maier vagy a Liverpoolból ismét kölcsönvett Marko Grujic jövője, akik szintén a hatos és a nyolcas posztokon játszanak, mint ahogy a BSC idei legjobbja, a cseh Vladimir Darida is. És idetartozott még  Eduard Löwen is, akit a nyáron hétmillióért vettek Nürnbergből, ám a német utánpótlás-válogattotat a télen másfél évre nemcsak kölcsön adták Augsburgba, de az FCA még vételi opcióval is rendelkezik. Ez azért ilyen szinten elég komoly játékosmegfigyelői hiba (Preetz) és/vagy koncepcióbeli következetlenség, amiből inkább az előbbi valószínű.

Egy újabb tehetséges fiatal távozásával persze már nemcsak felvetődik, hanem választ is kap az a kérdés, amit a Berliner Kurier tett fel. Azzal ugyanis, hogy Klinsmann és Windhorst ennyi pénzből igazolhat, mi lesz a Hertha híres utánpótlásával és a Dárdai Pál alatt U15-ben edzett, két éve német U19-es bajnok korosztály tagjaival (Dárdai, Covic, Baak, Torunarigha, Kiprit, Friede)? Nos, Friede már a Wiesbadenben kezdi a tavaszt, Covic pedig az Ascolinál, míg a többiek egyelőre klubot keresnek. Az utánpótlás-válogatott Jordan Torunarighát a Fenerbahce vinné, de a német válogatottban végre tavaly bemutatkozó Niklas Stark jövője is kérdéses, hiszen Klinsmann a Rekik, Boyata párost játszatja. Talán amikor Dedryck Boyata a Manchester City effektusról beszélt (bár jórészt ifistaként, majd kölcsönben élte meg Manciniék sikereit), akkor óhatatlanul nem csak a nagy fővárosi klub felépítéséről, hanem annak árnyoldaláról, vagyis az utánpótlás elhanyagolásáról is mondta el a véleményét. Ugyanakkor Boyata és társai is elismerően szólnak Klinsmannról, akinek a mérlegére egyelőre nem lehet panasz. Az más kérdés, hogy az “USA-val vébéelődöntőt játszottam volna” típusú kijelentésekkel a realitás talajától igencsak elrugaszkodó, olykor nagy formátumú, de ugyanannyira kicsinyes (lásd Szombathy Pál Petry Zsolttal készített remek interjúját) Klinsmannra nem akarják hosszú távon rábízni a Herthát, és ő is csak az idény végéig maradna. De egyelőre még elsőnek a Bayernnel kell megküzdeni a tavaszi nyitányon.

Cookie beállítások