A legerősebb nyolcaddöntős nap következik • SportTV

A legerősebb nyolcaddöntős nap következik

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 15. 13:41    
Olvasási idő: 3 perc

Ha egy kupaforduló „erősségét” minősíti a benne szereplő csapatok kupagyőzelmeinek, illetve döntős fellépéseinek száma, akkor ezen az elméleti skálán az Olasz Kupa-nyolcaddöntő szerdai játéknapja a legerősebb. A fellépő hat csapatból négy összesen negyedszáz győzelmet számlál, és még az ötödiknek és a hatodiknak is van vesztes fináléja a Coppa Italia históriájában.

Nem ritka pillanat: CR7 gólt ünnepel. Y Coppa Italiában tavaly két meccsen nem volt erre lehetősége. És most? (Fotó:

FIORENTINA–ATALANTA

A Fiornak eddig 10 fináléja, ebből 1940 és 2001 között hat győzelme van a Coppában. Az Atalantának ugyan négy döntőből csupán egyetlen sikere (az első alkalommal 1953-ban), ugyanakkor a tavalyi szédületese menetelése sokáig emlékezetes marad. A mostani fázisnál eggyel később, a negyeddöntőben 3–0-val valósággal kiütötte az előző négy sorozatot győztesen záró Juvét, megfosztva a zebrákat egy történelmi rekordtól. (A topbajnokságok csapatai közül soha senkisem nyert egymás után öt nemzeti kupát.) Nem mellesleg azzal a diadallal éppen a Fiorentina karjaiba futott a bergamói együttes, azaz a tavalyi kétmeccses elődöntő „visszavágója” következik most, két fordulóval korábban. Akkor egyébként Firenzében pazar, hatgólos remit hozott az első összecsapás, aztán a visszavágón 2­–1-re nyert az Atalanta, bejutott a döntőbe, amelyet elveszített Az Olimpicóban a hivatalosan vendég, valójában hazai pályán játszó Lazio ellen (0–­2).
A két együttes közül  amúgy is a vendég van jobb formában. Negyedik – BL-t érő –  helyen áll a bajnokságban, az idei BL-kiírásban beverekedte magát a nyolcaddöntőbe, míg a violák együttese csupán a 14. a Serie A táblázatán.
Az őszi szezonban korán, szeptember 22-én találkoztak Bergamóban, s a Fior hiába vezetett 2–­0-ra is Palomino öngóljával és Ribéry találatával még a 84. eercben is 2–0-ra, a hajrá a hazaiaké volt, akik Ilicic góljával szépítettek, majd Castagne az utolsó percben ki is egyenlített. Ha a találkozó most is remivel végződne a normál játékidőben, jöhetne a hosszabbítás, esetleg még a 11-es rúgások is.

MILAN­–SPAL

A Milan ötszörös birtokosa a kupának, legutóbbi győzelme óta viszont már 17 esztendő telt el. A SPAL legjobb kupaszerepléséig csaknem hat évtizedet kell visszalapoznunk az annalesekben, 1962-ben sikerült eljutnia a döntőig, amelyet a klasszikus színhelyen, a római Olimpiai Stadionban vesztett el a Napoli ellen 2:1-re.

A ferrarai együttes egyébként az olasz élvonal sereghajtója, 12 pontjával azonban csupán 3-mal van lemaradva a még bennmaradó helyet birtokló Leccétől, azaz aktív harcban van a kiesés elkerüléséért. A Milan viszont a jó rajt után fokozatosan csúszott vissza, most 10.-ként már 10 pont választja el az áhított BL-helytől. Nem véletlenül igazolta le idény közben az Amerikából „triplán” – Európába, Itáliába és a Milanba – visszatérő Zlatan Ibrahimovicot, aki góllal kezdett újra a Serie A-ban, s akitől folyamatosan várják a csodát immáron a  milánói tifosók.
A két csapat mind a 37 tétmérkőzése eddig élvonalbeli bajnoki volt, 1951-ben egy 1:1-gyel kezdtek, legutóbb tavaly október 31-én a San Siróban a Milan Suso 63. perces szabadrúgásával győzött 1–0-ra.

 

JUVENTUS–UDINESE

Zárásként az örök kuparangsor éllovasát, a Juventust mutatjuk (18 döntő, ebből 13 győzelem, az első 1938-ban, a legutóbbi tavalyelőtt) az Udinese ellen, amelynek eddig egyetlen kupadöntője van – a sorozat első kiírásából, 1922-ből! Akkor egyébként összesen 34 csapat indult, s a finálét az Udine a Vado ellen veszítette el, egy 118. percben kapott góllal 2:1-re.

A Juve természetesen ebben a sorozatban – miként mindig mindegyikben –  a végső győzelemre hajt, azaz visszaszerezné a Coppát. Amelyet tavaly a negyeddöntőben bukott el (a Fior ellen, ld. feljebb), négy, sorozatban megnyert kiírás után. A szupersztár Cristiano Ronaldo ismét rekordokat döntögető góllövőformában van, remélhetőleg Sarri mester a kupában is pályára küldi. Már csak aért is, mert az Udine ellen legutóbb duplázott a december 15-én 3–1-re megnyert bajnokin.

A két együttesnek ez lesz a 96. tétmérkőzése, ezek közül csupán kettő folyt eddig a Coppa Italiában. 1991-ben a második fordulóban találkoztak, akkor a Stadio Comunaléban 3–0-ra nyert a Juventus és a visszavágó 0­–0-jával simán jutott tovább. Abban a kiírásban el is jutott a döntőig, de alulmaradt a Parmával szemben, 1–­0, 0–2-vel. Az akkori szupersztár Roberto Baggionak tehát nem sikerült győzelemre vezetnie a csapatot a Coppában, most meglátjuk, CR7 ebben (is) felülmúlja-e „csak” egyszeres aranylabdás elődjét…

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 15:00  ACF Fiorentina–Atalanta BC (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:00 AC Milan–SPAL (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:45  FC Juventus–Udinese Calcio (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)