Két kupából három meccs meg egy Eb-döntő • SportTV

Két kupából három meccs meg egy Eb-döntő

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 26. 15:24    
Olvasási idő: 4 perc

Parádés kézilabda-kínálattal jelentkezünk vasárnap is, két női eurokupából három mérkőzést közvetítünk és a férfi Európa-bajnoki döntőt is. S persze a nap végéről nem maradhat el a beszélgető-elemző show, a Harmadik Félidő sem.

Nordhausenben visszavágna a Debrecen a THC-nek (Fotó: dvsckezilabda.hu)

THÜRINGEN–DVSC

Az EHF-kupa A-csoportjának két éllovasa találkozik. hazai győzelemmel. Nem túl régen, hat nappal ezelőtt találkoztak Debrecenben: a németek 12–7-es félidő után 27–19-re győztek. Ha a THC megnyeri a visszavágót is, már négy forduló után biztossá teszi csoportgyőzelmét. Legjobb gólszerzőjét, Iveta Koresovát ezen a mérkőzésen nélkülöznie kell, vállsérülés miatt.
Mindkét együttes győztesen zárta a hétközi bajnokiját, a Thüringen 31–­21-re verte meg a Bad Wildimgen Viperst a Bundeligában, a DBSC a Szt.István SC-t 32–31-gyel múlta felül.

„Tudjuk, hogy sokan indultak el Debrecenből, hogy a helyszínen szurkoljanak nekünk és a környéken élő magyarok közül is jönnek a mérkőzésre, úgyhogy kapunk majd támogatást a lelátóról – mondta el a szombati edzés előtt Triffa Ági a debreceniek klubhonlapjának. – Debrecenben legyőzött minket a Thüringer HC, most szeretnénk bebizonyítani, hogy tudunk sokkal jobban is kézilabdázni, mint múlt szombaton!”

PODRAVKA–SIÓFOK

Fotó: siofokkc.hu

Ez is csoportrangadó, az EHF-kupa B-csoportjában. S ugyancsak visszavágó jellegű, a múlt héten a címvédő Siófok otthonában 30–30-cal végeztek a csapatok, amelyek közt pillanatnyilag csak a magyar csapat jobb gólkülönbsége (21 a 14-gyel szemben) tesz különbséget.
Az SKC a hét közben hatalmas bravúrt hajtott végre a Győri ETO kétéves veretlenségi sorozatának megszakítását jelentő 24–19-es győzelemmel.  A Podravka remek szériában van tavaly bobember közepe óta: 7 meccséből hatot megnyert, s egyszer remizett – éppen a múlt héten Siófokon.

Egy nagyon szép és maradandó élménnyel gazdagodtunk szerda este, de most ezt félre kell tenni, és az előttünk álló feladatra kell koncentrálni. Sajnos Nerea Pena kidőlt, de a többiek egészségesek és a rendelkezésemre állnak. Ha megnézzük a két csapat első mérkőzését, akkor azt mondhatjuk, hogy az RK Podravka bebizonyította, hogy egy komoly nívóval bíró BL-csapat. Úgy gondolom, hogy hazai környezetben még motiváltabbak lesznek, és nagy önbizalommal fognak kézilabdázni. Tanulnunk kell az első mérkőzés hibáiból, ahol a legnagyobb problémát az okozta, hogy pillanatok alatt átrohantak rajtunk. Nem tudtuk megoldani az egy az egy elleni védekezést, illetve a távolságot sem tudtuk tartani.  Biztosra veszem, hogy egy nagyon jó színvonalú mérkőzés előtt állunk. Minden vendég jegy elkelt, idegenben is otthon leszünk!” – nyilatkozta Tor Odvar Moen, a siófokiak edzője a klub honlapjának.

SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

Lino Cervar, az edzőlegenda egy különleges „klub” tagja lehet a győzelemmel… (Fotó: 2020men.ehf-euro.com)

Spanyolország másodszor vagy Horvátország először szerzi meg a kontinensbajnoki címet a stockholmi döntő mérkőzésen.
Jordi Ribeira együttese a svédek 2002-es sikere után 18 esztendővel az első csapat lehet, amely megvédi címét. Déli szomszédaink pedig már öt érmet mondhatnak magukéának, de mindegyik „halványabb” volt, a legszebben csillogó arany még hiányzik, hogy a kis ország nagytorna-győzelemgyűjteménye teljes legyen. (Olimpiát 1996-ban és 2004-ben, világbajnokságot 2003-ban nyert a horvát válogatott.)
Mindkét nagy győzelem idején Lino Cervar volt  csapat mestere, aki 2010-ben lezárta első kapitányi időszakát. Macedóniába ment klubedzőnek, majd edzette a másik posztjugoszláv állam nemzeti csapatát is. Hiába voltak olyan kiváló utódai, mint Slavko Goluza vagy Zeljko Babic, egy újabb döntőbe jutás már nem sikerült. 2017-ben a szövetség újra a mágust kérte fel a csapat irányítására a vb-negyedik hely után. Cél a hazai rendezésű Eb megnyerése volt, ám a sok sérülés ­ például a vezércsillag Domagoj Dunvnjaké – meghiúsította a nagy terv megvalósítását. A gárda csak az ötödik lett, sokan azt gondolták, Cervar lelép a színről. De nem így történt. A 2020-es olimpia álma maradásra bírta. „Határozottan ez lesz az utolsó évem. Ez az utolsó Euróm is, és Tokió után újabb arannyal szeretnék végleg visszavonulni” – mondta az edzőlegenda. Aki egy egészen különleges képzeletbeli klubba léphet be, ha csapata nyer: Vlagyimir Makszimov és Claude Onesta után ő lehet a harmadik edző, akinek olimpiai, vb- és Eb-aranya is van.

A másik oldal kulcsembere Raúl Entrerrios lehet. A spanyolok csapatkapitánya a döntőben játssza 61. Eb-meccsét és ezzel megelőzi az örökranglistán az izlandi Sigurdssont és Nikola Karabaticot. A spanyol kapitánynak már van mindenféle érme Eb-kről, mi több, négy éve a torna legértékesebb játékosává is megválasztották.
„A döntő egészen más lesz, mint a középdöntős mérkőzésünk volt” – utalt vissza a középdöntő utolsó meccseként lejátszott 22–­22-re a spanyol klasszis. „Már csak az olimpia miatt is, mert a győzelemmel kijutnánk Tokióba. (Ez különösen fontos a spanyoloknak, akik egyetlen góllal maradtak le a riói játékokról az akkori kvalifikációs tornán – a szerk.) Ez az Eb nagyobb kihívást jelentett mindenkinek, mert az összes csapat előtt ott lebegett a közvetlen kijutás vagy a selejtezős hely elérésének lehetősége. Már csak egy csatánk van, azt kell sikerrel megvívnunk.”

GYŐRI ETO–BREST-BRETAGNE

Anne-Mette Hansen jó játékára nagy szükség lenne a százszázalékos mérleg megőrzéséhez (Fotó: ehfcl.com)

Ha a minden tétmeccses veretlen sorozat oda is lett, a Bajnokok Ligájában még mindig tart a győriek több mint kétéves veretlen szériája. (Legutóbb két éve, a középdöntő első meccsén Bukarestben kaptak ki a CSM-től.)
„A francia együttes válogatott játékosokra épül, kiváló lengyel, cseh, svéd légiósokkal. Nagyon gyors, hozzánk hasonló, dinamikus játékot játszik, és a felállt fal elleni játéka is nagyon komoly. Nagyon komoly játékerőt képvisel, én nagyon jó meccsre számítok” – mondta a győri klubsite-bak adott videonterjújában Danyi Gábor edző.

Az Audi ETO mindenesetre 8 ponttal, csoportelsőként kezdi a középdöntőt, reményeink szerint ebből estére már tíz pont lesz. Amúgy a Brest a Győrhöz hasonlóan százszázalékos teljesítménnyel zárta a csoportkört, azaz ugyancsak 8 ponttal rajtol. Csak ez a két csapat szerzett 200 gól fölött a csoportkörben, a mieink 216-ot, a franciák 201-et lőttek. A zöld-fehérek vereségével  szemben a Brest megnyerte legutóbbi bajnokiját, szoros csatában 23–22-re a Chambray ellen, ezzel megelőzte vezető helyét a francia ligában.

 

KÉZILABDA. NŐI EHF-kupa-csoportkör, 4. játéknap.  Sport1 14:45 Thüringer HC–DVSC Schaeffler (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor-szakértő: Tóth Tímea, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport2 15:30  Podravka Koprivnica–Siófok KC (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea)
FÉRFI EB. Sport1 16:00 Spanyolország–Horvátország döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet szakértő: Mocsai Lajos és Pásztor István)
NŐI BL. Középdöntő, 1. forduló. Sport1 18:45 Győri Audi ETO KC–Brest-Bretagne Handball (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Pigniczki Krisztina, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor: Pásztor István és Tóth Tímea).