Felfoghatatlan tragédia: Meghalt Kobe Bryant

2020. 01. 26. 21:39    
Olvasási idő: 3 perc

Az egész világot megrázta hír, hogy helikopter-balesetben meghalt Kobe Bryant, ötszörös bajnok, egyszeres MVP kosárlabdázó és Oscar-díjas filmkészítő. 41 éves volt.

Kobe Bryant 41 évet élt. (Fotó: @ESPN / twitter)

Először a TMZ írt arról, hogy a helyi idő szerint délelőtt 10-kor sziklának csapódó helikopter egyik utasa Kobe Bryant volt. Azóta minden hiteles forrás megerősítette, hogy elment a Black Mamba. Amikor e sorokat gépeljük, még azt sem tudjuk, ki volt a helikopter másik négy utasa. Egyelőre annyit erősítettek meg, hogy Kobe Bryant helikopteréről volt szó, és hogy ő a fedélzeten utazott. Még mindig remegő kézzel írjuk ezt le, de Kobe Bryant valóban elhunyt.

UPDATE: Azóta az is kiderült, hogy imádott lánya, Gianna is vele volt egy másik szülő és játékos társaságában. A lányok meccsére tartottak.

Aki a tragédia híre után megnyitotta bármelyik nagyobb híroldalt, vagy felment a közösségi oldalakra, azonnal érzékelte, milyen hatása volt Kobe Bryantnek a világra. Olyanokat is megrázott az eset, akiről tudjuk, abszolút nem követi a kosárlabda eseményeit. Mert Kobe Bryant egyike azoknak a sportolóknak, akiket az egész világ ismer. Ilyen körülbelül 10-15 van és volt a világon. Az NBA történetének három legnépszerűbb játékosa között volt, tényleg csak Michael Jordant és LeBron James-t lehet vele egy lapon említeni ismertségben. Ha kimondod a nevét, vagy mutatsz egy fényképet róla valakinek, azonnal tudni fogja, kiről van szó.

És épp beszéltek róla, hiszen LeBron James szombaton este előzte meg őt az NBA pontszerző örökranglistájának harmadik helyén. James is nagy rajongója, majd később barátja volt Kobe Bryantnek, és a meccsen viselt cipőjére is olyan feliratokat írt, amelyekkel tisztelgett elődje előtt.

Ebben benne van az, hogy csodálatos pályafutást tudhat maga mögött. Húsz szezont töltött az NBA-ben, és ötszörös NBA-bajnok volt. Nem volt mindig könnyű csapattárs, erről Shaquille O’Neal tudna talán mesélni, de 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben vele nyert bajnoki címet, majd a domináns magasember nélkül, egy újjáépülő csapattal is csúcsra ért 2009-ben és 2010-ben. Mind az öt bajnoki címét Phil Jacksonnal nyerte (a Chicago Bulls és Michael Jordan korábbi edzőjével), és Derek Fisher is ott volt vele mind az öt bajnokcsapatban.18-szoros All-Star, 15-szörös All-NBA volt, és kétszer olimpiai bajnoki címet is szerzett 2008-ben és 2012-ben.

17 évesen draftolta a Charlotte Hornets, bár kizárólag a Los Angeles Lakers mezében játszott. 18 évesen és 72 naposan játszotta első hivatalos NBA-meccsét (ez akkor rekor volt). Második szezonjában már beválasztották az All-Star csapatba, és az elmaradó 1999-es gálát leszámítva mindig bekerült a szezonfelezőre. 2008-ban 81 pontot dobott a Toronto Raptors ellen, ez az NBA történetének második legmagasabb egyéni pontszáma (a rekord WIlt Chambelain nevéhez fűződik, és az száz pont.) 2013-ban a Golden State Warriors ellen elszakította az achillesét, ezt követően már nem tudott ugyanolyan formában visszatérni, de utolsó mérkőzésén, közel 38 évesen így is hatvan pontot dobott a Utah Jazz ellen.

Két számot is viselt, pályafutása elején a nyolcast, majd később a 24-esre váltott. A Lakers mindkettőt visszavonultatta. Kobe Bryant a Nike egyik elsőszámú reklámarca volt, a nevével ellátott cipők a mai napig az egyik legkelendőbbek kosárlabdás körökben.

De hogy miért rajongtak érte annyian? Azért, mert megvolt benne a Mamba Mentality, a pályán nélkülözhetetlen gyilkos ösztön. Mindig nyerni akart, és ha rajta múlt, akkor nyert is. Mindezt olyan könnyed mozgással, olyan finom techikával tette, ahogyan csak Michael Jordan tudta játszani ezt a játékot. Nem titkolta soha, hogy Air Jordantől leste el sok trükkjét, és hogy fiatalon sokat kérdezett a Levegő Urától. Ráadásul neki is megvolt az a kisugárzása, sármja, ami miatt szerette a kamera, és figyeltek rá az emberek is. 2003-as szexbotránya egy időre rontott a megítélésén, de teljesen nem tudta elrontani azt.

Egyébként a kőkemény sportoló életmód mellett mindig is érződött rajta, hogy egy intellektuális művészlélek is él benne. Kevés jobb bizonyíték van erre, mint az, hogy a búcsúszezonja közben versben jelentette be visszavonulását, és épp ebből a versből készített animációs kisfilmet, amiért 2018-ban Oscar-díjat kapott.

Azóta jelent meg könyve a Mamba Mentalityről, de mesekönyvet is adott ki nemrég.

Sokkal több volt, mint egy kosárlabdázó, hiszen Jordanhez hasonlóan ő is pokultúrális ikonná vált az évek során.

Nyugodjon békében Gianna Bryant, Kobe Bryant és a baleset minden áldozata!

Cookie beállítások