Lássuk a török listavezetőt! • SportTV

Lássuk a török listavezetőt!

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 27. 14:24    
Olvasási idő: 2 perc

A németen kívül követett két bajnokságunkból hétfőn kora, illetve késő este műsorra tűztünk egy-egy mérkőzés. Az egyiken a SüperLig meglepetés-listavezetőjét, a másikon egy visszakapaszkodni igyekvő régi portugál nagycsapatot nézhetnek meg.

Mustapha Yatabaré (balról), a listavezető mali-francia gólzsákja szeretne betalálni a izespor hálójába is (Fotó: Getty Images)

SIVASSPOR–RIZESPOR

A három tradicionális isztambuli nagycsapat – Galata, Fener, Besiktas – mellett néha-néha még szóba került a Trabzonspor, az utóbbi években meg egy negyedik isztambuli, a Basaksehirspor neve is a török futball kapcsán, most lassan ismerkednünk kell a Sivassporral is. A viszonylag fiatal, 1967-ben alapított klub fennállása során több idényt (26) töltött a másodosztályban, mint az élvonalban, amelybe először 2005-ben sikerült feljutnia, azóta csupán egyszer esett ki (2015–16). de a következő idényben azonnal visszajutott. Egy ízben, nem sokkal az első feljutás után, az új évezred első évtizedének végén volt egy rövid felfutása. 2007–08-ban a 4., egy évre rá a 2 helyen végzett, de a BL 3. selejtező körében az Anderlecht, az El playoffjában a Sahtar állta az útját, így egyik sorozat főtáblájára sem sikerült felkerülnie.
Jó évtizedes csend (közte a már említett gyors kiesés-visszajutással) után ebben az idényben a Besiktas elleni 3–0-val rajtolt, aztán otthon kikapott a Caykur Rizesportól. Senkisem gondolta volna, hogy január végéig csak egyetlenegyszer marad pont nélkül a SüperLigben, amikor október közepén kikap a rekordbajnok Galatától (2–3). Azóta csaknem három és fél hónapos veretlenségi sorozatban van, tíz bajnokijából 9-et megnyert és csupán egyet adott remire. Ezzel pillanatnyilag 3 ponttal vezet a Fener és öttel a Basaksehir előtt a táblázaton.
Az együttes edzője Riza Calimbay, az egykori 38-szoros válogatott szélső (6-szoros bajnok, 3-szoros kupagyőztes a Besiktassal), aki 2001 óta tartó tréneri karrierje során csak török csapattal dolgozott, szám szerint 13-mal, 16 időszakban. Csupán két klubnál volt egynél többször: a Sivasspornál 2010 és 2013 között és tavaly nyár óta, valamint éppen a hétfői ellenfél Rizespornál háromszor is (!), egy-egy idényen át.

A csapat játékoskerete éppoly nemzetközi, mint a többi török élcsapaté, játékosai közt 10 ország 13 légiósa található, köztük olyan egzotikusaké is, mint Burkina Faso vagy éppen Azerbajdzsán. Házi gólrekordere a mali-francia Mustapha Yatabaré, aki eddig 17 bajnokin 8-szor talált az ellenfelek kapujába.
A vendég Rizespor masszív középcsapat 23 ponttal a 11., az El-helyen álló Trabzonsportól 12 egységgel lemaradva, a legjobb kiesési pozíciót birtokló  Kasimpasánál 8 ponttal többet szerezve.

Biztos, hogy a hazaiakat a „nemes” bosszú is hajtja majd az öt hónappal ezelőtti rizei 1–2-ért…

SPORTING CP–MOREIRENSE

A portugál nagy hármas már jó két évtized óta nagy kettes csupán, a Benfica és a Porto messze lekörözte eredményességben az egykori KEK-győztes, UEFA-kupa-döntős Sportingot, amely azért a harmadik helyre csak-csak be szokott futni,. Ebben az idényben azonban már ezért is küzdenie kell az üstökösként berobbanó, egy ideig vezető, de azóta a nagyok mögé visszaeső Famalicaóval. Jelenleg két pont a hátránya  az „újgazdagokkal” szemben, ám a rivális nagy meglepetésre otthon kikapott a Santa Clarától, így adva van az előzés lehetősége.  Ehhez a jelenleg 11. Marítimót  kell legyőzni, amely ellen idegenben 1–1-et értek el a „gyíkok” az augusztusi bajnoki rajton Funchalban.

A hazaiak legfőbb reménye továbbra is Bruno Fernandesben van, a pazar képességű válogatott középpályás hosszas vacillálás után végül az SCP-nél maradt a nyáron és bár most is vannak kérői – főleg Angliából – , egyelőre úgy tűnik, továbbra is marad és segíti invenciózus játékával, gólpasszokkal és gólokkal a zöld-fehéreket.

SÜPERLIG, 18. forduló. Sport2 18:00  Sivasspor Kulübü–Caykur Rizespor (kommentátor: Fülöp László); LIGA NOS, 18. forduló. Sport1 22:00 Sporting Clube de Portugal–CS Marítimo  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)