Az első cseh vagy az ötödik svéd győzelem? • SportTV

Az első cseh vagy az ötödik svéd győzelem?

2020. 02. 04. 13:05    
Olvasási idő: 2 perc

Döntőjéhez érkezett a 2015-ben életre hívott jégkorong Bajnokok Ligája hatodik kiírása. A finálét a hagyományokhoz híven egymeccsesre írták ki, méghozzá az egyik küzdő fél otthonába. Az újonc döntős Mountfield HK a Zimné stadion Hradec Kralovéban fogadhatja az ezúttal már ötödször finalista svéd Frölunda HC-t.

Tavaly a göteborgi Scandinaviumban a Frölund negyedik §BL-döntőjén harmadik sikerét ünnepelhette (Fotó: Getty Images)

A kupasorozatot néha a svédek „házi nemzetközi kupájaként” emlegetik, nem véletlenül. Ez lesz a hatodik döntő, mind a hatban volt, illetve van svéd finalista, összesen három csapat hetedszer döntőzik, ebből következik, hogy volt svéd „házidöntő” is (az első kiírásban a Lulea győzte le a Frölundát, 4–2-re). Az akkori vesztes azzal együtt most ötödször szerepel a végküzdelemben, s az első vereség óta mindhárom fináléját meg is nyerte, ebből kettőt Svédországban, egyet idegenben. Így tehát jogosnak mondható az a döntés, amellyel a Mounfield kapta meg a hazai pálya előnyét, amely ez esetben valós előny is, az eddigi öt döntőből négyszer a pályaválasztó csapat győzött, éppen a Frölunda Oulu elleni sikere a szabályt próbál kivétel.

Gólöröm Mounfield-módra (Fotó: isport-blesk.cz)

Ami a cseheket illeti, volt már döntősük, a Sparta Praha, amely – ki hinné? – a Frölundától kapott ki 2017-ben hosszabbításban 4–3-ra Göteborgban. Ezen kívül még három elődöntőst is adott a cseh hoki,  tavalyelőtt a Trinec és a Liberec, tavaly a Plzen bukott fel az utolsó előtti akadályban. Most lesz tehát a második cseh döntős, de az első csehországi finálé is.
Különlegessége a párosításnak, hogy a két döntős az alapszakaszban azonos csoportban szerepelt, Svédországban a csehek nyertek 3–2-re, Csehországban a svédek 4–3-ra. A H-jelű csoportot végül a Frölunda nyerte meg, mert a másik két ellenfél (Cardiff, Graz) ellen csak egy hosszabbításos vereséget szenvedett, míg a Mountfield kettőt. A nyolcaddöntőben a cseh együttes a német Adler Mannheim (1–0, 1–1), a svájci Zug (1–1, 4–0) és a svéd Djurgarden (3–1, 3–0) testén keresztül, négy győzelemmel és két döntetlennel verekedte el magát a döntőig.
A Frölunda először a honfitárs Färjestadot verte ki (3–6, 8–­2), majd a svájci Bielt (2–3, 5–3), végül az első finálé „visszavágóján” az ugyancsak honfitárs Luleát (2–3, 3–­1), azaz valamennyi párharc egyik mérkőzését elvesztette, de a másikon nagyobb különbséggel győzött.
A bajnoki formákat illetően a Mountfield a cseh Extraligában csak a 8. helyen áll 14 csapat közül, legutóbbi bajnokiján vasárnap kikapott a sereghajtó Pardibicétől otthon (!) 4–3-ra. A Frölunda szombaton játszott az SHL-ben, idegenben 4–2-re verte meg a Leksandot, és 38 befejezett forduló után a 3. a táblázaton 68 ponttal a BL-elődöntőben általa legyőzött Lulea (79) és a BL-nyolcaddöntőben ugyancsak elbúcsúztatott Farjestad (70) mögött, azaz a praktikusan azok előzik meg otthon, akiket a nemzetközi kupában felülmúlt…

A pillanatnyi forma és a nagyobb tapasztalat a BL örökranglistáját fölényesen vezető Indians (a HC a „hivatalos”, az Indians a közkeletű beceneve az együttesnek), a hazai pálya előnye talán (?)  a Mountfield oldalán áll. (Az MHK egyetlen BL-meccset vesztett az idényben otthon – a már említett Frölunda elleni alapszakasz-mérkőzést…)
Meglátjuk, melyik tényező lesz a dominánsabb a kedd esti hatodik Bajnokok Ligája-döntőben.

JÉGKORONG BAJNOKOK LIGÁJA. Sport1 18:45 Mountfield Hradec Králové–Frölunda Hockey Club döntő (kommentátor: Engyel István)