Cilic az újra felemelkedésért játszik • SportTV

Cilic az újra felemelkedésért játszik

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 18. 11:20    
Olvasási idő: 2 perc

Az 1993-ban alapított Open 13 de Provance a nem kevesebb mint 8 Franciaországban rendezett ATP tour-verseny egyike, időben a második a montpellier-i torna után. Győzteslistáján fantasztikus játékosok sorakoznak és az idei mezőny sem megvetendő. Mi a főtáblás küzdelmek második napján kapcsolódunk be a küzdelmekbe.

Gilles Simon a harmadik tornagyőzelméért küzd majd Marseille-ben (Fotó: Getty Images)

Elég csak a legnagyobb neveket, a Grand Slam-győzteseket felsorolni: 1995-ben Boris Becker, 2003-ban Roger Federer, 2008-ban Andy Murray, 2012-ben Juan Martín del Potro hódította el a trófeát, s az elmúlt öt év diadallistája sem megvetendő: Gilles Simon (másodszor), Nick Kyrgios, Jo-Wilfried Tsonga (harmadszor), Karen Hacsanov és Sztefanosz Cicipasz.
Az idei kiemelési lista is ígéretes, az első négy Danyiil Medvegyev, Cicipasz, David Goffin és Denis Shapovalov. A főtáblán ott volt Fucsovics Marci is, aki azonban ez első körben kétszettes vereséget (6:4, 7:5) szenvedett a kazah Aéekszandr Bubkikkal.

Mint minden versenyen, itt is a rendezők támogatják a helyi versenyzőket, több kvalifikációs hellyel, szabad kártyával is. Ennek megfelelően az első nap a centerpályán sorra kerülő nyolc játékos közül három is francia.

Az első párban a galántai születésű, pozsonyi lakos Gombos Norbert (vlr.: 102.) csap össze egy másik ifjú titánnal, a tavalyi Next Gen ATP-tornán győztes, 18 esztendős olasz Jannik Sinnerrel (vlr.: 68.). A 11 évvel idősebb szlovákiai játékos a selejtezőből került a főtáblára, a kvalikációban az orosz Vatutyin az első szett elején 2:1-nél feladta ellene, a második meccsén a francia Benchetrit ellen győzött. A két versenyzőnek ez lesz az első mérkőzése.

Marin Cilic a hozzá méltatlan 39. helyről kezdené meg a felkapaszlodást a világranglistán  (Fotó: Getty Images)

A második mérkőzésen, az idei mezőny egyetlen Grand Slam-győztese, Marin Cilic (vlr.: 39.) játszik egy selejtezőssel, a fehérorosz Ilja Ivaskával (vlr.: 137.). A horvát bajnok 2013 októbere után hat évvel, tavaly novemberben süllyedt vissza ilyen mélyre, a 39. helyre a világrangsorban, azóta csak egy héten volt kettővel jobb, azaz van honnan visszakapaszkodnia. Ellenfele a spanyol Zapata Mirallest és a jó nevű, a selejtezőben 4. kiemelt ausztrál Alexei Popyrint egyaránt döntő szettben múlta fekül, hogy a főtáblán játszhasson.

A harmadik meccsen, már az esti szakaszban, 7 óra után két francia csap össze, a tapasztalt, már-már veteránnak mondható 35 éves Gilles Simon (vlr.: 58.) egy nála 17 esztendővel fiatalabb sráccal, a szabad kártyás Harald Mayot-val (vlr.: 509.). A nizzai versenyző szeret otthon játszani, 14 eddigi tornagyőzelme közül 5-öt (Metz 3, ezen a tornán 2) franciaországi versenyen szerzett.

A nap záró összecsapásán a verseny tavalyelőtti bajnoka, Karen Hacsanov (vlr.: 17.) már negyedszer lép pályára a touron a hol szlovén, hol brit (most éppen szülőhazája színeit képviselő) Aljaz Bedenével (vlr.: 47.). A versenyen 5. kiemeltként induló orosz eddig mindhárom meccsükön három szettben verte meg ellenfelét, ám eddigi összes találkozójukat salakon játszották le, 2016-ban Barcelonában és Isztambulban, 2017-ben pedig Hamburgban.

Sport2 14:15  és 19:00 ATP 250-es torna, Marseille, az első forduló mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József)