A Veszprém és a Győr „francia leckéje” • SportTV

A Veszprém és a Győr „francia leckéje”

2020. 02. 23. 13:14    
Olvasási idő: 2 perc

Két, a BL-ben jobban álló együttesünk meccsel vasárnap délután-kora este, mindketten nehéz francia ellenféllel találkoznak.

David Davis mester ismét győzelemre vezetné csapatát (Fotó: handballveszprem.hu)

VESZPRÉM–MONTPELLIER

A B-csoportból csupán a veszprémiek mérkőzése maradt vasárnapra a 13. fordulóból. A bakonyiak nyolcaddöntős szereplése már biztos, a kérdés csupán az, a második, a harmadik vagy a negyedik helyen jutnak tovább, ám ez cseppet sem mindegy. Másodikként ugyanis a C–D-csoportos rájátszás egyik győztesével kellene meccselnie a negyeddöntőbe jutásért, 3. vagy 4. helyezettként pedig az A-csoport 6. vagy 5. pozíciójában záró együttessel (előbbi mindenképpen a Celje marad, utóbbi helyen az Aalborg vagy a Flensburg végez).

A négyszeres BL-ezüstérmes a kétszeres BL-győztessel igazából a második helyért harcol, ha nyer vasárnap délután a Veszprém Arénában, az utolsó forduló eredményétől (Zaporizzsjában játszik majd a Motorral) függetlenül meg is szerzi azt.
A Veszprém elvesztette legutóbbi BL-mérkőzését (28–29) Kielben, a vereség egy ötmeccses győzelmi sorozatnak vetett véget. A mieinké az egész mezőny második legeredményesebb csapata 392 góllal, míg a Montpellier a legkevesebbet kapta (324). A franciák balszélsője Hugo Descat a sorozat gólkirályi címének egyik esélyese, eddig 61 gólt szerzett, ezzel ötödik a listán, idén a két meccsen összesen 20-szor talált a kapuba. A két csapat 2-2 alkalommal játszotta az „EHF hét mérkőzését” az idényben – amely titulust most az a találkozó kapta – , a Montpellier ezeken győzött a Kiece, de vesztett a Kiel ellen, míg a Veszprém megverte a Bresztet, de kikapott ugyancsak a Kieltől. Az októberi franciaországi mérkőzést a hazaiak 23-18-ra megnyerték, de eddigi hat veszprémi fellépésükön csak egyszer tudtak győzni.

Kapcsolódó

Veszprém–Montpellier örökmérleg

Összesen: 15 mérkőzés, 10 Veszprém-győzelem, 5 Montpellier-siker / 387–354-es gólkülönbség. Veszprémben: 7–6–0–1 / 146–133.
Az első találkozón: Montpellier HB–Fotex KC Veszprém 21–17 (12–10), BL-csoportmérkőzés, 1998. 11. 8.
A legutóbbi mérkőzés: Montpellier HB–Telekom Veszprém KC 23–18 (11–10). BL-csoportmérkőzés, 2019. 9. 29. Veszprémi gólszerzők: Mahé 5, Nenadics 4, Nilsson 3, Borozan, Lauge-Schmidt 2-2, Blagotinsek, Strek

BREST-BRETAGNE–GYŐR

A győri döntetlen után nyernie kellene, vagy 27-nél nagyobb gólszámmal remiznie az ETO-nak, hogy az élen maradjon a középdöntő 2. csoportjának táblázatán (Fotó: ehfcl.com)

A legutóbbi három BL-kiírás győztese, az Audi ETO egyértelműen csoportdöntő mérkőzésre érkezik Bretagne-ba. Eddigi idénymérlegük tökéletesen azonos: mindketten veretlenek, 8 győzelem mellett egy-egy döntetlenjük van – kettejük január 26-i győri találkozójáról (27–27). Az ETO 34 mérkőzéses veretlen sorozata rekord a BEK/BL történetében. A két csapat egyben az egész, 12 csapatos középdöntő mezőny legeredményesebbje, 298, illetve 288 góllal. A korábbi győri játékos, a szlovén Ana Gros a bresztiek házi gólkirálya 58 találattal, ezzel 3. óa sorozat góllistáján, míg a győriek legjobb gólszerzője Stine Oftedal 45 sikeres lövésével.

„Abban bízom, hogy egy jó meccset játszunk. Idegenben sosem könnyű győzni, de a csapat képes rá. Remélem, ki tudjuk hozni a legjobbat magunkból és elhozzuk a két pontot Franciaországból… Nem hiszem, hogy másképp kellene játszanunk, mint az első mérkőzésen, hiszen a lehetőségeink akkor is megvoltak, de a szerencse nem volt mindig mellettünk. Ha most is képesek leszünk most is gyorsan játszani, sokat futni és hatékonyan védekezni, akkor nyerhetünk. De ez egy kézilabdameccs, ami mindenképpen nehéz lesz…  Játékosként sohasem játszottan a Brestben, így ilyen értelemben nincs kapcsolatom velük. Annak viszont örülök, hogy egy kicsit hazalátogathatok és talán egy kis francia étel is jut majd. De a csapatom az ETO, a szívem itt van, az nem fontos, hogy francia csapat ellen játszunk, csak nyerni szeretnénk” – nyilatkozta a győri klubhonlap videointerjújában a csapat francia kapusa, Amandine Leynaud.
Ha az Audi ETO nyer Brestben, akkor a hátralévő két találkozón, a Buducsnoszt ellen Podgoricában és a román bajnok Ramnicu Valcea ellen Győrben összesen két pont megszerzése elég lehet a csoportelsőséghez.

KÉZILABDA-KUPAMÉRKŐZÉSEK. FÉRFI EHF-KUPA. Csoportmérkőzés. Sport1 11:45 Liberbank Cuenca–Rhein-Neckar Löwen (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András). Sport 16:45 Telekom Veszprém–Montpellier Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Haraszti Ádám, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila). NŐI BL, középdöntő csoportkör. Sport1 18:45  Brest-Bretagne HC–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:45 Harmadik Félidő kézilabda talkshow  (műsorvezető: Petur András, sztárvendég: Dean Bombac – MOL-Pick Szeged)