A világbajnok „keretbe zárja” az alapszakaszt • SportTV

A világbajnok „keretbe zárja” az alapszakaszt

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 18. 09:44    
Olvasási idő: < 1 perc

A „vigaszágas” rendszerrel ügyesen megtartotta az érdeklődést a PDC a Home Tour alapszakaszának vége felé. A nézők akárhogy is alakul, mindig inkább a klasszisokra, a nagy nevekre kíváncsiak, s akik nem „égtek le”, azaz csoportjukban legalább a második helyet megszerezték, kaptak egy javítási lehetőséget. Így a regnáló világbajnok, Peter Wright is, akivel kezdődött, s akivel végződik is a sorozat 32 napos alapszakasza.

Peter Wright: a világbajnok "javítóvizsgát" tesz a Home Tour alapszakaszának záró napján (Fotó: Getty Images)

Más kérdés, hogy nem mindegyik klasszis tudott élni a második sansszal. Az igazi nagyok – értsd: a világrangsor első hat helyezettje – közül Michael Smith (5.) és Gerwyn Price (3.) másodjára is elbukott, mint ismert Van Gerwen nem indult el, Cross egyedüliként „élből” továbbjutott, Gurney pedig még a második helyig sem jutott el első kísérletre. Maradt a világbajnok Peter Wright, aki nyilvánvaló favoritja az alapszakaszzáró négyesnek. Nem csupán ranglistahelye miatt, hanem mert mindhárom ellenfelével szembeni mérlege pozitív, Krzysztof Ratajskival szemben erősen (+7), Justin Pipe-pal meglehetősen (+5) és még Adam Hunt ellen is jobban áll, igaz, vele csak háromszor csapott össze (2–1).

A kvartettből egyébként hárman is 40 év felettiek, egyedül Hunt képviseli a 30 mínuszos korosztályt. Erre a napra egyébként a fogadóirodák papírformát várnak, az oddsok sorrendje megegyezik a résztvevők világrangsorhelyének emelkedő rendjével. Ne zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy az eddig a meglepetések versenyének bizonyuló Home Touron is egy este elmaradjanak a meglepetések.

Egyébként ha Wright továbbjut, azonnal a kiemelési lista élére ugrik. A második körre ugyanis a 32 résztvevőt világranglistás helyük alapján sorolják kiemelési csoportokba („kalapokba”). Az eddigi két szuperteljesítmény birtokosa, a legmagasabb egymeccses körátlagú Luke Woodhouse (113.86 az első kör 2. csoportjában Gerwyn Price ellen) és a legfölényesebb csoportgyőzelemet arató José Da Sousa (mindössze egy leget vesztett) például egyaránt a harmadik csoportba sorolódott, s mivel mindegyikből egyet-egyet húznak ki, ők a második körben – nevezzük el egyszerűen középdöntőnek – nem kerülhetnek egy csoportba.
A verseny az alapszakasz után egyhetes szünetet tart, a középdöntő szakasz első minitornájára jövő kedden, május 26-án este kerül sor, a szokott időpontban, 20:30-tól.

DARTS, PDC Home Tour. Sport2 20:30 a 32. csoport mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós)

Kapcsolódó

PDC HOME TOUR, 32. CSOPORT

A játékosok
Peter WRIGHT (skót).
Életkora: 50 éves. Világranglista-helyezése: 2. Legjobb eredményei: világbajnok (PDC, 2020), UK Open-győztes (2017)
Krzysztof RATAJSKI (lengyel). Életkora: 43 éves. Világranglista-helyezése: 18. Legjobb eredménye: vb-nyolcadddöntős (BDO, 2017), World Masters-döntős (2017)
Justin PIPE (angol). Életkora: 48 éves. Világranglista-helyezése: 54. Legjobb eredménye: vb-nyolcaddöntős (PDC, 2012), Players Championship Finals-elődöntős (2012, 2013, 2017)
Adam HUNT (angol). Életkora: 26 éves. Világranglista-helyezése: 115. Legjobb eredményei: UK Open 2. fordulós (2013, 2014, 2019)
A program
Wright–Hunt (örökmérleg: 3 m.–2 gy.–0 d.­–1 v.), Ratajski–Pipe (öm.: 3–0–0–3);
Hunt–Pipe (öm.: –), Wright–Ratajski (öm.: 9–8–0–1);
Ratajski–Hunt (öm.: – ), Pipe–Wright (öm.: 15–5–0–10)
Győzelmi esélyszámok: Wright 1.80, Ratajski 3.25, Pipe 6.00, Hunt 12.00