Bajban a Bayern? A gólkirály és a gólpasszkirály nélkül kell játszani!

2020. 06. 13. 07:43    
Olvasási idő: 2 perc

Robert Lewandowski és Thomas Müller nélkül kell végigjátszania egy meccset a Bayern Münchennek, erre az utóbbi hat évben összesen háromszor volt példa. Ráadásul a listavezető ellenfele a Mönchengladbach lesz, amely tétmeccsen eddig utoljára tudta legyőzni az elképesztő tavaszt futó bajor gárdát.

Alighanem a Mönchengladbach lehet az utolsó csapat, amely még egyszer izgalmat csempészhet a Bundesliga aranyérméért futó versenybe, ehhez nem kell mást tennie, mint megvernie a Bayern Münchent. Azt a Bayern Münchent, amely a német futball újraindulása óta – 19-5-ös gólkülönbség mellett – mind az öt tétmeccsét megnyerte (az előtte lévő időszakot is figyelembe véve meg 12-t), és december 7. óta veretlen tétmeccsen. Azt a Bayern Münchent, amelyet történetesen ő vert meg legutóbb (2-1-re azon az említett decemberi napon) és azt a Bayern Münchent, amely Robert Lewandowski és Thomas Müller nélkül kénytelen kiállni.

Mintha a Metallicának James Hetfield és Kirk Hammett nélkül kellene zenélnie, mintha a Trónok harcát Havas John és Brann Stark nélkül kellene végignézni. Nehezen elképzelhető eset, ettől még szombat este így játsszák le a német futball egyik klaszikusát. Merthogy mindketten sárga lapok miatt kénytelenek pihenni – Müller a Bundesliga-pályafutása során először. November előtt körülbelül feleekkora jelentősége lett volna a páros hiányzásának, hiszen a Niko Kovac-éréban Müller egy volt a sok közül, peremberré degradálódott, Hansi Flick alatt viszont ő az ész a csapatban, élete formájában van.

Kovac alatt 10 bajnokin 0 gól és 4 gólpassz volt a mérlege, Flicknél 20 mérkőzésen 7 gól és 16 gólpassz.

Lewandowskit meg aligha kell magyarázni. Ha mégis: 30 góllal vezeti a góllövőlistát (viszont gyakorlatilag biztos, hogy nem tudja megismételni Gerd Müller 40 gólos szezonját), 34 ponttal (Jadon Sanchóval és Timo Wernerrel holtversenyben) a kanadai táblázatot.

Ha úgy tetszik, a Bayernnek a Bundesliga legjobb góllövője és asszisztkirálya nélkül kell kiállnia. Ha meg úgy, akkor a Kicker osztályzatai alapján a liga legjobb és harmadik legjobb játékosa nélkül.

Hogy ők mennyire meghatározó emberei voltak a Bayern Münchennek az elmúlt években, csak egy példa:

Lewandowski 2014. nyári érkezése óta mindössze három olyan tétmeccset játszott a gárda, amelyen Lewy és Müller sem játszott egyetlen percet sem.

Az ebből a tekintetből premiernek számító, 2015 májusában játszott, Leverkusen elleni találkozón ki is kapott a csapat 2-0-ra, később a Celticet a Bajnokok Ligájában (2017 októberében 2-1-re), majd a Frankfurtot a bajnokságban (2018 áprilisában 4-1-re) sikerült megverni. További hat összecsapáson egyikük sem kezdett, de a folytatásban legalább az egyikük beszállt, a gárda pedig meg is nyerte az összes meccset – nem egyszer valamelyikük góljával.

Flicknek megvan a terve a pótlásukra, Müller pozíciójában a hátsérüléséből visszatérő Serge Gnabry játszhat, elöl meg a csereként már két bajnokit is eldöntő, 19 éves Joshua Zirkzee. Ha Gnabry mégsem jön rendbe, akár Zirkzee is pótolhatja, elöl meg vagy az amatőrcsapat házi gólkirálya, a harmadosztály mesterlövésze, Kwasi Wriedt vagy – ami azért döbbenetes meglepetés lenne, de Flick szívbaj nélkül mer a fiatalokhoz nyúln – a 17 éves szupertehetség, Jamal Musiala kap lehetőséget. Csak mert a két eltiltotton kívül sérülés miatt Thiago és Tolisso is hiányzik (a védelemből pedig Süle).

Persze, Flick azért nem kapkod szíverősítőért: „Josh technikailag képzett, jól fejezi be a támadásokat. És jól bánik a labdával, amire nálunk nagy szükség van. Abszolút élvezi a bizaémat. Örülök, ha egy fiatal játékosnak talán kezdőként is megadhatom a lehetőséget. Remélem, az edzéseken néhány dolgot ellesett Lewandowskitól és Müllertől. Ők ketten a beadások gyakorlásánál rendre egy párt alkotnak. Ha valaki vet egy pillantásra, éles helyzetben Lewy miképp értékesíti Thomas beadásait, az azért felkapja a fejét. Ha Joshua ezt tanulmányozza, pontosan tudja, min és hogyan kell dolgoznia.

A Sport1-en 18:15-től élőben közvetítjük a Bayern München-Mönchengladbach Bundesliga-rangadót.

Cookie beállítások