Izgalmas és gyilkos csoportokban a magyar BL-csapatok

2020. 07. 01. 23:05    
Olvasási idő: 3 perc

Bécsben megtartották a kézilabda Bajnokok Ligája 2020-2021-es idényének sorsolását. A legnehezebb helyzetbe az FTC-Rail Cargo Hungaria került, a Telekom Veszprémre leendő Final Four-riválisok várnak, a MOL-Pick Szegedre kiegyensúlyozottabb csoport, míg a Győri Audi ETO KC-ra első ránézésre könnyebb ág.

A legendás bokszedző, Szántó Öcsi bácsi örökbecsűje szerint minden világversenyen Kokóé (a nem kevésbé legendás Kovács Istváné) volt a legjobb sorsolás. Főleg azért, mert annyival jobb volt a többieknél, hogy tulajdonképpen mindegy volt, kit sodort az útjába a szerencse. A női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében nagyjából ugyanennyi értelme van azon lamentálni, mennyire nehéz nyolcasba került a Győri Audi ETO KC. A legutóbbi három befejetett kiírást megnyerő zöld-fehérek mostani beosztása kapcsán az EHF Twitter-csatornáján már hőzöngött is néhány román szurkoló, hogy ezt már megint hogy, csak közben ne felejtsük el, az ETO 37 BL-találkozó óta nem talált legyőzőre. És ennyi ideig bizony nem lehet mindig elkerülni a Rosztov-Dont, a CSM Bucurestit, a Metzet, a Brestet vagy éppen a Viperst. Most speciel a Brest kivételével sikerült mindenkit, és bár a Buducsnoszt, valamint a volt győri kedvenccel, Nycke Groottal felálló Odense ott van a riválisok között, a csoportelsőség erősen „kinéz” a címvédőnek.

Nem lehet ugyanezt elmondani az FTC-Rail Cargo Hungariára, amely ezek után törvényszerűen megkapta a nehéz csapatok többségét, konkrétan például a 2019-es Final Four összes résztvevőjét (Rosztov-Don, Vipers Kristiansand, Metz) – természetesen a Győr kivételével. „Kísért a múlt – jelentette ki az FTC Facebook-oldalán Elek Gábor vezetőedző. – A Ljubljanát leszámítva a csoportunkban lévő valamennyi csapattal megmérkőztünk az elmúlt szezonban. Az biztos, hogy a Rosztov továbbra is hihetetlenül erős lesz, a Vipers tovább erősödött, láttuk, hogy az Esbjerg is kiváló csapat, illetve nem tudhatjuk biztosan, hogy a Metz és a Bucuresti végül milyen kerettel vág neki a szezonnak. A cél, hogy továbbjussunk a csoportból, de nem kétség, hogy kőkemény meccseket kell ehhez megvívnunk.”

A „négyből három Final Four-os” a Telekom Veszprémre is igaz, hiszen a férfi BL B-csoportjában ott van a 2020 decemberében faramuci módon még a 2019-2020-as négyes döntőt megvívó együttesek közül a Barcelona, a THW Kiel és a magyar bajnoki csúcstartó is. És úgy bónuszként a 2018-ban ezüstérmes Nantes is. „Azt gondolom, a játékosállományt tekintve a Barca és a Kiel a két legerősebb csapat a Bajnokok Ligájában, de láthattunk már csodákat, amikor nem a legerősebb nyert. Az a célunk, hogy az első két hely egyikét megszerezzük, és ezért szerintem a spanyolokkal és a németekkel leszünk nagy harcban. Aztán persze a többi csapatot sem szabad lebecsülni, hiszen minden meccset nyernünk kell, hogy aztán a ki-ki mérkőzéseken a Barca vagy a Kiel ellen esélyünk legyen” – fejtegette klubja hivatalos honlapjának Lékai Máté, a Veszprém irányítója.

A MOL-Pick Szegednek franciából erősebb (PSG), németből talán gyengébb vetélytárs (Flensburg) jutott, első blikkre a csoportja is kiegyenlítettebb, igaz, az anyagi keszekuszaság miatt a Kielce és a Vardar Szkopje erejét majd csak idővel lehet megbecsülni. Más kérdés, mindentől függetlenül a kölni négyes döntő a „Kékek” célja. „Klubunk többször megmutatta, hogy felveszi a versenyt Európa élcsapataival. Kemény küzdelem lesz, de olyan a keretünk, amely képes a feladatok megoldására” – jelentette ki Szűcs Ernő Péter elnök.

Az európai szövetség közlése szerint amennyiben a koronavírus-járvány nem szól közbe, a férfiaknál szeptember 16-17-én rendezik a csoportkör első fordulóját. A következő idénytől szerdán és csütörtökön játsszák a mérkőzéseket 19 és 21 órától.

KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, csoportbeosztás

Férfiak. A-csoport: Vardar Szkopje (északmacedón), PSG (francia), Kielce (lengyel), FC Porto (portugál), MOL-Pick Szeged, Meskov Breszt (fehérorosz), Elverum (norvég), Flensburg (német). B-csoport: Barcelona (spanyol), Telekom Veszprém, THW Kiel (német), Aalborg (dán), Nantes (francia), Motor Zaporizzsja (ukrán), Celje (szlovén), PPD Zagreb (horvát)

Nők. A-csoport: Metz (francia), Rosztov-Don (orosz), Vipers Kristiansand (norvég), Esbjerg (dán), FTC-Rail Cargo Hungaria, CSM Bucuresti (román), Bietigheim (német), Krim Ljubljana (szlovén). B-csoport: Ramnicu Valcea (román), Győri Audi ETO KC, Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Borussia Dortmund (német), CSZKA Moszkva (orosz), Brest (francia), Odense (dán), Podravka Koprivnica (horvát)

A férfi BL 1. fordulóját szeptember 16-17-én, a női BL-ét szeptember 12-13-án rendezik.

A Sport TV élőben követi nyomon a kézilabda Bajnokok Ligája eseményeit.

Cookie beállítások