Két éve profi, de már berúgta az elit ajtaját • SportTV

Két éve profi, de már berúgta az elit ajtaját

2020. 07. 23. 14:54    
Olvasási idő: < 1 perc

Csütörtökön már a negyeddöntőkkel folytatódnak a World Matchplay küzdelmei. Az ezúttal dobóállásba lépők közül Michael Smithnek, Simon Whitlocknak és Gary Andersonnak nem újdonság major tornán a legjobb nyolc között játszani, Krzysztof Ratajski viszont premierre készül. Az eddig mutatott játéka alapján nem esélytelenül.

Szokni kell, ízlelgetni kell: kelet-európai játékos szerepelhet „major” PDC-torna negyeddöntőjében. Ráadásul a lengyel Krzysztof Ratajski nem is esélytelenül indul harcba Michael Smith ellen, hiába van utóbbinak már világbajnoki döntője is. A fogadóirodáknál jelenleg fifti-fiftire adják őket, ami úgy egy héttel ezelőtt még biztosan nem így lett volna. Csak azóta Ratajski a verseny eddigi idei legjobbját jelentő 107,53-as átlaggal eltakarította Jermaine Wattimenát, majd pedig 99,68-cal Gabriel Clemenst, és egyelőre az ő formája tűnik a legjobbnak a World Matchplayen.

Úgy, hogy korábban még egyetlen nagy PDC-tornán sem járt a legjobb nyolc között. Players Championship-fordulókat nyert, a BDO égisze alatt 2017-ben még World Masterst is, de igazából most jelezte a világnak, hogy „Hé, megjöttem az elitbe”. Mert talán ezt már nem túlzás róla leírni. A világranglistán már most 13., magas átlagokat dobál, ami ahhoz képest főleg nagy szó, hogy mindössze két éve főállású profi. „Sokáig nem volt lehetőségem kizárólag a dartsra összpontosítani. Sokáig hétköznaponként normálisan dolgoztam, hétvégente pedig Lengyelországban és pár külföldi országban vettem részt tornákon. A 2018-as volt az első év, amikor már csak a dartsra figyelhettem” – mondta „előző életéről”.

Azt meg azért lehet sejteni, hogy nem a BDO-nál gazdagodnak meg a legjobbak. Az ottani nagy tornák egyik legnagyobbikának a megnyerése pontosan annyit ért, amennyi itt a két győzelemmel elért negyeddöntőért jár. 25 ezer fontot… „Egyáltalán nem esett nehezemre szervezetet váltani, mindig is a PDC-nél szerettem volna játszani, a választás végeredménye tulajdonképpen nem is volt kérdéses a számomra. A ranglistán folyamatosan haladtam felfelé, és ha a 2019-es világbajnokság jól sikerült volna a számomra, már akkor megszerezhettem volna a Pro Tour-kártyát. Egy évvel később viszont már sikerült” – mondta a „Lengyel Sas” becenévre hallgató játékos.

Idei eredményei és mutatott játéka alapján pedig nem is kérdéses, hogy itt a helye.

A Sport1-en 20 órától élőben közvetítjük a World Matchplay 6. napját.