Jahrhundertspiel 1-2 - hat hasonlósággal • SportTV

Jahrhundertspiel 1-2 – hat hasonlósággal

2020. 08. 15. 10:14    
Olvasási idő: 2 perc

Németország-Brazília 7-1, Bayern München-Barcelona 8-2. Hat éven belül két kiütéses német siker, két évszázad mérkőzése – és megannyi hasonlóság. Például a kétszer hatgólos különbség tiszteletére az alábbi hat.

Nagyon irigylem a németeket, mert hat éven belül két olyan futballmérkőzést is átélhettek, amire ráaggathatták az évszázad győzelme elnevezést. Vagy ha úgy tetszik, megvolt a Jahrhundertsieg 1-2. Az első felvonást 2014. július 8-án játszották, és Németország 7-1-re kiütötte a világbajnokság elődöntőjében Brazíliát. A második rész ősbemutatóját pedig 2020. augusztus 14-én tartották, amikor is a Bayern München 8-2-vel felmosta a Luz-stadion gyepét a Barcelonával. És bizony vannak párhuzamok a meccsek között – már csak a kétszer hatgólos különbség miatt is kerestem gyorsan hatot.

A legsúlyosabb vereség

A brazil válogatott is, a Barcelona is történelmi léptékű vereséget szenvedett el. A selecao számára az 1-7 a különbséget illetően rekordbeállítás volt, azt megelőzően egyszer már kikapott 6-0-ra, de még 1920-ban az akkoriban világverő Uruguaytól. A Barca nemzetközi kupameccsen még nem kapott ekkora pofont, sőt, nyolc gólt sem. Az eddigi legtöbb kapott gólja hat volt, azt a Valencia ellen szedte össze még az 1961-62-es VVK-sorozatban, amikor is a Valencia 6-2-es csapást mért a gólt szerző Kocsis Sándorral felálló katalánokra. Erre jött most egy nyolcas… A hatgólos különbség pedig abszolút csúcs a nemzetközi kupákban a Barca kudarcait illetően, ekkora csapást senki sem mért korábban a gárdára.

Thomas Mülleré a vezető gól

A támadó a vb-elődöntőben a 11., most a 4. percben kezdte meg a gólgyártást, jobbal. Ráadásul a Barca ellen lejátszotta a 113. BL-mérkőzést, amivel egyedüli csúcstartó lett a német játékosok között.

Elbuktak a győzelemre ítéltek

Brazíliának, nem túlzás, meg kellett volna nyernie a 2014-es vb-t. Otthon játszott, mindenki mindent alárendelt a győzelemnek, és senki sem akarta, hogy megismétlődjön az 1950-es trauma. Nem az én tisztem megmondani, hogy a németek elleni K. O. kisebb vagy nagyobb volt az Uruguay elleni, döntős buktánál, de hogy a selecaónak továbbra is várnia kell az első hazai vb-aranyára, az biztos. Hiába ötszörös világbajnok, az öt aranyából egyet sem otthon szerzett, hanem Svédországban, Chilében, Mexikóban, az Egyesült Államokban és Japánban. A Barcelona pedig a BL-ben próbálta megmenteni a szezonját, hogy ne essen meg vele az, ami legutóbb a 2007-2008-as idényben. Legutóbb akkor nem nyert a csapat trófeát, és már most sem fog. Merthogy a Real Madrid elvitte előle a bajnoki címet és a spanyol Szuperkupát, valamelyik baszk csapat (a Real Sociedad vagy az Athletic Bilbao) elviszi a Spanyol Kupát, a BL-től pedig ezzel a kudarccal elköszönt.

Hansi Flick

Lehet, olyan látványosan nincs meg mindenki fejében, hogy ő is ott volt mindkét nagy diadalnál, pedig így történt. 2006 és 2014 között ugyanis ő volt Joachim Löw segítője a Nationalmannschaftnál, és a vb-aranyat követően ült csak át a német szövetség sportigazgatói székébe. Most pedig ugyebár ő a Bayern München vezetőedzője, és ő az, aki az ezerfelé húzó sztárok hordájából igazi csapatot rakott össze Münchenben. És már ott van a mostani stábájában Miroslav Klose, aki hat éve még gólszerzőként tündökölt.

Szenvedő világsztár

2014-ben Neymar, 2020-ban Lionel Messi körül volt a legnagyobb hírverés a sorozatban. Egyikük sem ért akkor a csúcsra. A brazil játékos sérülés miatt ráadásul kénytelen volt kihagyni az elődöntőt (a kolumbiai Zuniga tette taccsra), Messi most ugyan a pályán volt, de a második Barca-gólt eredményező akció elindításán, illetve egy kapufán kívül sokra nem futotta az erejéből.

Kétgólos cserejátékos

Hat éve André Schürrle, most Philippe Coutinho dicsőült meg a kispadról beszállva, ráadásul mindketten gólszerző (Miroslav Klose, illetve Serge Gnabry) helyére álltak be. Mindketten dupláztak a meccsen, és még az is lehet, a későbbi sorsuk is közös lesz. Schürrle már úgy döntött, elég az útvesztők sokaságából, és befejezte a karrierjét, míg a brazil középpályás egyelőre nem kell senkinek. A Barcelona által kért 100 millió euró körüli összegért biztosan nem. A Bayern jelezte, nem él a vásárlási lehetőséggel…