Második csoportkör: rajt, skót házirangadóval • SportTV

Második csoportkör: rajt, skót házirangadóval

2020. 08. 28. 11:46    
Olvasási idő: 2 perc

Az első kör lezárult, a mezőny szegényebb lett el világbajnokkal, de nincs megállás: a Milton Keynes-i „darsbuborékban” a második kör első napjával, azaz a 10. fordulóval folytatódik a Premier League idei küzdelemsorozata.

Ugyan együtt lettek csapatvilágbajnokok, de Milton Keynes-ben pénteken este egymás ellen küzd a két egyéni skór vb-győztes, Gary Amderson és Peter Wright (Fotó: Getty Images)

A lebonyolításban a különbség csak annyi, hogy ettől fogva már nincsenek challenger játékosok, minden este csak négy találkozóból áll. De nem hét, hanem nyolc nyert legig tartanak a mérkőzések. A játékosok tovább viszik pontjaikat és legkülönbségüket.
A péntek este nyitómeccsén a listavezető Glen Durrant játszik a Milton Keynes-ben egy veresége után kétszer győztes és ezzel a táblázaton a 10 pontos, még playoffhelyes MVG mögé egyetlen ponttal felzárkózó Geryn Price-szal. Bár kettejük örökmérlege a walesi számára kedvező, a háromszoros BDO-világbajnok eddigi egyetlen PL-csatájukat biztosan 7–3-re megnyerte, 100 fölötti háromnyíl-átlaggal.

Utána jön a skót háziderbi, a két felföldi világklasszis, Peter Wright és Gary Anderson már 46. profi ütközete. Összesítésben a kétszeres világbajnok 8 győzelemmel jobban áll a regnáló vb-címvédőnél, a PL-ben is ő szerepelt eddig jobban, de kettejükre mindig igaz, hogy a pillanatnyi diszponáltság dönt, néha még az sem. A Premier League-ben eddig meccseik csaknem egyharmada döntetlenül végződött, könnyen meglehet, hogy most is kijátsszák mind a 14 leget és nem lesz nyertese a találkozónak.

Nathan Aspinall egészséges önbizalommel nézhet az MVG elleni csata elé: legutóbbi három mérkőzésükből kétszer – közte a PL első csoprtkörében is – legyőzte a világelsőt (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Bár Michael van Gerwen mindig, mindenki ellen esélyes, azért a most tagadhatatlanul mini (?) hullámvölgyben van. Legutóbb tavalyelőtt áprilisban fordult elő vele, hogy két egymás utáni PL-meccsen kikapott, akkor hazai színpadon, a rottedami Ahoyban esett meg vele ez a csúfság, Wrighttól és a honfitárs „atyamester” Van Barneveldtől szenvedett vereséget. (Persze aztán megnyerte a végén a versenyt…) Most Durrant után Gary Andersonnal szemben is alulmaradt, ráadásul péntek esti ellenfele, Nathan Aspinall azon kevesek egyike, aki ellen nem pozitív a mérlege. Ikszre állnak, sőt a PL első körében is az ifjú angol bizonyult jobbnak és legutóbbi meccsükön, a vírus előtti utolsó tornán is beleszaladt ellene egy kemény 1–6-ba. Jelenleg mindketten playoffhelyen állnak, de a mérkőzés után valamelyikük, ­ döntetlen esetén akár mindketten is leszorulhatnak onnan, olyan szoros a középmezőny.

A záró meccs résztvevőinek eddig jobbika, Michael Smith is az egyik aspiráns az előzésre vagy a még szorosabb felzárkózásra. Összesítésben jobban áll ellenfelénél, Daryl Gurneynél, a PL-ben remis a mérlegük, de a legutóbbi meccsüket Smith nyerte. Kérdés, az éppen csak bennmaradás mennyi lelki többletet ad az északírnek, aki ezért csütörtökön nem a saját erejéből maradt benn a nyolcban, mert kellett az is hozzá, hogy Durrant legyőzze Crosst.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2020, A 10. FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI

Glen DURRANT (1. hely, 14 pont)–Gerwyn PRICE (6. hely, 9 pont)
Örökmérleg: 10–4–0–6. A PL-ben: 1–1–0–0. Legutóbbi mérkőzés: Durrant–Price 7–3 (PL, 5. forduló, Exeter, 2020. 3. 5.)
Peter WRIGHT (2. hely, 12 pont)–Gary ANDERSON (5. hely, 10 pont)
Örökmérleg: 45–16–3–26. A PL-ben: 10–2–3–5. Legutóbbi mérkőzés: Anderson–Wright 6–6 (PL, 2. forduló, 2020. 2. 13., Nottingham)
Nathan ASPINALL (3. hely, 11 pont)–Michael VAN GERWEN (4. hely, 10 pont)
Örökmérleg: 8–4–0–4. A PL-ben: 1–1–0–0. Legutóbbi mérkőzés: Aspinall–Van Gerwen 6–1, Players Championship-verseny, Barnsley, negyeddöntő, 2020. 3. 14. Az idei PL-ben: Aspinall–Van Gerwen 7–5 (3. forduló, Cardiff, 2020. 2. 20.)
Michael SMITH (7. hely, 9 pont)–Daryl GURNEY (8. hely, 6 pont)
Örökmérleg: 15–9–1–5. A PL-ben: 2–1–2. Legutóbbi mérkőzés: Smith–Gurney 7–5 (PL, 4. forduló, Dublin, 2020. 2. 27.)

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport2, 19:30 a 10. forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)