Lakásüzemeltető volt, dartssztár lett • SportTV

Lakásüzemeltető volt, dartssztár lett

2020. 10. 17. 12:51    
Olvasási idő: 3 perc

Glen Durrant megszerezte az első PDC-s tornagyőzelmét televíziós versenyen. Mindössze két éve profi, és máris stabil tagja az élmezőnynek!

Heti 50 órás civil munka, mellette pedig edzések – ez három BDO-világbajnoki címhez volt elég, na meg sportágon belüli elismertséghez, ugyanakkor a nagyvilág fejében mindig ott motoszkált a kérdés: Szép, szép a három vb-arany, na de mire menne hősünk Michael van Gerwenék ellen? Alighanem ez járt Glen Durrant fejében is az elmúlt években, miközben nyerte a vb-címeket, illetve monitorozta a BDO-ból a PDC-be igazoló vetélytársai-barátai teljesítményét. Aztán 2019 elején elérkezettnek látta az időt a váltásra, hogy a darts első számú színpadján is megmutassa magát. A Q-Schoolban elnyerte a PDC-kártyát (397 játékosból 19 ért célba…), ez pedig megadta neki a lökést ahhoz, hogy civil munkáját feladva, életében először kizárólag a dartsra összpontosítson. Addig heti 50 órát dolgozott, mintegy 15 ezer szociális lakás üzemeltetéséért volt felelős, csak munkán kívül tudott edzeni, és felismerte, ez a profik ellen kevés lesz. Nagyon szomorú volt, hogy ott kellett hagynia a 30 éve betöltött civil állását, viszont azóta rendszer költözött az életébe, úszik és konditerembe jár, meghatározott szisztéma szerint edz – és még csak két év sem kellett hozzá, hogy megtérüljön a befektetése.

Merthogy a mögöttünk hagyott csütörtökön megnyerte első nagy tornáját a PDC égisze alatt, amiért 250 ezer fontot zsebelt be (további 25 ezret pedig azért, hogy az alapszakaszt is az élen zárta). Az éves angol átlagkereset ennek úgy a tizede, csak a mihez tartás végett… Viszont az alázata megmaradt, a díjátadó után (az ugye már éjfél környékét jelentette) taxiba vágta magát, és Coventryből eindult a londoni Heathrow reptérre, ahonnan reggel hétkor indult a repülője Stuttgartba. A hétvégén már újabb verseny, a European Darts Grand Prix várt rá Sindelfingenben. Csak immár PDC-major torna győzteseként, az egyik legnagyobb presztízsű viadal, a Premier League első helyezettjeként.

Most már elmondható, teljesítette azon célját, amit az „átigazolásakor” kitűzött maga elé:

„Két év alatt stabilan a világ legjobb tizenhat játékosa közé akarok kerülni. Még nem vagyok készen arra, hogy bármelyik nap legyőzzem Van Gerwent, de úgy már okozhatok meglejepetést, mint egy-két futballcsapat az FA-kupában, amelyen egy meccsen dől el a továbbjutás.”

Ilyen meglepetésekkel már BDO-sként is kirukkolt a PDC-sek ellen, elég csak a két szervezet közös tornájára, a Grand Slam of Dartsra gondolni, amelyen 2017-ben negyeddöntős volt, többek között Dave Chisnall és Peter Wright legyőzésével (Wrightot a csoportkörben verte meg, a nyolc között viszont már a skót volt a jobb). A világranglistán már a 13., úgy, hogy neki még nincs is meg a kétéves teljes eredménysora, a decemberi vb után, már egy közepes szereplést követően is, alighanem a legjobb 10 között lesz.

Pedig nem volt mindig ilyen szoros kapcsolata a játékkal. Eleve tehetséges biliárdosnak indult (aligha véletlen, még ma is Steve Davis, a legendás biliárd- és snookerjátékos az egyik példaképe), aztán ugyan dartsra váltott, de

amikor megismerkedett későbbi feleségével, illetve családot alapított, jó egy évtizedre abbahagyta a játékot, és csak a kilencvenes évek legvégén tért vissza a tábla elé.

A BDO-ba 2011-ben lépett be, ott nyolc év alatt minden kiemelt tornát megnyert, ráadásul annak az időszaknak köszönheti a legnagyobb, dartson kívüli sportélményét is. 2017-ben ugyanis kivihette a Lakeside Trophyt, a világbajnoknak járó trófeát kedvenc csapata (még a mezében is vissza szoktak tükröződni a színei) a Middlesbrough stadionjába.

Mostanra pedig már több Premier League-aranyérme van, mint a Borónak alighanem valaha is lesz. Bár az is igaz, hogy az elődöntőben, saját bevallása szerint, a darts PL-rájátszás történetének egyik legrosszabb meccsét játszotta a kétszeres PDC-világbajnok Gary Andersonnal. Durrant 10-9-re nyert ugyan, de riválisának négy meccsnyila is volt. Ha egyet bedob, továbbra is ott ült volna az átok Durranten, aki előtte négy tv-s tornán is az elődöntőben bukott el, és egyszer sem játszhatott döntőt. Most bejutott, ott pedig egyetlen brékkel térdre kényszerítette az őt az alapszakaszban kétszer is megverő Nathan Aspinallt, és újoncként megnyerte a Premier League-et. (Egy éve ő is, Aspinall is játszott, de csak egy-egy este, kihívóként.)

A korábban debütálók közül csak Phil Taylor, Gary Anderson és Michael van Gerwen nyerte meg a PL-t!

„Most a világ legjobb játékosénak érzem magam, korábban egyszer sem volt ilyen érzésem. A győzelem a világot jelenti nekem. Ezzel megérte, hogy a BDO-tól átjöttem a PDC-hez. A lányomnak ajánlom a győzelmet” – mondta a boldog győztes, aki egy hónap múlva ünnepli az 50. születésnapját.

Történetesen a Grand Slam of Darts döntője napján. Ott lepheti meg önmagát a legszebb születésnapi ajándékkal.

Kapcsolódó

A PREMIER LEAGUE GYŐZTESEI

6   Phil Taylor (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2012)

5   Michael van Gerwen (2013, 2016, 2017, 2018, 2019)

2   Gary Anderson (2011, 2015)

1   Glen Durrant (2020)

Raymond van Barneveld (2014)

James Wade (2009)