Győztesek dartsmaratonija, kilenc napon át • SportTV

Győztesek dartsmaratonija, kilenc napon át

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 16. 18:14    
Olvasási idő: 2 perc

Több évtizeddel ezelőtt a teniszben „találták ki” a Grand Slam-kupát, azaz az év vége felé egy nagy tornára gyűjtötték össze az esztendő legnagyobb versenyének győzteseit. Ez az „egyéni szuperkupa” forma aztán több sportágban is elterjedt. Dartsban első ízben 2007-ben írták ki, azóta minden évben megrendezték, az idei tehát a 14. lesz a Grand Slam of Darts nevű szuperversenyen.

Gerwymn Price immáe capatvilágbajnokként hajt sorrendben harmadik végső sikerére a Grand Slam of Dartson (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A részvételt a legnagyobb presztízsű versenyek megnyerésével, vagy az azokon a döntőbe jutással lehetett kiérdemelni, de rendeztek selejtezőtornákat is, a férfiaknak és a nőknek is, sőt a BDO vb-győzteseinek is járt meghívó. A 32 meghívott játékost nyolc, egyenként négyversenyzős csoportba sorsolták, a kvartettek élére egy-egy játékost emeltek ki a világranglista alapján. A csoportmeccsek 5 nyert legig tartanak, hétfőtől csütörtökig a héten. Minden csoportból két-két versenyző jut tovább, a nyolcaddöntőt nem sorsolják külön, hanem ágrajz szerint játsszák a meccseket, 8 nyert legig, pénteken és szombaton. A negyeddöntőtől egységesen 16 nyert legig tartanak a meccsek, vasárnap, hétfőn és kedden. (Csütörtökig és vasárnap két szakasz, „session” lesz, a többi játéknapon csak este játszanak, délután nem.)

Bár MVG most nem az első számú favorit, de nem lenne meglepő, ha formajavulással megszerezné 2017 után ismét, összesen negyedszer is a trófeát (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A viadal 13 eddigi kiírását összesen öt versenyző nyerte meg, „természetesen” Phil Taylor a győzelmi rekorder 6 végső sikerrel, a jelen legnagyobbja, Michael van Gerwen háromszor nyert, a címvédő Gerwyn Price kétszeres bajnok (tavaly és tavalyelőtt győzött), egy-egy alkalommal diadalmaskodott Raymond van Barneveld és Scott Waites. Közülük csupán a két legenda, The Power és Barney vonult vissza, a másik három aktív, csupán Waites nem szerezte meg az indulási jogot, ő egyébként még mindig a BDO-ban versenyez.
A verseny összpénzdíja 550 ezer font, a trófea mellé a győztesnek 125 ezer, a döntősnek 60 ezer, az elődöntősöknek negyven-, a negyeddöntősöknek húsz-, a nyolcaddöntő veszteseinek 10 ezer jár, a csoportharmadikak  7500, a csoportutolsó 4000 fontot kapnak a számlájukra. A csoportelsők még külön 3500 fontos bónuszt kapnak.

Lisa Ashton a női selejtezőtorna megnyerésével került a 32 megh0vott közé (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A két korábbi bajnokon kívül ott lesz a mezőnyben a három vb-címvédő Peter Wright, Wayne Warren és Szuzuki Mikuru (utóbbi kettő a BDO-é) is. A viadal históriának négy 9 nyilasát dobó játékosok közül három (Wade, Chisnall és Van den Bergh) indul, érdekesség, hogy az „elszenvedők” közül is három (Gary Anderson, Van Gerwen és Wright) szintén a pódiumra áll a coventryi Ricoh Arenában megrendezett szupetornán. Asz öt kontinens közül négy képviselői jelen lesznek, egyedül Amerika nem „delegált” versenyzőt. A nemzetek szerinti megoszlásban természetesen a sportág legnagyobbjai, az angolok a legszámosabbak 15 játékossal, 3-3 walesi és holland mellett 2-2 ausztrál skót indulhat, a többi nemzetből egy-egy versenyző játszhat a tornán.

Kapcsolódó

GRAND SLAM OF DARTS 2020, a csoportkör sorsolása

A-csoport: Michael van Gerwen (holland, 1. kiemelt), Joe Cullen (angol), Gabriel Clemens (német), Adam Hunt (angol)
B-csoport: Gary Anderson (8. kiemelt), Simon Whitlock (ausztrál), Adam Gawlas (cseh), Ryan Searle (angol)
C-csoport: Michael Smith (angol, 4. kiemelt), Krzysztof Ratajski (lengyel), José da Sousa (portugál), Lisa Ashton (angol)
D-csoport: Rob Cross (5. kiemelt), Dave Chisnall, Luke Humphries, Justin Pipe (mind angol)
E-csoport: Peter Wright (skót, 2. kiemelt), Ian White (angol), Devon Petersen (dél-afrikai), Dirk van Duivenbode (holland)
F-csoport: James Wade (angol, 7. kiemelt), Jermaine Wattimena (holland), Damon Heta (ausztrál), Glen Durrant (angol)
G-csoport: Gerwyn Price (walesi, 3. kiemelt), Jonny Clayton (walesi), Ryan Jones (angol), Szuzuki Mikuru (japán)
H-csoport: Nathan Aspinall (angol, 6. kiemelt), Dimitri Van den Bergh (belga), Ricky Evans (angol), Wayne Warren (walesi)

DARTS, Grand Slam of Darts, 1. nap, Coventry. Sport1 16:00 és 20:00  a csoportkör mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)