A Bundesligák négymeccses szombatja • SportTV

A Bundesligák négymeccses szombatja

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 28. 13:07    
Olvasási idő: 3 perc

Kézilabda-kupaforduló nem lévén bővül a szokásos Bundesliga-szombatunk programja. Kezdünk kora délután egy másodosztályú meccsel, majd következik két élő és egy felvett mérkőzés az élvonalból.

Lewnadowski-gólöröm. Ha csak egy ilyen hasnlóra sor kerül a VfB elllen, akkor "egyenít": a Dortmund szíbeiben négy gólt lőtt a Stuttgartnak, a Bayernében eddig "csak" hármat (Fotó: Getty Images)

KARLSRUHE–PADERBORN

Olli Kahn, Mehmet Scholl és sok más remek futballista nevelőegyesülete, a KSC ma ha nem is fényévekre, de meglehetősen távol van attól, amikor poáldául a Valenciát 7–0-ra verte meg az UEFA-kupában. A kései utódok most a másodvonal tabellájának 10. helyén állva inkább olyan szerény célt tűzhetnek maguk elé, hogy csatlakozzanak a középmezőny magvához, és ne kelljen hátrafelé tekingetniük a táblázaton, merthogy a már (lenti) osztályozós helyen álló – amúgy szintén nagy múltú – Braunschweig csak két ponttal áll mögöttük.
A Paderborn viszont nem rokkant bele az azonnali kiesésbe az élvonalból, most az azonnali visszatérésért harcol.  Nem is áll rosszul, az osztályozót érő harmadik helyet elfoglaló Greuther Fürthnél mingössze egyetlen pontocskával van kevesebbje.
A pillanatnyi forma is a vendégcsapatot „támogatja”: míg a KSC elmúlt öt tétmeccséből kettőt is elvesztett, két győzelem és egy döntetlen mellett, addig az SCP ebben a peiódóusban veretlen, mi több, négy győzelem mellett csupán egy remit tartalmaz az eredménysora.

STUTTGART–BAYERN

A valaha egynél több bajnokságot nyerő német klubok ellen csak a Werder ellen olyan nyomasztó Bayern fölénye az örökmérleget tekintve, mint a Stuttgart ellen. A rekordbajnok még a Mercedes-Benz- (korábban Neckar) Stadionban is többször nyert, mint ahányszor kikapott és remizett összesen! Míg más csapatok esetében az lehet érdekes, – s kis keretes múltidéző statisztikánkban azt tüntetjük fel, mikor nyert legutóbb a vendégcsapat, itt a hazai sikert kellett hosszasabban keresgélni. Nos, a svábok büszkesége több mint 13 és fél éve, 2007 áprilisában tudta legyőzni legutóbb otthon a bajorokat 1–0-ra!
Persze, tegyük hozzá, a Bayern éppen a másik sokszor megvert nagycsapat, a Werder ellen rontotta el múlt héten hosszas győzelmi sorozatát, és a Stuttgart aktuális újoncként jól menetel az idényben. A 8. helyen áll, mindössze 4 pontnyira az El-t érő pozíciótól, az első forduló óta veretlen. Ezzel együtt az elmúlt fordulókban a védekezéssel akadtak gondjai a csapatnak, ezért Matarazzo edző gondolkodik, visszaállítsa-e a kezdőbe a térdműtétje után frissen felépülő Mavropanoszt, aki Stenzelt válthatja a védősor jobb oldalán. Még két bizonytalant pont van a leendő induló együttesben, mindkettő a bal oldalon, Didavi vagy Klimowicz, illetve Sosa vagy Coulibaly közt kell választania a mesternek.
A Bayern egy sorozatot viszont folytatott a hét közepén, 15, nyertes meccsét tudta le szériában a BL-ben, ebből négy esett a jelen idényre, amelyben így már a ismét a kieséses nyolcaddöntőben érezheti magát, ráadásul csoportelsőként. Davies és Kimmich hosszabb kiesése ellenére összeállítási gondjai inkább abban vannak Flick edzőnek, hogy frissítsen-e vagy hagyja fenn a Salzburg ellen győztes tizenegyet a pályán. Mivel Pavard és Tolisso kisebb sérüléssel bajlódik, Sarr, Süle és Hernández közül kettő bekerülhet a kezdőbe, s ráadásul számos jó játékosa is több poszton használható, a sikeredző akár a posztokat is kevergetheti védekezésben. Az említett BL-továbbjutás következtében most a bajnokságban az erősebb az állandó győzelmi kényszer, így lehet, hogy az európai porondra tartogatja a rotáció aktuálisan „gyengébb felét”, amely az ellenfeleknek így is pokolian erős…

Kapcsolódó

STUTTGART–BAYERN ÖRÖKMÉRLEG

Az összes tétmérkőzésen: 130 mérkőzés–27 Stuttgart-győzelem–22 döntetlen–81 Bayern-győzelem/ 158–275-ös gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 102–18–20–64 / 115–209. Stuttgartban: 63–18–10–35/ 85–118. Stuttgartban a Bundesligában: 51–10–10–29/ 60–90
A legutóbbi mérkőzés: Bayern–Stuttgart 4–1 (1–1). Gólok: Thiago, Gentner (öngól), Goretzka, Lewandowski, ill. Donisz (Bundesliga, 2019. 1. 27.). A legutóbbi három stuttgarti mérkőzés: 0–3 (2018-19, Bl), 0–1 (2017-18, Bl), 1–3 (2015-26, Bl). A legutóbbi Bayern-győzelem Stuttgartban: 0–3 (Bundesliga, 2018. 9. 1.)

MÖNCHENGLADBACH–SCHALKE

Január 17-én a Gladbach ellen nyert legutóbb Bundesliga-meccset a Schalke. Akkor Suat Serdar (kék mezben) szerezte a gelsenkircheniek vezető gólját (Fotó: Getty Images)

Most már a vicclapok szintjére kezd süllyedni a találgatás, mikor nyer végre bajnokit a Schlke. Igaz, a hónap elején a kupában legalább tovább evickélt a harmadosztályú Schweinfurt ellen, de a Bundesligában legutóbb január 17-én, éppen a Gladbach ellen sikerült győznie, azóta 24 mérkőzést (!) játszott le győztes sikerélmény nélkül, amely természetesen negatív klubrekord.
Most a Borussen Parkban kell fellépnie, ahol a csikók viszont nem igen kapnak ki, legutóbb májusban a Leverkusen ellen vesztettek  3–1-re, ám ennek ellenére megnyerték a BL-ért folyó párharcot a Bayer ellen.
Apropos, BL:  a veretlenül megvívott négy meccs után könnyen lehet, hogy a 14-szeres győztes Real és a 3-szoros nyertes  Inter valamelyike kipottyan, miközben a Gladbach továbbjut közös csoportjukból. Az olaszok ellen egyetlen pont megszerzése elég lenne ehhez. Így meglehet, Marco Rose inkább a harmatgyenge Schalke ellen veti be cseresorát – vagy annak egy részét –, hogy az olaszok ellen a Bökelbergben sikerüljön véglegesíteni a továbbjutást.  Könnyen meglehet, hogy Lazaro helyén Wolf  kezd a jobb oldalon, és kérdéses, hogy a víriusfertőzés és a karantén után a Sahtar ellen visszatérő Pléa a kezdőben kap helyet, vagy a cserejátékosok között.
A nemrég kinevezett Baum edzőnek – akinek nem megy sokkal jobban a csapat élén, mint elődjének –  improvizálnia kell, Elképzelhető, hogy a nagyobb stabilitás érdekében négyvédős felállási szisztémával kezd: Schöpf kerülhet a kezdőbe Ludewig helyén.  A hátvédsor bal oldalára prdig Mendyl kerülhet, hiszen Oczipkára sérülés miatt nem számíthat a tréner.

Kapcsolódó

MÖNCHENGLADBACH–SCHALKE ÖRÖKMÉRLEG

A Gladbach-meccsel csaknem egy időben mutatjuk felvételről mutatjuk a Borussia Dortmund mérkőzését a másik nyeretlen első osztályú együttes, az 1. FC Köln ellen.

2. BUNDESLIGA, 9. forduló. Sport1 13:00 Karlsruher SC–SC Paderborn (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 15:15 VfB Stuttgart–FC Bayern München (kommentátor:Méhes Gábor, műsorvezető Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 18:15 BV Borussia Mönchengladbacht–FC Schalke 04 (kommentátor:Faragó Richard, műsorvezető Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 18:30  BV Borussia Dortmund–1. FC Köln (felv., kommentátor: Fülöp László)

Cookie beállítások