Kicker-rangsor: Gulácsi nemzetközi klasszis • SportTV

Kicker-rangsor: Gulácsi nemzetközi klasszis

2021. 01. 24. 15:12    
Olvasási idő: < 1 perc

Gulácsi Péter a Kicker sportmagazin szerint a Bundesliga második legjobb kapusa, „rangját” tekintve pedig nemzetközi klasszis. A világklasszis minősítést egyedül Manuel Neuer, a Bayern München kapitánya érdemelte ki.

A Kicker című sportmagazin hagyományaihoz méltón újfent elkészítette a posztonkénti rangsorát, ami nem az osztályzatokon, hanem a mutatott teljesítményen alapul. A lap szakírói három kategóriát hoztak létre (aki ebbe extra okból nem fért bele, azt megindokolták), a világklasszist, a nemzetközi klasszist és a nemzeti klasszist.

Az első csoportba csak Manuel Neuer fért be, a másodikba viszont ketten is, közülük az egyik (a Kicker által előrébb sorolt) Gulácsi Péter, az RB Leipzig „egyese”. (A másik Koen Casteels, a Wolfsburg hálóőre.) A magyar válogatott kapusát így értékelte a szaklap: „Gulácsi profitált a lipcseiek erős védőhálójából, Neuerhez képest kevesebb dolga volt. A 30 éves kapus meccsenként átlagosan 2,9 helyzettel nézett farkasszemet. És ezekben a helyzetekben Gulácsi minden eshetőségre felfegyverkezett – különösen igaz ez az utolsó percekre. Januárban a Stuttgart ellen megmentette csapata 1-0-s sikerét. A nemzetközi porondon egy kései parádéja még fontosabbnak bizonyult: a Manchester United elleni 3-2-es győzelem során remek reflexével óvta meg a kieséstől együttesét.”

Eközben Neuernél kiemelték, hogy bár még mindig ő a legjobb modern kapus, a társak sok hibája miatt a korábban megszokottnál gyakrabban kellett ízelítőt adnia klasszikus erényeiből. A Bayern hátsó alakzata két éve még csak meccsenként 2,9 esélyt adott a riválisoknak, most 4,9-et. Neuer a megszokottnál többször védett, a lapnál 2,68-as osztályzatátlagot hozott össze, amivel simán vezeti a kapusrangsort. A kategóriák szerinti listát pedig 16. alkalommal vezeti, tizenkettedszer világklasszis minősítéssel.

A Sport TV élőben közvetíti a Bundesliga 2020-2021-es idényét.