Nagy Bundesliga-szombat, élcsapatokkal • SportTV

Nagy Bundesliga-szombat, élcsapatokkal

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 27. 10:37    
Olvasási idő: 3 perc

A sok-sok kézilabdás szombat után február utolsó hétvégéjén a Bundesliga veszi át egy napra a főszerepet a Sport TV két csatornáján. Egy másod- és három elsőosztályú mérkőzést közvetítünk élőben, s jut még egy csaknem félóra egy érdekesnek ígérkező összefoglalóra is.

Kingsley Coman talál a kölni kauba tavaly febráuárban – még sok-sok néző előtt (Fotó: Getty Images)

HANNOVER–GREUTHER FÜRTH

Az elmúlt évtizedek egyik legszorosabb, legizgalmasabb másodosztályú idénye zajlik Németországban. Négy csapatnak is 342 pontja van az első négy helyen, csak a gólkülönbség rangsorol közöttük. A címben élcsapatokat emlegettünk, nos, az egyikük, a Greuther Fürth jelenleg a második a négyek közül, de nem tuti esélyese a szombati matinémérkőzésnek. Hannoverbe látogat ugyanis, ahonnan a szeptemberi idénykezdet óta csupán hárman távoztak győztesen: a Kiel  (42 pontos „kolléga”, a 4. helyezett), a St. Pauli és a második kupafordulóban még karácsony előtt  a Werder Bremen.  A Fürth viszont éppen idegenben erős? A csak házon kívüli eredményekből összeállított tabella 2. helyezettje, és nem is valamelyik élcsapat, hanem a Karlsruhe előzi meg ezen a résztáblázaton. Kíváncsian várjuk, az élen haladó négyesből melyikük botlik, hogy az egykori háromszoros német bajnok lesz-e, azt meg is mutatjuk.

BAYERN–KÖLN

Az elmúlt három tétmeccséből csupán egyet tudott megnyerni a Bayern, ez ritkaság. Igaz, a legfontosabbat sikerrel zárta, a római kirándulásról impresszív 4–1-gyel tért haza, ám a Bundesligában a legutóbbi két fordulóban a megszerezhető 6 pontból mindössze egyet könyvelhetett el, a saját nyakára hozva a már csak kétpontos hátrányban lévő Lipcsét. Flick mesterek már nem a védősor összetétele okozza a problémát – alig van alternatívája, így kikötött a kvázi egészséges állandó négyes mellett – , hanem a teljesítménye, pontosabban a hatékonyságának a hiánya. A csapat 22 bajnokija közül csupán ötször úszta meg kapott gól nélkül, ebből négyszer az utolsó öt együttes valamelyike ellen. Ez azért ad némi biztatást is, hiszen az aktuális ellenfél hátulról az ötödik a táblázaton. A viccet félretéve: most tényleg nagy a nyomás a rekordbajnokon, a kedden Rómában látottal azért időnként megnyugtathatták a rajongókat.
Ez lesz a két csapat 100. Bundesliga-bajnokija, 18. Páros0tásként érik el a centenáris határt az 1963-ban alapított ligában.
Gnabry visszatérhet a rekordbajnok együttesébe, combhajlítóizom-sérülését teljesen maga mögött hagyva. Lehet, hogy a mester nem változtat a Lazio elleni nyerő kezdőjén, esetleg Hernández jelent alternatívát, ha mégis újra meg akarná bolydítani a védőnégyest.
Az elmúlt két hét alapján lenne a változtatásra a másik kispadról irányító szakvezetőnek, Markus Gisdolnak is.  Január eleje óta most fordult slő ismét, hogy két meccset vez0tette egymás után együttese, szerzett gól nélkül. Igaz, a frankfurti 0–2-n és a Stuttgart elleni hazai 0–1-en nincs sok szégyenkezni való, ám ezzel csapata veszélyes, hárompontos közelségbe került az osztályozós helyhez. Mégsem tervez nagy változásokat, csupán Wolf helyett kezdhet Thielemann a támadó középpályáskettős jobb oldalán.

Kapcsolódó

BAYERN–1. FC KÖLN örökmérleg

Összesen: 99 mérkőzés, 52 Mönchengladbach-győzelem, 23 döntetlen, 24 Bayern-siker / 207–127-es gólkülönbség. A Bundesligában: 93–47–23–23 / 186–119. Münchenben: 50–27–14–9 / 113–53. Münchenben a Bundesligában: 46–23–14–9 / 98–52.
A legutóbbi mérkőzés: Köln–Bayern 1–2 (0–2). G.: D. Draxler, ill. T. Müller, Gnabry (Bundesliga, 2020. 10. 31.). A legutóbbi három müncheni mérkőzés: 4–0 (2019-20, Bl), 1–0 (2017-18, Bl), 1–1 (2016-17). A legutóbbi Köln-győzelem Münchenben: 1–2 (Bundesliga, 2009. 2. 21.)

DORTMUND–BIELEFELD

Mats Hummels nem a dupláiról híres, tavaly októberben mégis az ő két góljával győzött a BVB Bielefeldben. Őt köszöntik a második találat után a társak (Fotó: Getty Images)

Amióta Mirsad Terizic véltotta a BVB kispadján Lucien Favre-t, nem volt példa rá, hogy a csapat három gymást kjövető mérkőzésót mefnyerójem. Most a sevillai bravúros BL-győzelem és a Schalke elleni ugyancsak idegenbeli kiütés után erre nyílik lehetőség. Igaz, a vendég Bielefeld a Bayern ellen az Allinanz Arenában bizonyította, hogy van benne kurázsi, azért azt is látni kell, hogy a győztes klub-vb körülményei miatt igencsak megviselt, jócskán tartalékos rekordbajnoktól rabolt pontot, de előtte kétszer, azóta egyszer kikapott a bajnokságban. Most ugyanúg az osztályozós helyet foglalja el, mint az elmúlt hetekben folyamatosan, csak éppen a közvetlen kieső helyen tartózkodó Mainztól már csak egyetlen pontocska választja el.
A BVB trénere nem biztos, hogy tartja magát a győztes csapaton ne változtass elvhez, gondolkodik Hazard bevetésén Reyna helyett a középpályán,  de lehet, hogy Brandtot, esetleg Bellinghamet veti be harmadikként az elmúlt két meccsen ismét remeklő Sancho és Reus mellé. A túloldalon egy változtatás érik: Okugava kezdhet Voglsammer helyén a középpálássor bal oldalán.

Kapcsolódó

DORTMUND–BIELEFELD örökmérleg

Összesen: 45 mérkőzés, 19 Dortmund-győzelem, 14 döntetlen, 12 Bielefeld-siker / 85–46-os gólkülönbség. A Bundesligában: 35–15–8–12 / 186–119. Dortmundban: 22–14–6–2 / 52–12. Dortmundban a Bundesligában: 17–12–3–2 / 52–12.
A legutóbbi mérkőzés: Bielefeld–Dortmund 0–2 (0–2). G.: Hummels (2)  (Bundesliga, 2020. 10. 31.). A legutóbbi három dortmundi mérkőzés: 6–0 (2018-2019, Bl), 6–1 (2007-08, Bl), 1–1 (2006-07). A legutóbbi Bielefeld-győzelem Dortmundban: 1–3 (Bundesliga, 2000. 3. 19.)

A délutáni mérkőzések és az esti közti röpke szünetben a Dárdai-féle Hertha élet-halál harcának legújabb epizódjának rezüméjét mutatjuk az éremre hajtó Wolfsburg otthonából.

LEIPZIG–MÖNCHENGLADBACH

Nordi Mukiele (balról) és Alassane Pléa szombaton este a Red Bull Arenában is jó néhányszor megküzdhet a labdáért (Fotó: Getty Images)

A két BL-együttes egyformán Budapesten lépett fel az elitligában, s mindkettem Premier League –együttestől szenvedtek ugyanakkora, 2–0-s vereséget. A bajnokságban azonban van különbség. A Lipcse ötös nyerő sorozattal ugyanis kétpontnyira megközelítette a február elején még behozhatatlannak tűnő előnnyel vezető rekordbajnokot. A Bayernt viszont idén elsőként legyőző Gladbach legutóbbi három ligamérkőzésén mindössze egyetlen pontot szerzett, ezzel visszaesett a nyolccsapatos élmezőny utolsó helyére. Fent hárompontnyira van az El-helyet elfoglaló Dortmund, a lentről közelítő Freiburg előtt viszont már csak kettővel vezet.
Julian Nagelsmann együttesében továbbra is biztos kezdő a két magyar válogatott, és sajnos továbbra is késlekedik Szoboszlai bemutatkozása, ami bizony nem jó hír a közelgő, március végi vb-selejtezők előtt. A többi sérült és hiányzó viszont lassan visszatérőben van. Kampl, Forsberg és Upamecano már a többiekkel edzett, Heinrichs és Kluivert is jelentős fizikai előrehaladást ért el. Így főleg a védősorban jelentősen megnőtt a tréner variációs lehetősége. Marco Rose is cserégethjeti embereit, a balhátvéd posztján alighanem ismét Wendt kezd és nem Benszebaini. Utóbbinak egyébként éppúgy 4 sárga lapja van, mint Embolónak és Stindnek, mindhármuknak a következő figyelmeztető kártya esetén ki kell hagyniuk egy meccset.

Kapcsolódó

LEIPZIG–MÖNCHENGLADBACH örökmérleg

Összesen: 9 mérkőzés, 5 Leipzig-győzelem, 3 döntetlen, 1 Mönchengladbach-siker / 15–9-es gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez. Lipcsében: 4–1–3–0 / 7–5. Lipcsében a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Mönchengladbach–Leipzig 1–0 (0–0). G.: Wolf (Bundesliga, 2020. 10. 31.). A legutóbbi három lipcsei mérkőzés: 2–2 (2018-2019, Bl), 2–0 (2007-08, Bl), 2–2 (2006-07, Bl). A legutóbbi ’Gladbach-győzelem Lipcsében: még nem volt.

2. BUNDESLIGA, 23. forduló. Sport1 13:00 Hannoverscher SV 96–SpVgg Greuther Fürth (kommentátor: Gyulai Miklós).
BUNDESLIGA, 23. forduló. Sport1 15:15 FC Bayern München–1. FC Köln (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 15:30 BV Borussia 09 Dortmund–DSV Arminia Bielefeld (kommentátor: Petur András); Sport1  17:45  VfL Wolfsburg–Hertha BSC (öf., felv., kommentátor: Haraszti Gábor);  Sport1 18:15 RasenBall Leipzig–BV Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)