Európa-liga-nap – ezúttal kézilabdából • SportTV

Európa-liga-nap – ezúttal kézilabdából

2021. 03. 23. 16:06    
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt két hétben a labdarúgó Európa-ligáról tudósítottunk csütörtökönként. Most a nap és a sportág is változik, csak a kupasorozat „tulajdonneve” nem: keddre váltunk és UEFA Európa-ligáról EHF Európa-ligára. Három, érdekesnek ígérkező mérkőzést közvetítünk a férfi El nyolcaddöntőjének első találkozói közül, sorban egymás után – természetesen élőben.

Császár áébor még utolsó ott tölktött idényében is meghatározó tagja a Kadetten Schaffhausen csapatának (Fotó: ehfcl.com)

Egy orosz-francia párharccal kezdünk. A Csehovszkije medvegyi együttese fogadja a Nimes gárdáját. A két csapat korábban még nem találkozott az európai kupaporondon. A vendégek másodikak lettek a B-csoportban 10 mérkőzésük felét megnyerve, a csehoviak az A-csoport 3. helyén végeztek, 7 győzelemmel. A csoportkörben a Nimes két győzelmet aratott idegenben a Sporting (30–26) és a Presov (28–22) ellen és kétszer remiztek, Berlinben és Kristianstadban. A Csehov hazai pályán két mérkőzést is elvesztett, mindkettőt egy góllal, a León (35–34) és a Plock (28–27) ellen. A nyolcaddöntő kör kezdete előtt a Csehov vezeti az orosz Szuperligát, míg a Nimes hatodik a francia Lidl Starligue-ben.

Ezután Montpellier-be látogatunk, ahol a Császár Gábort és Bartók Donátot is felvonultató Kadetten Schaffhausen vendégeskedik. A hazai együttes a csoportkörben harmadik lett a C-jelű szextettben, 6 győzelemmel 10 mérkőzésből. A svájci gárda ugyancsak 6 győzelemmel – és két döntetlennel – második lett a Tatabánya csoportjában, a D-ben. A két együttes egyszer találkozott korábban, a BL 2010–11-es nyolcaddöntőjében, akkor mindketten megnyerték a hazai találkozójukat, összesítésben a Montpellier volt a jobb, 61–58-cal. A Kadetten üres kézzel tért haza négy ellenfele otthonából, a Löwennel remizett Mannheimben, a Peliszterrel Bitolában és a Tatabányát megverte Győrben. A korábbi kétszeres BL-győztes (2003, 2018) Montpellier csak egyszer kapott ki otthon (Magdeburg, 32–30), a másik négy hazai mérkőzését megnyerte. Mindketten saját nemzeti bajnokságuk 2.helyezettjeként vágnak neki a nyolcaddöntőnek.

A harmadik meccsünkre Lisszabonban kerül sor,  Sporting CP-hez a Wisla Plock látogat. A hazaiak egyik meghatározó játékosa, Frankis Carol az idény közben hagyta el csapatát, hogy karrierjét Katarban folytassa, Pedro Valdes veszi át tőle a csapatkapitányi tisztet. A lengyel együttes dominálta az A-csoportot, 8 győzelemmel szerezte meg az elsőséget, csak a C-csoportgyőztes Magdeburg nyert többször, 9-szer. Az SCP spanyol irányítója, Carlos Ruesga spanyol edző – Xavi Sabate – és négy spanyol honfitárs játékos ellen lép pályára. A 7-szeres lengyel bajnok Wisla Orlen jelenleg csupán harmadik nemzeti bajnokságában. A Sporting második a portugál ligában, de még harcban áll 22. bajnoki címe megszerzéséért.

FÉRFI EURÓPA-LIGA, nyolcaddöntő, első mérkőzés. Sport1 16:45  Csehovszkije medvegyi–USAM Nimes Gard (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:30  Montpellier HB–Kadetten Schaffhausen (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:30  Spoting CP–Orlen Wisla Plock (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)