Petrjak genovai fellépésre vár • SportTV

Petrjak genovai fellépésre vár

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 10. 01:11     perc

Csütörtöktől jön az újabb hatnapos Nemzetek Ligája dupla forduló. Az első játéknapon szabad csapatok azért be-beiktatnak egy felkészülési találkozót. A régi fényét visszanyerni akaró squadra azzurra például erős ellenfelet választott Ukrajna csapatában.

A két csapat eddig ellentétesen szerepelt az új tétmérkőzés-sorozaton. Az olaszok egy ponttal utolsók (csoportharmadikak) az A-lga 3. csoportjában, miután remiztek a lengyelekkel otthon, majd kikaptak az Európa-bajnoktól Portugáliában. Az ukránok viszont az egykori Csehszlovákiából lett két független ország csapatával kerültek össze (B-liga, 1. csoport) és mindkettőt megverték: a cseheket idegenben 2–1-re, a szlovákokat otthon 1–0-ra. A vendég kispadon olyan edző ül, aki meglehetősen ismerős Itáliában. Andrij Sevcsenko  7+1 remek szezont töltött a Milanban. Bajnoki címet, Olasz Kupát és Szuperkupát, BL-t és európai Szuperkupát nyert a vörös-feketékkel, kétszer is 3. lett ezalatt az aranylabda-szavazáson. Játékosként ukrán színekben kétszer játszott az olasz válogatott ellen, s mindkétszer vesztes csapat tagja volt, a 2006-os vb-n 3–0-ra, a 2007-es Eb-selejtezőn 2–0-ra kapott ki társaival.
A másik padon is exválogatott játékos ül, Roberto Mancini – aki annak idején a szerdai meccs stadionjában, a Luigi Ferrarisban játszotta hazai meccseit a Sampdoria tagjaként. Ő futballistaként még nem játszhatott az ukrán nemzeti csapat ellen, de az ukránokat is szép számmal felvonultató szovjet csapat ellen egyszer volt pályán: az 1988-as Eb-elődöntőben, Stuttgartban, ahol ő is vesztes gárda tagja volt: 2–0-ra kikapott társaival Valerij Lobanovszkij együttesétől.

Ivan Ptrjak szeretne kezdő lenni (Fotó: www.uff.org)

Ivan Ptrjak szeretne kezdő lenni (Fotó: www.uff.org)

Magyar vonatkozása is lehet a találkozónak: a Fradi csatára, Ivan Petrjak is tagja Sevcsenko keretének. A 24 esztendős támadó 2016 márciusában a Ciprus elleni odesszai felkészülési meccs (1–0) félidejében állt be a legendás Oleg Huszjev helyére,  októberben ugyancsak csereként 8 perc jutott neki a törökországi vb-selejtezőn (2–2), novemberben egy félidőt kapott Harkivban a szerbek ellen megnyert mérkőzésen (2–0), s végül idén márciusban egyperces csere volt a meccs végén a japánok ellen Liege-ben (2–1). Azaz válogatottként veretlen, 3 győzelem, 1 döntetlen a „személyes mérlege” de egyszer sem volt még kezdő. Talán most, Genovában…

Sport1  20:45 Olaszország–Ukrajna válogatott felkészülési mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor)